NOTÍCIES

Augmenten els detinguts com a suposats autors d’infraccions penals a Almussafes

Descendixen els delictes de robatoris en vivendes i de sostracció de coure i s’incrementen els casos aclarits en l’entorn agrícola

La Junta Local de Seguretat ha informat hui dijous de l’anàlisi estadística delincuencial comparatiu dels anys 2015 i 2016

Es manté el baix índex de casos de violència de gènere detectats i en seguiment


La Junta Local de Seguretat, constituïda a Almussafes a l’octubre del 2014, ha celebrat hui dijous 2 de març la seua primera sessió ordinària de l’any 2017. Durant la trobada, a què no ha pogut assistir el recentment triat subdelegat de Govern a València, José Vicente Herrera, s’ha procedit a l’anàlisi de les dades estadístiques de delinqüència registrats en el municipi durant l’any 2016 i el seu comparativa respecte a l’exercici de 2015. Tal com ja es va avançar en l’última reunió de l’any, s’ha detectat una reducció considerable de les infraccions penals relacionades amb la sostracció de coure i també amb les afanades en l’entorn de la vivenda. Els casos aclarits quant als delictes comesos en el terme municipal i en l’àmbit agrícola també són superiors respecte a l’any 2015 i augmenta l’índex de persones detingudes i investigades com a suposats autors d’infraccions penals en la població. Així mateix, s’ha constatat el protocol de col•laboració i coordinació entre les forces i cossos de seguretat de l’Estat i els cossos de la Policia Local per a garantir el compliment eficaç de les mesures judicials de protecció a les víctimes de violència domèstica i de gènere, un total de 9 en l’actualitat.

L’alcalde, Toni González, ha presidit hui dijous dia 2, la Junta Local de Seguretat del municipi, una sessió a què han assistit, així mateix, el subinspector de la Unitat del cos nacional de Policia adscrita a la CV, Jose Antonio Checa, el tinent de la Guàrdia Civil d’Almussafes, Javier Muñoz, el cap de la Policia Local, Ernesto Serrano, l’oficial, Antonio Guisat, l’agent local especialitzada en violència de gènere, Juana Castillo, i el vocal de la subdelegació de govern, Jose García. Finalment, la sessió no ha comptat amb la presència del nou subdelegat de Govern a València, José Vicente Herrera, qui hi ha excusat la seua assistència per motius professionals.

Un dels principals punts tractats durant la trobada, que s’ha celebrat en el saló de plens de l’Ajuntament, ha sigut la valoració, anàlisi i comparativa dels delictes comesos a Almussafes durant els anys 2015 i 2016. Tal com s’ha informat, de manera detallada, per part del tinent de la Guàrdia Civil “les dades registrades quant a seguretat ciutadana són molt positius, ja que el 2016 s’ha tancat amb un increment del nombre de persones detingudes i investigades i amb un descens notable de les infraccions penals en l’entorn de la vivenda i en la sostracció del coure, respecte als delictes comptabilitzats en 2015”. A més, en l’entorn agrícola s’ha generat un augment de de l’esclariment d’este tipus de delictes i un increment considerable dels detinguts i investigats, una tendència que també es percep en els robatoris en vivendes.

De l’anàlisi de les dades constatades es desprén una tendència en la disminució de la criminalitat en termes generals, encara que per a aconseguir obtindre una major col•laboració ciutadana en este sentit, el cap de la Policia Local ha assegurat que el consistori d’Almussafes ja ha habilitat l’accés directe a AlertCops des de la web municipal www.almussafes.net. Accedint des del mateix apartat de Policia, els veïns poden instal•lar-se directament este servici d’alertes de seguretat ciutadana de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. El seu objectiu radica a universalitzar l’accés als servicis públics de seguretat ciutadana, de manera que qualsevol persona, amb independència del seu idioma, origen o de les seues discapacitats auditives o vocals puga comunicar a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat (Policia i Guàrdia Civil) una alerta sobre un acte delictiu o incidència de seguretat de què està sent víctima o testimoni.

Descens de la violència de gènere

Tal com s’ha constatat en la sessió de la Junta de Seguretat, Almussafes contínua liderant un baix índex de violència de gènere. De fet, la xifra de dones amb ordes de protecció en vigor i en seguiment per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat no arriba a la desena. “En l’actualitat són un total de 9, sis d’elles en un risc qualificat com no apreciat i les altres tres baix”, han detallat durant la sessió.

Coincidint amb la constitució de l’organisme a l’octubre del 2014, es va acordar l’adhesió al protocol de col•laboració i coordinació entre les forces i cossos de seguretat de l’Estat i els cossos de la Policia Local per a garantir el compliment eficaç de les mesures judicials de protecció a les víctimes de violència domèstica i de gènere, a través d’una Taula de coordinació policial que optimitzara recursos materials i humans. A més, Almussafes establix un marc general d’actuació que assigna, de forma concisa, la competència i tasques de protecció de les víctimes a un o ambdós Cossos implicats en els possibles supòsits d’actuació policial en violència de gènere, depenent del nivell inicial de risc resultant. En este sentit, el tinent de la Guàrdia Civil ha ressaltat “el bon funcionament en matèria de coordinació entre ambdós ant qualsevol actuació significativa per a la protecció i seguretat de les víctimes”.

Entre els assumptes tractats, destaquen així mateix les accions empreses quant al pla de prevenció i protecció antiterrorista, a més de la sol•licitud de l’Ajuntament per a la col•laboració de la Guàrdia Civil en el control i manteniment del dispositiu de seguretat durant les Falles.