EDUCACIÓ

Xarxa JOVES.NET presenta la seua nova agenda escolar amb informació sobre sexualitat i salut psicoafectiva

Sota el lema “el plaer d’informar-se”, el consorci Xarxa JOVES.NET reivindica en la seua nova agenda escolar la importància de l’educació sexual en les persones més joves

Més de 6.500 agendes s’han repartit en els diferents municipis que conformen el consorci


Xarxa JOVES.NET presenta la seua nova agenda escolar amb informació sobre sexualitat i salut psicoafectiva

Després de l’èxit del servei d’orientació sexual JOVES.SEX, la Xarxa JOVES.NET, consorci que integra a 22 municipis de la província de València, presenta la seua nova agenda escolar, centrada en temes relacionats amb la sexualitat i la salut psicoafectiva. Sota el lema “el plaer d’informar-se”, el consorci reivindica la importància de l’educació sexual en la joventut i que aquesta vaja més enllà de la prevenció de riscos. Per això, a l’interior de l’agenda es podran trobar consells, dades i informació que promouen un concepte ampli i respectuós de la sexualitat, contemplant la diversitat com un valor.

L’agenda està dirigida a l’alumnat de 1r a 4t de l’ESO dels municipis que conformen el consorci: Alaquàs, Albal, Aldaia, Almussafes, Barri del Crist, Benetússer, Catarroja, Godella, Manises, Mislata, Moncada, Paiporta, Paterna, Picanya, Picassent, la Pobla de Farnals, Quart de Poblet, Sagunt, Sedaví, Silla, Torrent i Xirivella.

En l’acte de presentació, celebrat en el Saló de Plens de l’Ajuntament de Moncada, han participat el president de Xarxa JOVES.NET i regidor de joventut de l’Ajuntament d’Aldaia, Sergio Gómez; Raquel Hurtado i Ana Isabel Ponce, representants de SEDRA-Federació de Planificació Familiar Estatal (SEDRA-FPFE), entitat encarregada del servei d’orientació sexual JOVES.SEX, i Ana Belén Palanca, regidora de joventut de l’Ajuntament de Moncada.

En la seua intervenció, el president de la Xarxa JOVES.NET, Sergio Gómez, ha destacat la importància de posar en valor l’educació sexual en les persones més joves. “Analitzant les dades de salut sexual, on en els últims cinc anys s’han incrementat les infeccions de transmissió sexual (ITS) en un 84%, és vital informar i assessorar la joventut en matèria de sexualitat i salut psico-afectiva”, afirma el president del consorci.

Així mateix, Gómez recalca que l’agenda no ha de ser només un quadern per a portar una continuïtat dels estudis, sinó que també ha de ser un instrument educatiu i divulgatiu on s’inculquen valors i coneixements. “Sempre hem pensat que l’agenda ha d’aportar alguna cosa més, per això, des de la seua primera edició hem tractat diferents temes que preocupen la joventut”, destaca el regidor.

D’altra banda, les representants de SEDRA-FPFE, Raquel Hurtado i Ana Isabel Ponce, posen en evidència la falta d’informació sexual en les persones més joves. “La joventut necessita espais que parlen el seu idioma i atenguen les seues necessitats. Aquesta agenda escolar ajudarà els joves a resoldre algun dels seus dubtes relacionats amb la salut sexual, així com, propiciarà la cerca d’informació, especialment a través del servei JOVES.SEX”, afirmen Hurtado i Ponce.

“Només quan les persones joves compten amb informació i assessorament de qualitat són capaces de prendre decisions autònomes que els permeten viure la seua sexualitat i les seues relacions de manera conscient, saludable i respectuosa”, aquesta és la premissa que reivindiquen les encarregades del servei d’orientació sexual JOVES.SEX.

Per altra part, Ana Belén Palanca, regidora de joventut de l’Ajuntament de Moncada, posa de manifest la implicació dels municipis en l’educació sexual de la joventut. “Des de l’Ajuntament de Moncada creiem fermament en la importància de parlar sobre sexualitat i relacions psicoafectives d’una forma natural i respectuosa, sobretot amb les generacions més joves. Cal deixar enrere el tabú”, afirma la regidora.

JOVES.SEX; el servei que dóna origen a la temàtica de l’agenda

El passat 2021 el consorci Xarxa JOVES.NET va començar al servei d’orientació sexual JOVES.SEX de la mà de l’Institut Valencià de Joventut (IVAJ) i SEDRAFederació de Planificació Familiar (SEDRA-FPFE). JOVES.SEX és un servei integral d’informació, orientació i assessorament per a joves d’entre 12 a 30 anys en matèria de sexualitat, recursos anticonceptius i salut psicoafectiva.

El programa, a través de l’atenció telefònica a càrrec de professionals de l’àmbit de la psicologia i sexologia i de diferents publicacions en xarxes socials, ofereix informació rigorosa sobre sexualitat, salut sexual i relacions afectives; i promou hàbits sexuals saludables, dins d’una percepció oberta i respectuosa cap a la sexualitat.

Centenars de joves s’han posat en contacte amb les professionals del servei per a aclarir els seus dubtes sobre la prevenció d’infeccions de transmissió sexual i embarassos no planificats, l’orientació sexual o la identitat de gènere. JOVES.SEX s’ha convertit en una eina imprescindible per a les persones joves en matèria de sexualitat.