CULTURA

La regidora de Cultura d’Almussafes recolza el Pla Valencià de Foment del llibre i la Lectura

Teresa Iborra assistix a l’acte de presentació del programa “Llegim, llegim, llegim”, en la Biblioteca Pública de València

La Generalitat Valenciana dota el projecte amb 250.000 euros


L’edil de Cultura d’Almussafes, Teresa Iborra, va assistir durant el matí d’ahir dimarts a l’acte de presentació oficial del Pla Valencià de Foment el Llibre i la Lectura amb el lema «Llegim, llegim, llegim», encarregat per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport a la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL). El president Ximo Puig va presidir l’acte, que es va celebrar en la Biblioteca Pública de València i que va comptar amb la presència de representants dels editors, els llibrers i els il•lustradors valencians. La regidora mostra la seua satisfacció per la posada en funcionament d’esta iniciativa cultural integral que té com a objectiu l’augment de l’índex de lectors entre els valencians i les valencianes i que beneficiarà a les biblioteques públiques municipals.

“L’Ajuntament d’Almussafes porta molts anys apostant pel llibre i la lectura i prova d’això els diferents programes i activitats que hem aconseguit consolidar en este sentit, com són la Setmana del Llibre, el Certamen de Poesia Marc Granell, el Club de Lectura, els contacontes i tallers en la biblioteca, les presentacions de llibres i un llarg etcètera que, junt amb la important inversió en infraestructures, situa la nostra biblioteca pública en un lloc de preferència”, explica l’edil delegada de Cultura.

Precisament eixe compromís de l’administració local és el que li fa valorar “Llegim, llegim, llegim”, l’aposta de la Generalitat Valenciana pel foment de la lectura, amb un pla que la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha dotat amb 250.000 euros per al 2016 i la rellevància del qual va ressaltar el propi president del Consell, assegurant que “un país és més decent, més digne i més capaç d’afrontar el futur en la mesura que els seus ciutadans són lectors i per tant tenen major capacitat crítica”. En este sentit, va destacar el compromís directe de l’administració en l’espai de la lectura, al tractar-se d’una urgència social i va lamentar que la Comunitat Valenciana siga l’última autonomia en lectors habituals en llengua pròpia i que ens trobem en el desé lloc del rànquing de la lectura de la mitjana espanyola. “Una societat que llig és una societat nodrida, més crítica i més rica, perquè la lectura és cultura i la cultura és llibertat. Per això, este pla és fonamental per a posar en valor els avantatges de llegir, no sols per als jóvens, sinó per a tots els valencians i valencianes”, va concloure.

És la primera vegada que la Generalitat activa un projecte integral, obert i participatiu, dissenyat amb la col•laboració de tots els agents implicats en el sector del llibre i la lectura. Segons va explicar el conseller Vicent Marzá durant la presentació celebrada ahir dimarts “Este no serà un pla de lectura d’un govern, sinó de la gent, al tractar-se d’una experiència de construcció col•lectiva”. En este sentit, “Llegim, llegim, llegim” constituirà l’eix vertebrador de les polítiques de promoció del llibre i la lectura de la Generalitat Valenciana.

La bibliotecària d’Almussafes, Sonia Martí, va acompanyar la regidora de Cultura a l’acte públic que va acollir la sala del Fons Local de la Biblioteca Pública i en el que també va deixar el seu testimoni Elena Moreno, una dona que no va tindre l’oportunitat d’assistir a l’escola de xicoteta i que va aprendre a llegir i a escriure de major en l’Escola d’Adults de Picanya. Per la seua banda, la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga va afirmar que “la lectura és el pa de cada dia, un pa que hem de fomentar perquè arribe a tot el món”.

El Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura establix diferents àmbits d’intervenció, que passen per fomentar l’experiència lectora en el sistema educatiu valencià, incrementar la presència del llibre en els mitjans de comunicació, promocionar la figura del mediador i estimular la creació literària, entre altres. Es tracta d’un projecte multilingüe que difondrà el llibre i la lectura en les dos llengües oficials i el desenrotllament de les quals s’iniciarà demà dijous 14 i el divendres 15, a través del Simposi sobre la lectura, el llibre, les biblioteques i l’escola, que se celebrarà en la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València.

Categorías:CULTURA, NOTÍCIES