NOTÍCIES

La Junta Local de Seguretat d’Almussafes coordina la protecció de les víctimes de violència de gènere

L’ens aprova les fórmules de col•laboració entre Guàrdia Civil i Policia Local per a gestionar les mesures judicials de protecció

La localitat destaca pel baix índex de casos de violència detectats i en seguiment

Els delictes disminuïxen en un 20,37 per cent durant el passat any


La Junta Local de Seguretat, constituïda a Almussafes a l’octubre del 2014, va celebrar ahir dilluns 7 de març la seua sessió ordinària, reunió en què es va procedir a l’aprovació del procediment d’actuació i coordinació entre la Guàrdia Civil del lloc principal d’Almussafes i el cos de la Policia Local per a la protecció de les víctimes de violència domèstica i de gènere de la localitat. En l’actualitat, la localitat registra tan sols nou casos de víctimes amb ordes de protecció en vigor i en seguiment per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. Durant la trobada, també es va informar de la disminució en un 20,37 per cent de les infraccions penals registrades durant el passat any 2015, respecte a les comptabilitzades en el 2014.

L’alcalde, Toni González, va presidir ahir dilluns, junt amb el subdelegat del Govern a València, Juan Carlos Valderrama, la Junta Local de Seguretat del municipi, una sessió a què van assistir, així mateix, l’inspector de la Policia Autonòmica, Jesús Merenciano, el regidor de Seguretat Ciutadana, Faustino Manzano, el tinent de la Guàrdia Civil d’Almussafes, Javier Muñoz, el cap de la Policia Local, Ernesto Serrano, i els dos policies locals especialitzats en violència de gènere.

Un dels principals punts tractats durant la trobada, que es va celebrar en el saló de plens de l’Ajuntament, va ser l’establiment d’un procediment d’actuació i coordinació que promoga la participació del Cos de Policia Local d’Almussafes en l’execució i seguiment de les mesures judicials acordades per a la protecció de les víctimes de violència domèstica i de gènere residents en el municipi.

Coincidint amb la constitució de l’organisme a l’octubre del 2014, es va acordar l’adhesió al protocol de col•laboració i coordinació entre les forces i cossos de seguretat de l’Estat i els cossos de la Policia Local per a garantir el compliment eficaç de les mesures judicials de protecció a les víctimes de violència domèstica i de gènere, a través d’una Taula de coordinació policial que optimitzara recursos materials i humans. “En eixa línia hem funcionat fins a la data, però hem volgut fer un pas més, establint un marc general d’actuació que assigne, de forma concisa, la competència i tasques de protecció de les víctimes a un o ambdós Cossos implicats en els possibles supòsits d’actuació policial en violència de gènere, depenent del nivell inicial de risc resultant”, comenta el primer edil. No obstant això, “la informació i col•laboració entre ambdós serà recíproca en qualsevol actuació significativa per a la protecció i seguretat de les víctimes”.

En este sentit, quan els agents de la Policia Local siguen coneixedors, en primera instància, d’un succés de violència de gènere, podran confeccionar les primeres diligències, que seran entregades amb caràcter urgent en el Lloc de la Guàrdia Civil d’Almussafes, a més de traslladar la víctima. “Amb esta mesura evitem la duplicitat d’actuacions i la doble victimització de la perjudicada”, comenta el regidor de Seguretat Ciutadana. “A més, la implicació del nostre cos policial serà major, ja que tindrem casos assignats a partir d’ara”, declara el cap del cos policial d’Almussafes.
 
Reducció de delictes a Almussafes
 
Durant la reunió de la junta Local de Seguretat també es va valorar l’evolució de la seguretat ciutadana de la localitat. En concret, durant l’últim any 2015 l’índex d’infraccions penals registrades, com a afanades, robatoris i sostraccions, s’ha reduït en un 20,37 per cent respecte als casos de delinqüència comptabilitzats durant l’any anterior. En este sentit, el subdelegat va destacar que “la cooperació entre la Guàrdia Civil i la Policia Local ha permés la reducció del robatori del coure un 73% respecte a l’any anterior”. “Estes dades marquen una tendència en la disminució de la criminalitat en termes generals en què hem de continuar treballant”, va constatar.

Així mateix, la Junta abordà la seguretat amb motiu de les Falles i de la Setmana Santa, tancant-se el dispositiu de seguretat que farà énfasi en el consum d’alcohol responsable i la conducció segura.