FESTES

Almussafes celebra amb èxit la festa de el ‘9 d’Octubre’

L’alcalde, Toni González, destaca que l’objectiu de les iniciatives és «enaltir el dia de tots i fer partícips als veïns del valor de la nostra identitat»

Ciutadans i entitats cíviques es bolquen amb els actes programats per a commemorar la festa dels valencians


A poc a poc van consolidant-se les iniciatives per a celebrar la festa de el ‘9 d’Octubre’ en la localitat d’Almussafes. Centenars de ciutadans i visitants es van acostar fins al Parc Central i el de la Constitució per a viure juntament amb els seus veïns una jornada protagonitzada per la unió, la convivència i la cultura. Les associacions cíviques, a les quals la regidora de Cultura dóna les gràcies per la seua implicació, van organitzar al costat del consistori l’agenda d’iniciatives, a les quals enguany s’han sumat noves activitats, com la desfilada de moros i l’actuació de màgia.

La jornada del passat diumenge 9 d’octubre estava marcada en roig per a tots els valencians. Fa 778 anys que el rei Jaime I va entrar amb les seues tropes a València i quasi vuit segles després els ciutadans d’aquesta terra continuem commemorant aquesta efemèride en els nostres municipis. Almussafes, com no podia ser d’una altra forma, va fer el propi a través d’un extens programa d’actes organitzat per l’Ajuntament de la localitat en col•laboració amb algunes de les entitats al que els veïns i veïnes van donar el seu suport massiu.

“El coneixement de la gran importància d’aquest dia i de tot el que ens representa des del punt de vista social, històric i cultural en el nostre dia a dia ens ha portat a programar una extensa agenda d’activitats culturals, cíviques i festives, amb l’objectiu d’enaltir el dia de totes i tots i de fer partícips als nostres veïns i veïnes del valor de la nostra identitat”, assenyala el primer edil del municipi, Toni González.

El 9 d’Octubre

Després de la despertà organitzada per la Junta Local Fallera, en la qual van participar nombrosos amants de la pólvora de les tres comissions falleres de la població, a les 11 h. va començar la gimcana de tallers sobre Jaime I que portaren a terme les Ampes dels col•legis Almassaf i Pontet i l’Associació “Dones Progressistes”.

A les 11:30 h. es va desenvolupar un dels actes centrals de la jornada. Més de 35 lectors, tots ells regidors, representants d’associacions, partits polítics i treballadors públics van participar en la lectura pública del Tirant lo Blanc que es va realitzar en el parc de la Constitució. L’obra està considerada com la millor de segle XV a nivell europeu. Al final de la mateixa, els assistents, acompanyats per la Colla Al-Mansáf, van emprendre la seua marxa en processó cívica al Parc Central, on continuarien les celebracions.

En aqueix espai, l’Associació Gastronòmica “El Putxeret” va oferir a partir de les 13 h. als veïns una degustació de melmelades casolanes i aigua de València. I, a continuació, es va desenvolupar una desfilada de moros que va recórrer el trajecte comprès entre l’Àgora del Parc Central i l’esplanada del Centre Cultural. Allí es va posar la guinda amb una de les màximes expressions festives dels valencians, una mascletà.

“L’ambient que es respirava durant el cap de setmana en els espais en els quals es van desenvolupar les activitats és la mostra del gran acolliment obtingut amb el programa d’actes. A tots, veïns i entitats, els agraïm el seu suport, esforç i predisposició, perquè gràcies a ells, a poc a poc estem aconseguint que aquesta celebració siga cada vegada més important a Almussafes”, afirma la regidora de Cultura, Teresa Iborra.

Activitats Prèvies

El divendres 7 d’octubre començaven les incitatives. La primera d’elles, la inauguració de l’exposició “Almussafes, una mirada enrere”, que arreplega més d’un centenar d’imatges del passat de la vila cedides per la família Maiques. La mostra estarà disponible fins al pròxim dissabte 29 d’octubre en la sala d’exposicions del Centre Cultural de dilluns a divendres de 17 a 21 hores, i els dissabtes de 17 a 20 h.

El dissabte 8, dia previ a la festa dels valencians, l’Ajuntament va oferir visites guiades a la Torre Razef, en les quals els interessats van poder realitzar un recorregut per les diferents plantes per a descobrir la història de la construcció i els esdeveniments que aquesta ha presenciat al llarg de la seua història. A més, aqueixa mateixa jornada l’AVI, l’AMPA de l’IES, l’Associació Cultural “Paleta i Pinzell” i AECAL van organitzar una actuació de mags i diversos tallers, així com el lliurament de premis del “I Concurs de Cartells del 9 d’Octubre” en la categoria infantil.

A la vesprada, després de l’actuació a càrrec de Dansaires del Tramusser, al voltant de 130 persones es van reunir en l’esplanada del Centre Cultural per a compartir un sopar de cabasset organitzat pel Grup Poètic Argila de l’Aire que va tenir un eminent rerefons cultural. Aquest II Sopar Estellés va comptar amb l’actuació del grup Sèrman Mànser, integrat per Manuela Alandes i Sergi Pitarch Garrido, i amb la lectura de textos poètics tant de Vicent Andrés Estellés com d’altres autors valencians, espanyols i d’altres països.

Durant la vetlada es va aprofitar per a fer-li lliurament a la jove Carmen Villar del seu premi com a guanyadora del “I Concurs de Cartells del 9 d’Octubre”, la creació del qual ha servit per a anunciar l’agenda proposada per a la present edició.

Categorías:FESTES, NOTÍCIES