ECONOMIA

Almussafes reclama un finançament i unes inversions justes per a la societat valenciana


L’Ajuntament d’Almussafes s’ha sumat hui divendres, 16 de novembre, a la convocatòria llançada des de la Comissió i la Xarxa d’Entitats per un Finançament Justa de la Comunitat Valenciana amb la concentració i la lectura del manifest reivindicatiu per part de l’alcalde, Toni González, a partir de les 12 hores, en el saló de plens de la Casa Consistorial.

Amb esta mobilització es pretén posar punt final a la discriminació que, durant anys, ha patit el poble valencià i avançar cap a una societat més prospera i justa. Som l’autonomia que menys recursos rep per habitant però l’única que aporta al conjunt de l’Estat, a pesar de ser pobra.

Tal com es constata en el manifest, la creació del Consell del País Valencià va ser el resultat d’un esforç compartit en el que es va implicar tota la societat i que va desembocar en l’Estatut d’autonomia, que va permetre la recuperació de la capacitat els valencians i valencianes de decidir el seu futur. Quatre dècades més tard ens trobem en un moment que requerix eixa mateixa unitat per a fer-nos escoltar i aconseguir un futur sense més hipoteca que la nostra capacitat per a generar riquesa, benestar i progrés.

Fins hui, cap dels sistemes de finançament hi ha tractat amb justícia nostra Comunitat. Enguany, cada valenciana i valencià rebem 237€ menys que la mitjana de l’Estat, o 839€ menys que l’autonomia millor finançada, la qual cosa equival entre un 10% i un 29% menys de recursos, respectivament.

Si sumem infrafinançament i infrainversió, enguany, la nostra discriminació aconseguirà els 1.600 milions d’euros, si només ens comparem amb la mitjana. Estem en una situació insòlita, sobretot perquè tenim una renda per capita inferior en 12 punts a la mitjana. I, no obstant això, som l’autonomia que menys recursos per habitant rep; l’única que, a pesar de ser pobre, aporta al conjunt de l’Estat. El resultat és insuportable per a la ciutadania valenciana. Davant d’esta prolongada discriminació, ja l’any 2013 la Comissió de persones expertes per al disseny d’un nou model va assenyalar que el problema es remunta a l’inici dels sistemes de finançament autonòmic.

Cal recordar que al novembre de 2017, el ple del consistori municipal va aprovar per unanimitat una moció d’adhesió al manifest i es van col·locar dos pancartes en els balcons de l’edifici consistorial i el Centre Cultural en què pot llegir-se el lema “Per un finançament just” i un mapa del territori que ocupa l’autonomia.

Categorías:ECONOMIA, NOTÍCIES