COMUNICACIÓ

L’Ajuntament d’Almussafes presenta la seua Oficina de Projectes Europeus

La localitat es presenta com a soci a set programes al costat d’altres ciutats de diversos països en el període pluriennal 2014-2020, dels quals un ja està aprovat

A més, aspirarà en el nou període plurianual 2021-2027 a obtindre ajudes europees a través del Fons de Recuperació Econòmica Next Generation, al qual a Espanya li corresponen 140.000 milions d’euros

L’organisme, únic en tota la comarca, s’ha donat a conéixer oficialment hui, dimarts 15 de desembre, en la nova sala de conferències del Centre Cultural

La primera iniciativa d’aquest tipus que es gestionarà a través d’aquesta oficina se centra en la promoció del voluntariat esportiu entre la joventut


La nova sala de conferències del Centre Cultural d’Almussafes ha acollit hui, dimarts 15 de desembre, la presentació oficial de l’Oficina de Projectes Europeus d’Almussafes, pionera en tota la comarca i amb la qual l’executiu municipal busca obrir-se a Europa brindant la seua col.laboració en set programes relacionats amb l’esport, el medi ambient, l’educació, el voluntariat i la inclusió social, als quals ja ha presentat la corresponent candidatura com a soci en la convocatòria 2014-2020. El primer dels projectes presentats per la localitat al costat d’altres ciutats del continent que ha obtingut el suport de la Unió Europea ha sigut el titulat ‘Work for a cause, serve for sport’, amb el qual es treballarà durant els pròxims dos anys per a fomentar el voluntariat esportiu entre el col.lectiu de joves. En l’acte han estat presents l’alcalde, Toni González, la primera tinenta d’alcalde, Davinia Calatayud, i els responsables de l’empresa encarregada de la gestió de l’oficina (Crea 360), Rafa Montaner i David Jorques. Mentre s’espera la resolució dels altres sis projectes presentats, des de l’Oficina ja es planifica el projecte que permeta aconseguir ajudes europees a través del Fons de Recuperació Econòmica Next Generation del període plurianual 2021-2027, al qual a Espanya i corresponen 140.000 milions d’euros.

L’alcalde, Toni González, la primera tinenta d’alcalde, Davinia Calatayud, i el gerent de la citada companyia, Rafa Montaner, han oficialitzat aquest matí en la nova sala de conferències del Centre Cultural del municipi la creació d’aquesta oficina, que iniciarà la seua activitat amb el treball que requerisca la posada en marxa del primer dels projectes presentats per Almussafes que ha rebut el vistiplau de la UE. “Aquest és el començament d’un camí que esperem que ens porte a construir una població més moderna i oberta al món, una ciutat a l’avantguarda en temes com el medi ambient, la sostenibilitat, la salut, l’educació o la inclusió social”, ha declarat el primer edil.

La primera Oficina de Projectes Europeus de la Ribera Baixa s’ha presentat oficialment hui, dimarts 15 de desembre, a Almussafes. L’Ajuntament de la població s’ha proposat obrir-se a Europa a través de la seua implicació en diferents iniciatives en col.laboració amb altres ciutats pertanyents a països de la Unió Europea (UE), a pesar de les cirmustàncies adverses del present any 2020 com a conseqüència de la pandemia de la COVID19. Tot el treball que requerisquen aquests projectes es gestionarà a través d’aquest nou organisme, que coordinarà l’empresa contractada pel consistori per a aquesta fi, Crea 360.

Entre els projectes en els quals participa Almussafes, tots ells en qualitat de soci, destaquen iniciatives centrades en el foment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible sobre medi ambient, en les habilitats de les persones treballadores i voluntàries en l’àmbit de l’esport, en la inclusió social, en els nous models educatius i en la seguretat i ús de les xarxes socials i el món digital. “Si volem avançar cap a una societat millor hem d’analitzar, investigar, compartir experiències amb altres societats… Nosaltres volem ser part activa d’aquest moviment de canvi i per això ens involucrarem al màxim en el procés”, comenta González. S’espera que en un termini de sis mesos es conega si aquests programes rebran ajudes per part de les institucions europees.

Primer projecte aprovat: ‘Treballa per una causa, serveix a l’esport’

L’Ajuntament d’Almussafes fa un pas més en el seu suport a l’esport amb la seua implicació en el projecte europeu ‘Work for a cause, serve for sport’ (‘Treballa per una causa, serveix a l’esport’), el primer aprovat per la UE des que l’executiu municipal es llançara al repte de crear la seua Oficina de Projectes Europeus. Amb ell, es busca educar i equipar a voluntaris esportius perquè presten el seu servei de suport en l’organització d’esdeveniments nacionals i internacionals, incloent la formació per al desenvolupament d’activitats destinades a persones amb discapacitat.

A través d’aquesta iniciativa, en la qual a més d’Almussafes participen també les ciutats de Zagreb (Croàcia), Thessaloniki (Grècia), Pádova (Itàlia), Novo Mesto (Eslovènia) i Ljubljana (Eslovènia), es treballarà per a “desenvolupar una autèntica xarxa de col.laboració europea” que permeta la creació d’una base de dades de voluntaris internacionals ben preparats per a ajudar en un futur, així com l’augment del nombre de voluntaris actius i la millora de la formació necessària perquè s’incremente la qualitat dels esdeveniments celebrats.

El projecte té una duració de dos anys i compta amb un pressupost total abonat íntegrament per la UE de 350.715 euros, dels quals 51.500 euros corresponen a Almussafes. L’alcalde, la primera tinenta d’alcalde i el gerent de Crea 360 han ressaltat la rellevància d’aquest pla.

“És innegable que el voluntariat constitueix una magnífica manera de col.laborar en el progrés d’una comunitat determinada i en aquest cas ens centrarem en l’àmbit de l’esport per a promocionar-lo d’una manera més intensa i posant el focus també en la inclusió, atés que una part destacada de les accions que es desenvoluparan estan relacionades amb les activitats destinades a persones amb discapacitat”, destaca la primera tinent d’alcalde, Davinia Calatayud.

Etapes i calendari

Tal com s’ha destacat en la presentació, el projecte comptarà amb una sèrie d’etapes que s’aniran implementant al llarg dels dos pròxims anys, durant les quals s’aniran realitzant les diferents activitats previstes. Així, es desenvoluparan tasques d’investigació i recopilació de dades sobre el voluntariat esportiu, es formarà a un grup de persones expertes perquè guien els mòduls educatius i es crearan espais per a l’aprenentatge de les qüestions que s’han de tindre en compte en l’organització dels esdeveniments. Així mateix, es preveu el desenvolupament i posada en marxa d’una nova aplicació de voluntariat esportiu per a promocionar aquest tipus de col.laboració.

Per a estudiar els avanços del projecte, se celebraran diverses reunions. La primera serà a Zagreb (Croàcia), on s’establiran els propòsits i objectius, es proporcionarà la informació detallada i es nomenaran dos coordinadors voluntaris per soci. La segona es durà a terme en Ljubljana (Eslovènia), ciutat en la qual es presentarà l’anàlisi de l’enquesta i l’informe d’investigació de millors pràctiques. La tercera serà a Almussafes, lloc en el qual s’avaluarà el progrés obtingut, es comprovarà que s’estiga avançant cap als objectius i s’estudiaran els desafiaments o problemes trobats. En la quarta, en la qual Thessaloniki (Grècia) serà la ciutat amfitriona, un grup d’experts presentarà els mòduls educatius sobre el voluntariat, la logística, les instal.lacions i l’organització d’esdeveniments esportius. Els resultats finals de ‘Work for a cause, serve for sport’ es faran públics en una conferència a Zagreb (Croàcia), soci líder del projecte. En aquesta reunió internacional, les sis ciutats implicades faran balanç del camí recorregut i analitzaran les possibilitats futures que té el consorci per a continuar treballant en aquesta temàtica.

“El millor de tot és que tindrem una visió polièdrica d’aquest àmbit, perquè comptarem amb les opinions d’un gran nombre de persones situades en llocs tan llunyans els uns dels altres com Espanya, Croàcia, Eslovènia, Grècia i Itàlia, on és probable que hi haja diferències en la manera de veure aquest assumpte. Tot això ens enriquirà, estic convençut. En breu donarem més detalls de com pot involucrar-se la ciutadania”, comenta González.