BENESTAR SOCIAL

L’Ajuntament d’Almussafes s’implica amb la comunitat de sords de la localitat

La Regidoria de Cultura posa en marxa diverses iniciatives per a eliminar les barreres de comunicació i potenciar la seua integració

El passat dissabte 1 d’octubre, l’associació va donar començament a un nou curs de llengua de signes en el municipi


El consistori municipal d’Almussafes atén una de les principals reivindicacions del col•lectiu de sords de la localitat. El passat diumenge 2 d’octubre, la Regidoria de Cultura va subtitular per primera vegada una projecció audiovisual en el saló d’actes del Centre Cultural. A l’acte van acudir diversos integrants de l’associació Almussord, creada recentment per a defensar els drets de les persones amb dificultats auditives. Segons ha declarat la regidora de Cultura, Teresa Iborra, “la nostra intenció és seguir oferint aquest servei en el futur, sempre que les circumstàncies ho permeten”. L’associació, que continua endavant amb la seua activitat, va iniciar el passat dissabte 1 d’octubre un nou curs de llengua de signes i el seu president participarà este diumenge en la lectura pública programada amb motiu del 9 d’Octubre.

El treball realitzat per Almussord, la primera entitat creada en la comarca de la Ribera Baixa per a aglutinar als membres del col•lectiu amb dificultats auditives, comença a obtenir els seus fruits. Tot i que encara no ha complit el seu primer any de vida, els seus membres estan començant a veure complides algunes de les seues aspiracions. A nivell local, el consistori almussafeny ja està implantant mesures per a contribuir a l’eliminació de les barreres de comunicació que impedeixen la seua completa integració en la societat.

La primera iniciativa duta a terme pel consistori municipal en aquest sentit ha sigut la subtitulació del documental “Cap a la terra promesa”, que es va projectar en el saló d’actes del Centre Cultural el passat diumenge 2 d’octubre amb motiu de l’inici de les celebracions del ‘9 d’Octubre’. Jorge Fernández, president de l’associació, així com altres integrants del mateix van gaudir des de les primeres files d’aquest treball audiovisual, el primer que ha comptat amb aquest sistema en la localitat.

“A partir d’ara, i sempre que siga possible, des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament anem a intentar que tant les pel•lícules com la resta d’espectacles audiovisuals gravats que s’oferisquen en el municipi estiguen adaptats perquè el col•lectiu amb dificultats auditives puga assistir i gaudir com la resta de veïns de la nostra oferta cultural”, destaca la regidora de Cultura, Teresa Iborra.

Així mateix, el president d’Almussord participarà en la lectura pública del Tirant Lo Blanch que se celebrarà el pròxim diumenge 9 d’Octubre al parc de la Constitució. “Un plaer poder gaudir per primera vegada en Almussafes del Tirant Lo Blanch en llengua de signes i amb el complement d’un intèrpret”, constata Iborra.

Iniciatives promogudes

Aquesta integració, no obstant açò, no es limita a l’àmbit cultural. El consistori col•labora activament perquè les persones amb aquest tipus de discapacitat puguen portar una vida més còmoda. Per aquest motiu, l’Ajuntament d’Almussafes té subscrit un conveni amb Almussord. Gràcies al mateix, la població compta amb un servei d’atenció, finançat íntegrament pel consistori, i integrat per un mediador, un intèrpret i un advocat, els qui atenen dos dies a la setmana, quatre hores per jornada, totes les consultes que es plantegen. Així, les persones sordes reben assistència per a realitzar tasques bàsiques de la vida quotidiana que a causa de les seues circumstàncies no poden desenvolupar per ells mateixos a causa, precisament, de les barreres de comunicació.

“Per a nosaltres, assistir al metge o sol•licitar tràmits amb els organismes públics comporta una dificultat que amb la creació d’aquesta associació volem eliminar. Abans de 2007 semblava que a poc a poc aquests obstacles anaven desapareixent, però amb la crisi les retallades van paralitzar aquest avanç”, destacava el responsable de l’entitat quan es va fundar Almussord.

L’entitat prossegueix amb les seues activitats. El passat dissabte 1 d’octubre va començar un nou curs de llengua de signes, en el qual participen persones d’Almussafes però també d’altres localitats properes i fins i tot de València. Es tracta d’una de les propostes que més èxit estan tenint dins de la seua àmplia programació anual.

Categorías:BENESTAR SOCIAL, NOTÍCIES