FESTES

Almussafes honra als seus patrons, la Santíssima Creu i Sant Bertomeu

Les festes de la localitat van celebrar del 13 al 16 de juliol les jornades amb un major caire religiós

El dissabte i el diumenge les Clavariesses i els Clavaris van organitzar els actes dedicats a la Divina Pastora i la Divina Aurora, respectivament


Les activitats religioses celebrades en els últims dies en el marc de les festes patronals d’Almussafes reben un any més el suport de la ciutadania de la localitat. El dijous 12 es va dur a terme l’ofrena de flors a la Santíssima Creu, el divendres 13 la festivitat del patró, Sant Bertomeu, el dissabte i el diumenge les commemoracions dedicades a la Divina Pastora i la Divina Aurora, respectivament, i el dilluns 16 es va viure el dia gran amb els actes organitzats en honor a la patrona del municipi, la Santíssima Creu. A més de les iniciatives religioses, durant aquests dies s’han desenvolupat també en la població altres propostes lúdiques i esportives amb les quals Almussafes ha superat ja l’equador del seu període festiu, que s’allargarà fins a aquest dissabte 21 de juliol.

Les festes d’Almussafes organitzades per l’Ajuntament del municipi per a aquest 2018 encaren ja la seua recta final. Des de hui, dimarts 17 de juliol, i fins al pròxim dissabte 21, la localitat desplega l’últim tram de la seua extensa programació amb el desenvolupament d’iniciatives com el Dia de l’Agricultura, que se celebra hui, l’espectacle de cants i balls tradicionals d’arrel del dijous, el sopar-gala benèfica del càncer del divendres o l’homenatge a la paella, esdeveniment multitudinari que se celebrarà aquest dissabte i amb el qual es posarà el punt i final a quatre setmanes repletes de cultura, esport, tradició i religiositat.

Precisament durant l’últim cap de setmana els almussafenys han pogut gaudir dels actes religiosos preparats per a commemorar les festivitats dedicades als patrons de la població, la Santíssima Creu i Sant Bertomeu. El dijous 12 a partir de les 19 hores les associacions i entitats locals es reunien per a participar en l’ofrena de flors a la relíquia en un acte que va recórrer l’itinerari habitual d’aquesta celebració, en la qual van intervenir la banda de la Societat Musical Lira Almussafense i la Colla d’Al-mansáf de tabal i dolçaina.

L’endemà, el divendres 13, la ciutadania rendia honors a Sant Bertomeu en un dia que va comptar amb una cercavila matinal, una eucaristia amenitzada per les veus i les guitarres del cor Santíssima Creu, i en la qual van participar la Reina de les Festes i la seua Cort d’Honor i bona part dels integrants de la corporació municipal, una mascletà en l’esplanada del Centre Cultural i la processó, que va estar precedida pels balls oferits per la Falla La Torre i Dansaires del Tramusser. A més, el mateix divendres a partir de les 00.30 hores es va desenvolupar en la Pista Polivalent un multitudinari concert de festes en el qual van actuar la popular banda valenciana Seguridad Social i el grup local Saruka i que va comptar amb diverses sessions de DJ a càrrec de Dani Moreno de Los 40 Principales, Mitch Van Staveren i Ismael Canet.

Els dies 14 i 15 de juliol es van dedicar a la Divina Pastora i la Divina Aurora, respectivament. El dissabte 14 van ser les Clavariesses i el diumenge 15 els Clavaris els col·lectius encarregats d’organitzar les celebracions. Ambdues jornades van comptar amb una cercavila, la missa en honor de les divinitats, una mascletà i la corresponent processó nocturna. Tant el dissabte com el diumenge va haver-hi festa per la nit. El dissabte es va celebrar el ball de les Clavariesses i el diumenge el ball de gala, en el qual l’Ajuntament estableix una sèrie de normes d’etiqueta d’obligat compliment per als assistents.

Però sens dubte el dia gran va ser el que es va dur a terme ahir, dilluns 16 de juny. Un any més, la festa en honor a la Santíssima Creu va tornar a comptar amb el suport de la ciutadania en cadascuna de les propostes que es van plantejar. Des de primera hora del matí l’ambient festiu es va sentir en els carrers del municipi gràcies a la cercavila amb el qual la banda de la Societat Musical Lira Almussafense va recórrer algunes de les vies del nucli urbà. Posteriorment, a les 12 hores, el rector de la localitat va oficiar una eucaristia solemne amb la intervenció del Cor Parroquial Sant Bertomeu i la participació de les cambreres de la confraria, María Jesús i María Dolores Rosaleny Asensi. Al final de la mateixa la comitiva, encapçalada per la Reina de les Festes, la seua Cort d’Honor i la corporació municipal, es va traslladar fins a l’esplanada del Centre Cultural per a gaudir de la mascletà.

A la vesprada es va disputar el tradicional partit que cada 16 de juliol enfronta en el Camp de Futbol Municipal a l’Almussafes CF i al Benifaió CF en categoria Amateur, una trobada esportiva que, seguint el costum, va comptar amb el tret d’honor de la Reina de les Festes.

Ja a la nit es va dur a terme una multitudinària processó en honor a la Santíssima Creu en la qual la devoció per la patrona d’Almussafes va ser la protagonista. En la mateixa van participar la Confraria de la Santíssima Creu, el grup de danses de la Falla la Torre, Dansaires del Tramusser, les tres comissions falleres, les Clavarieses de la Divina Pastora i els Clavaris de la Divina Aurora, els xiquets que han pres enguany la seua primera comunió, així com la Reina de les Festes i la seua Cort d’Honor i les autoritats locals. Un any més, la música estigué a càrrec de la Colla d’Al-mançáf i de la banda de la Societat Musical Lira Almussafense. La jornada va concloure amb el castell de focs artificials que durant 15 minuts va il·luminar el cel de la localitat i que es va disparar a la una de la matinada des de l’esplanada de l’antiga cooperativa.

Categorías:FESTES, NOTÍCIES