FESTES

Història, cultura i festa protagonitzen la celebració del 9 d’Octubre a Almussafes

L’Ajuntament de la localitat va organitzar al costat de les associacions una completa agenda d’activitats que va rebre el suport de la ciutadania

Cent vint persones assisteixen a el ‘Sopar Estellés’ i noranta a les visites guiades a la Torre Razef, que es van ampliar davant la massiva demanda

Els textos de Joan Fuster van protagonitzar la lectura pública realitzada en el Parc de la Constitució, en la qual van participar 30 lectors


Almussafes torna a unir als veïns i veïnes de la localitat en la commemoració del 9 d’Octubre. Centenars de persones participen en les activitats organitzades per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del municipi en col•laboració amb les associacions, amb les quals els almussafenys i les almussafenyes van remarcar la seua condició de valencians i valencianes amb la posada en marxa d’iniciatives íntimament relacionades amb la cultura, la història i les tradicions de la Comunitat Valenciana.

Un any més, la ciutadania almussafenya va eixir al carrer per a celebrar la festa de la Comunitat Valenciana, el 9 d’Octubre. L’agenda cultural i festiva, que va començar el dimecres 4 d’octubre amb la inauguració de l’exposició “Almussafes, una mirada enrere”, es va ser desenvolupant durant el cap de setmana per a viure el seu colofó en la jornada d’ahir dilluns 9 d’octubre. Els veïns i veïnes del municipi van participar activament durant la jornada per a fomentar i promocionar alguns dels elements més característics de la nostra cultura, “per a celebrar el que ens uneix com a poble valencià”.

“La importància de celebrar la festa dels valencians i valencianes és una cosa vital per al nostre poble i per a tota la comunitat i hem de seguir fent-ho implicant a la nostra ciutadania”, va declarar durant la jornada l’alcalde d’Almussafes, Toni González, qui va agrair “la participació de totes les entitats i associacions, que s’han bolcat”.

Des de primera hora del matí les iniciatives van anar desenvolupant-se en els principals punts del municipi. Després d’una ‘despertà’ i la seua posterior ‘xocolatà’, organitzades per la Junta Local Fallera, en la qual estan integrades les tres comissions falleres de la població, es van desplegar diversos tallers creatius en el Parc Central per al públic infantil a càrrec de les ampes del Pontet i el Almassaf, així com per Dones Progressistes, la comparsa Ali Ben Bufat i l’Associació Afectats Fibromiàlgia.

A partir de les 12 hores es va celebrar la ja tradicional lectura pública, que enguany va estar dedicada a l’escriptor suecà Joan Fuster. Durant al voltant d’una hora, un total de 30 autoritats, personalitats i representants d’associacions van participar en la lectura d’alguns dels seus textos més destacats. Al final de la mateixa, l’alcalde d’Almussafes i l’edil Davinia Calatayud, van protagonitzar l’ofrena d’una corona de llorer a la placa dedicada a la figura de Jaume I en el carrer que porta el seu nom, al que li va seguir una cercavila cívica que va estar acompanyada per la banda de la Societat Musical Lira Almussafense i que va concloure en el Parc Central.

Allí, l’Associació Gastronòmica ‘El Putxeret’ va oferir als presents una degustació de rosques d’Almussafes, compostes per sobrassada, formatge i ceba caramel•litzada. També en el passeig del parc la Comparsa Alí Ben Bufat va realitzar una desfilada mora ambientada per la Colla d’Al-mansáf de tabal i dolçaina que va concloure en l’esplanada del Centre Cultural, on es va posar el punt i final a la celebració amb el tret d’una ‘mascletà’.
 
Actes previs
 
L’intens cap de setmana va començar el passat divendres 6 d’octubre amb la celebració del ‘Sopar Estellés’ en la tercera edició del qual la trobada literària, que es va celebrar una vegada més en l’esplanada del Centre Cultural, va mantenir l’esperit amb el qual va ser creat en 2015, compartir una vetlada “oberta a tots i totes, per a gaudir de la poesia i del goig de viure sopant, conversant, llegint versos i escoltant música”. El Grup Poètic Argila de l’Aire es va encarregar d’organitzar aquesta activitat en la qual van participar 120 persones i en on es va aprofitar per a lliurar els premis als guanyadors del II Concurs de Cartells del 9 d’Octubre, que en aquesta ocasió van recaure en Ángels Monserrat en la categoria adults i en Ángel Terrades en la categoria infantil.

El dissabte 7 i el diumenge 8, la Torre Razef de la localitat va obrir les seues portes per a traslladar als visitants fins al passat almussafeny i explicar els diferents moments pels quals ha passat la infraestructura des de la seua construcció en el segle XI. Així, es va donar l’oportunitat als 90 assistents de conèixer de prop, descobrint una a una les diferents plantes amb l’ajuda d’un guia, com ha anat evolucionant l’alqueria fins a convertir-se en el que és en l’actualitat i permetent gaudir de les impressionants vistes que s’observen des de l’alt de l’edificació. L’èxit obtingut amb les inscripcions va portar al consistori a doblar l’oferta de places disponible, atès que inicialment la idea era oferir aquestes visites només durant la jornada del dissabte.

També el dissabte es va dur a terme l’actuació de Dansaires del Tramusser, exhibició que finalment va haver de traslladar-se de l’Àgora del Parc Central fins a la sala d’actes del Centre Cultural a causa de les pluges que es van registrar. El matí del diumenge es va dur a terme un esmorzar a càrrec de l’Associació de Mestresses de casa Tyrius i a la vesprada la Regidoria de Cultura va oferir cinema en valencià. Concretament, es van projectar les pel•lícules “Gru. El meu vilà favorit” i “Mil coses que faria per el teu”.

Categorías:FESTES, NOTÍCIES