JOVENTUT

Almussafes crearà un espai de participació democràtica per a xiquets

L’ajuntament sol•licita l’adhesió a les Aliances locals a favor de la Infància d’UNICEF

L’executiu treballarà fins al 2018 en la creació de l’espai participatiu i en l’elaboració d’un Pla de la Infància, requisits per a l’obtenció del Segell de Reconeixement Ciutat Amiga de la Infància


Almussafes està cada vegada més prop de la creació d’una nova ferramenta de participació ciutadana per a promoure el desenrotllament de la infància. L’objectiu del nou executiu és el d’aconseguir el segell d’UNICEF que englobe el municipi com a Ciutat Amiga de la Infància. El primer pas en este nou camí d’atenció preferent a les necessitats i inquietuds dels ciutadans del futur que en realitat ho són del present, ho va donar la corporació municipal durant el ple celebrat dijous passat 3 de març, amb l’aprovació unànime de tots els grups a la petició d’adhesió a les Aliances locals a favor de la Infància d’UNICEF. Amb el convenciment que és necessari comptar amb este col•lectiu en la presa de decisions que els afecten, l’Ajuntament dedicarà els pròxims dos anys a completar totes les accions necessàries que permeten la seua incorporació en l’esmentat organisme. La creació d’un òrgan de participació democràtica per als xiquets i el disseny d’un Pla d’Infància i Adolescència són els principals objectius que es pretenen completar abans del 2018.

L’Ajuntament d’Almussafes fa un pas important en el seu camí per a implicar els menors de 18 anys en la vida pública i per a aconseguir el Segell que acredite al municipi com a Ciutat Amiga de la Infància. “Visivilizarles i escoltar-los, promovent la seua participació activa com a ciutadans, assegurant, així mateix, que puguen expressar-se lliurement i tenint en compte les seues opinions i propostes a l’hora de prendre decisions que els afecten”, segons el regidor de Participació Ciutadana, Andrés López, són els objectius que han marcat l’acord de ple aprovat dijous passat.

La constitució d’un òrgan consultiu de participació democràtica que aglunite, de forma transversal, els diferents àmbits d’acció en la infància: esports, cultura, educació, joventut, servicis socials, així com els consells escolars dels centres educatius de la localitat, podrien canalitzar la participació en el diagnòstic de la realitat i l’elaboració d’informes sobre la situació local per al disseny de plans i actuacions que es plantegen a favor dels seus drets, és una de les primeres accions que emprendrà l’Ajuntament d’Almussafes.

Com a acció prèvia a esta iniciativa, en la que es va a començar a treballar en els pròxims mesos, i símptoma del compromís de la corporació municipal per situar als més xicotets en un lloc preferent de la vida del poble, el ple celebrat dijous passat 3 de març va acordar per unanimitat sol•licitar a UNICEF l’adhesió d’Almussafes a les Aliances locals a favor de la Infància i l’Adolescència, ALIA.

“Tenim dos anys de treball per davant, ja que és necessari dissenyar i executar un pla que englobe totes les polítiques i accions que concernixen a la infància i que asseguren l’interés superior del xiquet com prioritari, una iniciativa necessària també per a aconseguir en el 2018 el Segell de Reconeixement Ciutat Amiga de la Infància”, comenta l’edil. Es tracta d’un distintiu atorgat per esta organització internacional als governs locals pel treball que realitzen, de manera conjunta i coordinada, a favor dels drets de la infància i l’adolescència.

Este certificat, que si tot va segons allò que s’ha previst es concedirà en l’últim tram de l’any 2018, acredita que les polítiques d’infància que dissenya i desenrotlla un Ajuntament s’estan duent a terme d’acord amb un procediment específic, com tindre en compte alguns criteris bàsics de la política local a favor d’este col•lectiu. Estos punts són l’aplicació i difusió de la Convenció sobre els Drets del Xiquet, la posada en marxa d’iniciatives sectorials, transversals i contínues, la participació infantil i adolescent en les iniciatives plantejades, i el compromís de col•laboració estable entre el govern local corresponent i el Comité Espanyol d’UNICEF.

Seguint la idea del psicopedagog italià, Francesco Tonucci, “una ciutat per a xiquets ho és per a tota la resta de ciutadans”.

Categorías:JOVENTUT, NOTÍCIES