BENESTAR SOCIAL

El Servici de Mediació de Conflictes d’Almussafes atén a quasi un centenar de persones durant l’últim any

El programa, finançat íntegrament per l’Ajuntament, s’oferix a través de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València

Assessorament familiar, mercantil-civil i d’intermediació hipotecària són els tres àmbits principals que comprén el servici municipal


Al febrer de l’any 2015, el consistori d’Almussafes va posar en funcionament el Servici de Mediació de Conflictes en la localitat, un programa que renova anualment amb l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València (ICAV) i que va tancar el passat any 2017 amb quasi un centenar de consultes. Tan sols un 30 per cent dels casos tractats per les advocades especialistes en mediació han derivat en obertura d’expedients i d’estos un 20 per cent han conclòs amb acords efectius. Precisament, a les 18.30 hores d’ahir dimecres 11 d’abril, la coordinadora del servici i les dos advocades que ho desenrotllen a Almussafes van impartir una xarrada en la sala de conferències del Centre Cultural, en la que van informar els assistents del funcionament d’este programa que permet resoldre conflictes sense haver de recórrer a la Justícia.

L’Ajuntament d’Almussafes manté actiu enguany 2018 el contracte que possibilita el desenrotllament del servici propi de mediació de conflictes destinat a resoldre les discrepàncies existents entre la ciutadania, de forma pacífica i satisfactòria, i amb l’ajuda d’advocats especialistes del centre de mediació de l’ICAV.

“Com a responsables públics tenim l’obligació de posar a l’abast dels veïns les ferramentes que permeten resoldre els problemes amb el major consens possible i evitant que les discrepàncies acaben en mans de la Justícia. Per això, apostem per este procés alternatiu que oferim gratuïtament a tota la ciutadania i en el que el mediador complix amb els principis fonamentals de confidencialitat, neutralitat i imparcialitat”, va destacar el regidor de Benestar Social, Faustino Manzano, durant la sessió informativa del servici d’ahir dimecres.

Segons les dades registrats el passat any 2017, prop d’un centenar de veïns i veïnes d’Almussafes han confiat en este procés alternatiu al judicial per a la resolució de discrepàncies. Un 47 per cent de les persones ateses per les advocades mediadores de l’ICAV, Paula Gomar i Clara Gomar, ambdós veïnes d’Almussafes, requerien d’assessorament en intermediació hipotecària, és a dir, les crides clàusules sòl. Per la seua banda, un 39 per cent van apostar per consultes referides a l’àmbit familiar i, el 14 per cent restant, plantejava conflictes de caràcter mercantil i civil. Tan sols un 30 per cent dels casos esmentats van derivar en obertura d’expedients i un 20 per cent d’estos últims van concloure amb acords efectius en mediació.

La directora de l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament, Laura Acuña, també va fer un balanç positiu d’esta ferramenta “que afavorix la comprensió mútua i reduïx el grau de tensió entre les parts, dos qüestions molt allunyades del deteriorament que sempre comporta un procés judicial”.

El servici contractat pel consistori, finançat íntegrament amb càrrec als pressupostos municipals amb una inversió anual de 6.600 euros, permet el trasllat una vegada cada quinze dies d’experts en mediació fins a la localitat durant quatre hores i mitja per a oferir atenció, a aquells que ho sol·liciten prèviament en el Departament de Benestar Social. Tal com va indicar la coordinadora del centre de mediació de l’ICAV, Ana Mir, durant la xarrada impartida ahir a Almussafes “la mediació comporta grans avantatges, ja que ens permet solucionar les controvèrsies sorgides, a través del diàleg i de manera creativa, i a més les parts són les verdaderes protagonistes en la busca de solucions consensuades i vàlides”.

El servici manté una línia de col·laboració amb el Departament Policial, ja que els agents poden derivar al programa possibles casos objecte de mediació. Precisament, l’inspector de la Policia Local d’Almussafes, Ernesto Serrano, i els altres tres agents del cos que integren la comissió encarregada dels assumptes relacionats amb la mediació social del recentment creat Grup d’Assistència a Persones Indefenses i Vulnerables (GAPIV) van participar activament en la conferència, en la que es van plantejar casos pràctics i en les que el públic assistent interva actuar amb les ponents.

Categorías:BENESTAR SOCIAL, NOTÍCIES