En compliment de la Llei estatal 20/2022, de 19 de octubre, de Memòria Democràtica i l’ autonòmica Llei 14/2017, de 10 de novembre, de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana, l’Ajuntament ha d’iniciar un procés per a canviar el nom del carrer Vicente Gay, en tant que apareix en el catàleg de vestigis contraris a la memòria democràtica en el àmbit de la Comunitat Valenciana, que es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana el 16 de setembre de 2021.
Vicente Gay i Forner va nàixer en Almussafes, va ser professor i economista, amb idiologia ultraconservadora que va ocupar càrrecs importants en la dictadura franquista, motiu per la qual la legislació ens obliga a canviar el nom.
Després de les consultes efectuades al propi veïnat del carrer, les propostes del Cronista municipal i donada participació al òrgans consultius de l’Ajuntament, com el Consell Municipal de Cultura, Consell Municipal d’Esports, Consell d’Infància i Adolescència o Consell Municipal d’Educació, s’han recollit diverses propostes de nom i que són les següents:
1. Carrer Convent
Antiga denominació del carrer en qüestió, al fer extensió del camí Convent, que unia Sollana amb Almussafes, al carrer urbà de la localitat, i que segons estudis històrics realitzats, ja es deia així des del segle XIX i es va canviar per Vicente Gay en març de 1929.
2. Carrer Sollana
En consonància amb altres carrers de la localitat que s’han designat tenint en compte la població veïna a la qual es dirigixen, i a suggeriment del cronista local, per tal de complir amb el deute històric amb el poble del costat
3. Manuela Solís Clarás
Primera mèdica de la medicina valenciana, nascuda en juny de 1862.
Es fa formar en Madrid i Paris i va desenvolupar una tasca professional en centres com els asils Cuna de Jesús, Real Hermandad de Esperanza i Real Policlínica de Socorro. I destaca per la seua clara trajectòria en favor de les dones amb menys recursos que presentaven problemes de caràcter social.
4. Ana Lluch Hernández
Nascuda el 13 de febrer de 1949 a València.
Es una metgessa espanyola i investigadora en oncologia, especialitzada en càncer de mama. És catedràtica de Medicina a la Universitat de València i cap del Servei d’Hematologia i Oncologia de l’Hospital Clínic Universitari de València
Ha dirigit més de 40 tesi, presentat gran nombre de treballs en els principals congressos nacionals i estrangers, publicat més de 300 articles en revistes nacionals i internacionals, col·laborat en publicacions de llibres de l’especialitat i per descomptat, participat activament en conferències tant a nivell nacional com internacional.
Se li han concedit diverses beques d’investigació, entre les quals cal destacar les 9 que va rebre com a Investigador Principal en Projectes del Fons d’Investigació Sanitària de l’Institut de Salut Carles III.
5. Clara Campoamor
Nascuda a Madrid el 12 de febrer de 1888
Va haver d’obrir-se pas des de molt xicoteta en una societat especialment dura per a les dones: la mort del seu pare la va obligar a començar a treballar quan a penes tenia deu anys. Pot ser que fora aquesta desgràcia, no obstant això, la que la forçara a buscar-se la vida i aconseguir una ocupació pública com a professora de mecanografia amb només 26 anys.
Va ser una escriptora, política i advocada espanyola que va lluitar pels drets de la dona. Impulsora del sufragi femení a Espanya, les dones van poder votar per primera vegada en 1933 gràcies a ella.
6. Elena Just Castillo
Elena Just naixquè durant els anys de la I República espanyola, 1873-1874, en el sí d’una família acomodada d’idees progressistes i republicanes d’Alzira, i residia encara allí a principis de l’última dècada del segle XIX, junt als seus germans Amparo, Julio i Andrés, també defensors del lliurepensament.
Elena va simbolitzar l’auge del primer associacionisme femení de base obrera en València i inclús va compartir faristol amb Teresa Claramunt en alguna ocasió; i potser per això, advertiria prompte l’escàs interès del republicanisme blasquiste en dissenyar un projecte educatiu integral per a la dona, és dir, que fora més allà de l’àmbit domèstic i que servira per alguna cosa més que com a adorn electoral.
La intenció municipal és donar participació a tota la ciutadania per a triar la nova denominació del carrer a partir de les propostes anteriors, a través de votacions en el programa habilitat a l’efecte en la pàgina web de l’Ajuntament, o físicament, en el Museu Casa Ayora, en este últim cas de dilluns a divendres de 8:30 a 15:00 hores i presentant el DNI.
El període de votació serà del 13 de gener al 13 de febrer de 2023.
Per a poder participar en la votació, caldrà ser major d’edat, 18 anys, i estar empadronat/empadronada a Almussafes.
VOTACIÓ ON LINE
https://perseo.almussafes.org/ALMUFORMS/inicio.php?encuesta=9
VOTACIONS TANCADES
Cada persona podrà elegir fins un màxim de dos propostes.
El resultat es farà públic per a coneixement general, i amb posterioritat l’Ajuntament adoptarà l’acord per a canviar el nom de C/ Vicente Gay pel nom escollit majoritàriament.
Entenem que va ser un destorb important per als veïns i veïnes de l’esmentada via pública, que han de realitzar molts tràmits per a canviar la seua documentació, però les polítiques de memòria democràtica són un deure moral indispensable per a evitar la repetició d’episodis tràgics de la història i que no es queden en l’oblit i per a fomentar formes de ciutadania obertes, inclusives i plurals, plenament conscients de la seua pròpia història, capaços de detectar i desactivar les derives totalitàries o antidemocràtiques que puguen créixer.
Debe estar conectado para enviar un comentario.