MAJORS

Almussafes busca voluntaris per a un projecte europeu sobre envelliment saludable

La iniciativa, coordinada a Espanya per l’Institut de Biomecànica de València i Gesmed, desenvolupa recursos per a les persones majors

Els participants se sotmetran a exhaustius exàmens mèdics i tindran a la seua disposició especialistes en nutrició, fisioteràpia i psicologia

Quatre almussafenys ja s’han inscrit en aquesta iniciativa, denominada ‘Projecte My-AHA’, que té per objectiu validar la tecnologia desenvolupada


L’Institut de Biomecànica de València i Gesmed participen en un projecte europeu denominat “My-AHA” en el qual s’investiguen nous mètodes per a fomentar l’envelliment actiu. Després del desenvolupament de la tecnologia que permetrà l’aplicació d’aquest sistema, els responsables de la iniciativa estan buscant voluntaris per a col•laborar en la fase experimental de la mateixa. Des de l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament d’Almussafes, que ha decidit unir-se al projecte present en 11 països d’Europa, Àsia i Austràlia, animen a la ciutadania major de 65 anys a participar en aquesta investigació amb la qual rebran una atenció mèdica personalitzada amb l’objectiu de controlar de manera exhaustiva els diferents factors de risc associats a l’edat.

La prevenció és, sens dubte, una eina molt important per a poder envellir de manera saludable. Amb el pas dels anys, el cos comença a experimentar canvis i, tal com expliquen els experts, l’organisme necessita una major atenció i cures més específiques perquè l’envelliment puga desenvolupar-se de forma activa i sense afectar a la nostra qualitat de vida. Per a seguir aprofundint en aquest concepte d’envelliment actiu, s’ha llançat el projecte europeu My-AHA (My Active and Healthy Ageing), que té per objectiu principal “reduir el risc de fragilitat en les persones majors i retardar el declivi físic i cognitiu, millorant aspectes relacionats amb l’activitat física, mental i social, la nutrició, el somni i el benestar general”.

Aquesta iniciativa, coordinada a Espanya per l’Institut de Biomecànica de València i l’empresa Gesmed, “se centra en el desenvolupament d’un sistema d’autogestió de la salut, amb nous mètodes per a monitoritzar i vigilar indicadors fisiològics, i donar recomanacions i suport personalitzat sobre la base del perfil individual de cada usuari”, segons expliquen els seus impulsors. Concretament, i després de la fase de desenvolupament de la tecnologia necessària per a la seua implantació, els experts implicats en el projecte busquen a un total de 600 persones a Europa, Àsia i Austràlia per a participar de manera voluntària en un estudi experimental que permetrà validar l’eficàcia del sistema. A Espanya són 80 els voluntaris que es necessiten, els qui rebran atenció mèdica especialitzada durant 18 mesos, sotmetent-se a exhaustius exàmens mèdics cada sis mesos i gaudint de l’oportunitat de rebre recomanacions relacionades amb la nutrició, la fisioteràpia i la psicologia, entre altres àmbits.
 
Col•laboració municipal
 
L’Ajuntament d’Almussafes, a través del seu departament de Benestar Social, vol sumar-se a la iniciativa col•laborant en la difusió de la mateixa “perquè considerem que va a ser molt beneficiós per al nostre col•lectiu de majors”, destaca la regidora de la Tercera Edat, Paqui Oliver. “Sens dubte pot servir de complement al servei de fisioteràpia, nutrició i psicologia que oferim cada setmana en la Llar del Jubilat que, per cert, es presta a través de Gesmed, la companyia que gestiona la Residència i Centre de Dia La Vila d’Almussafes”, explica.

Fins al moment ja han sigut 4 els almussafenys inscrits, una xifra que des del consistori vol ampliar-se “per a seguir augmentant el benestar d’aquest col•lectiu ciutadà que requereix una major atenció i que amb el pas del temps està demostrant que és possible complir anys i mantenir-se actius si es cuiden factors com l’alimentació o l’exercici físic”, destaca l’edil. Els interessats a adherir-se o obtenir més informació sobre aquest tema poden dirigir-se a l’Oficina d’Atenció al Major en el seu horari d’obertura, on els empleats municipals explicaran les característiques concretes del projecte i indicaran la manera de col•laborar en el mateix. Així mateix, poden ontactar amb l’nstitut de Biomecànica de València. Tel 961111170, amparo.lopez@ibv.upv.es i amb Gesmed. Tel 639074089 mmonter@grupimedes.com.

La principal novetat respecte a altres iniciatives és que en aquest cas els factors de risc es monitoritzaran precoçment, a través de sensors integrats en dispositius com el telèfon mòbil, el mobiliari domèstic, la televisió i altres elements. Els indicadors analitzats per My-AHA permetran oferir programes individualitzats d’intervenció, la qual cosa suposa un gran avanç en aquest camp. Per a açò, es proporcionarà als usuaris una senzilla aplicació per a smartphone amb la qual podran mesurar el seu equilibri i els passos realitzats, sent el mateix sistema el que proporcionarà interessants recomanacions avalades per evidències científiques davant l’aparició de riscos. Aquest servei complementarà l’atenció personalitzada oferida pels professionals involucrats en aquest experiment present en un total d’11 països.

Categorías:MAJORS, NOTÍCIES