FESTES

Almussafes celebra la seua tradicional festa en honor a Sant Antoni, el patró dels animals

A partir de les 12 del migdia està prevista una concentració popular en la Plaça Major del municipi

Com és habitual, la ‘Penya Els Carreters’ organitza la commemoració festiva


La festa de Sant Antoni, la celebració per excel•lència del període hivernal i preludi del carnestoltes, s’ha estés de dalt a baix de la Comunitat i està molt arrelada en centenars de poblacions valencianes, entre les que destaca Almussafes. Diumenge que ve, 22 de gener, el carrer Major i la plaça de l’església del municipi reuniran, com de costum, a centenars d’animals domèstics que, junt amb nombroses cavalleries, es convertiran en els protagonistes de la festivitat dedicada a Sant Antoni del Porquet i rebran la històrica benedicció. L’entitat local ‘Penya Els Carreters’ ha organitzat les activitats de la jornada dominical, que estarà amb l’acompanyament musical dels alumnes de dolçaina del CPM Lira Almussafes.

Com a sant protector dels animals, Sant Antoni Abat ha sigut venerat històricament en la Comunitat pels agricultors i totes aquelles persones que treballaven amb bèsties. En les comarques valencianes la festa està molt estesa i, any rere any, Almussafes congrega a centenars d’animals de companyia per a celebrar esta commemoració de caràcter popular, que organitza la ‘Penya Els Carreters’ local. El diumenge que ve la plaça Major de la població, ubicada enfront de l’església parroquial de Sant Bartomeu, tornarà a convertir-se en l’escenari d’una festa que entremescla un vessant lúdic i una altre religiós, ja que actualment dos són els elements que predominen en la celebració: les fogueres i la benedicció de les mascotes.

Després de la missa en honor al sant i patró dels animals que oficiarà el rector local, la imatge de Sant Antoni presidirà l’esdeveniment públic en què, com establix la tradició, es repartiran pans beneïts i estampes religioses entre els ciutadans. Un centenar de cavalleries procedents d’Almussafes i altres pobles veïns (Sollana, Alginet, Benifaió, Algemesí, El Romaní i Silla) desfilaran per distints carrers del municipi prèviament a la seua concentració davant de la parròquia.

La festa, que se celebra en més de 300 ciutats valencianes, culminarà amb un dinar de germanor que oferirà la penya en col•laboració amb el consistori d’Almussafes en la pròpia seu, situada al parc Rural, durant la qual les autoritats locals acompanyaran al gremi de carreters participants. “Des de la regidoria de Festes volem agrair el gran esforç als col•lectius que anualment s’impliquen per mantindre esta tradició assentada en el nostre poble”, apunta l’edil responsable, Andrés López. “El consistori municipal continuarà col•laborant en totes les iniciatives que formen part del nostre patrimoni i la nostra identitat”.

Categorías:FESTES, NOTÍCIES