EDUCACIÓ

Almussafes vol traslladar l’Institut al nucli urbà

L’Ajuntament d’Almussafes es reunix amb les AMPAS dels tres centres educatius i tanquen l’acord per a iniciar els tràmits en la Conselleria

L’executiu ja ha reservat dos possibles parcel·les per a acollir el futur institut en la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana, que es troba en fase d’exposició pública

Mentres es dirimix la proposta en la Conselleria, el consistori municipal articularà diferents mesures per a evitar la perillositat de l’Avinguda de la Foia, via principal d’entrada al centre educatiu


El passat 13 de gener va començar la fase d’exposició pública de la versió preliminar de la revisió del Pla general d’Ordenació Urbana, un període de 45 dies en què la ciutadania ha pogut consultar els documents que formen part de la proposta per a aportar les seues opinions respecte al futur urbanístic de la localitat. Precisament les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes, tant de l’IES Almussafes com dels dos centres educatius d’infantil i primària Almassaf i Pontet, han aprofitat este procés per a traslladar els responsables polítics la seua preocupació per l’actual emplaçament de l’Institut, inaugurat l’any 2005, i la perillositat del seu accés, per trobar-se a 2 km. del nucli urbà, concretament en l’interior del parc industrial Joan Carles I. Després de dos trobades mantingudes amb l’alcalde, Toni González, i diversos regidors de l’equip de govern, de manera unànime s’ha decidit iniciar les negociacions per a aconseguir que la Conselleria construïsca un nou centre educatiu en l’interior del nucli urbà, com a mínim per a acollir els estudiants d’educació secundària. El Consell Escolar Municipal, que es va reunir ahir dijous 22 de febrer, també va acceptar l’inici del procediment, que ve avalat per la reserva en la revisió del planejament general de dos possibles solars per a la seua cessió a la Generalitat.

A l’octubre de l’any 1998, l’Ajuntament d’Almussafes li va cedir gratuïtament al govern autonòmic una finca de 17.622 metres quadrats, situada en el parc industrial Joan Carles I, per a la construcció de l’Institut, que va obrir les seues portes l’any 2005. “Encara que en eixa època no existia limitació des del punt de vista urbanístic i de seguretat per a la ubicació d’un centre educatiu als voltants d’una zona industrial, des del nostre grup municipal, llavors en l’oposició, mostràrem el nostre rebuig de l’esmentada ubicació geogràfica, valorant com a millor opció la zona de l’antic escorxador, que hui ocupa el Centre Municipal de Formació de Persones Adultes”, recorda l’alcalde, Toni González.

El fet de que el seu emplaçament dista 2 quilòmetres del nucli urbà va obligar l’executiu local a facilitar un transport escolar gratuït a tots els alumnes matriculats en el mateix, un servici que suposa una inversió anual amb càrrec a les arques municipals de més de 130.000 euros. Així mateix, l’Avinguda de la Foia, que és la via d’accés principal al centre es va haver d’adaptar posteriorment com a ruta de vianants amb carril bici.

Durant els últims tretze anys, el parc de proveïdors ha crescut considerablement i el centre educatiu es troba pràcticament rodejat d’empreses, a més d’haver de suportar el soroll generat pel tràfic rodat que diàriament circula pels distints carrers del parc.

Als pares i mares dels alumnes matriculats en l’actualitat en el centre i als que en el futur estudiaran en el mateix els preocupa la seguretat dels seus fills i així li ho van traslladar personalment al president de l’executiu en la primera trobada que va tindre lloc fa una setmana. Les AMPAS sol·liciten el trasllat de tot l’IES al nucli urbà o, si és el cas, com a mínim els dos cicles d’educació secundària.“Lògicament compartim la mateixa preocupació, per la qual cosa no hem dubtat a valorar conjuntament les possibles solucions quant a seguretat, accessibilitat, transport i tràfic en una segona reunió, celebrada dimarts passat 20 en el propi Ajuntament”, explica el primer edil.

Durant la trobada, que va comptar amb la presència de l’equip redactor de la revisió del PGOU, es consesuaron els dos possibles terrenys per a la construcció del futur centre, que cediria el propi consistori municipal. Una de les ubicacions triades seria amb càrrec al desenrotllament de la zona de La Porteta, i l’altra opció d’emplaçament se situa darrere de l’actual centre d’adults. “En ambdós casos, comptem amb suficients metres quadrats per a poder edificar el nou centre”, destaca González, el qual avança que a principis del mes d’abril es remetrà el planejament a la Conselleria i, a partir d’eixe moment, iniciarem els contactes amb els responsables polítics per a negociar l’edificació, per part del govern autonòmic del nou institut d’Almussafes.

 
L’Ajuntament convertirà l’Avinguda de la Foia en una via de vianants de circulació reduïda
 
L’executiu local s’ha compromés ja amb les AMPAS a eliminar al màxim i amb la major celeritat possible la perillositat dels accessos a l’Institut. La proposta que es va a aplicar en període de proves, després de la seua presentació al Consell Agrari, és que l’Avinguda de la Foia, actualment de dos direccions, passe a tan sols una de pujada a l’IES; el camí de servicis paral·lel a la CV-42 també es limite a un únic sentit, concretament per a assegurar la tornada cap al nucli urbà; i el camí Pîcasent mantinga el doble sentit.

A més, l’Ajuntament emprendrà en breu un projecte d’obra per a ampliar el carril bici de l’Avinguda de la Foia, a més d’instal·lar badens i reductors de velocitat en la principal via d’accés natural al parc de proveïdors, per a limitar la velocitat en la mateixa.

Així mateix, s’ha cartografiat en la revisió del pla general que l’Avinguda de la Foia es convertisca en una via de vianants de circulació reduïda, per la que únicament podran circular els autobusos de transport escolar i els vehicles de seguretat.

Categorías:EDUCACIÓ, NOTÍCIES