La pròxima edició de Russafa Escènica tindrà lloc del 20 de setembre a l’1 d’octubre
Enguany, Via Escènica forma part del projecte Cultura Resident del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

L’equip de Russafa Escènica. Festival de Tardor ha presentat en la roda de premsa celebrada aquest matí en el Claustre Gòtic del Centre del Carme els vivers seleccionats per a participar en la XIII Edició – les peces curtes i més simbòliques del festival d’arts escèniques – i el projecte Via Escènica que, com a novetat, enguany està englobat dins del programa de residències del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Cultura Resident.
En concret, la presentació ha comptat amb la intervenció de: José Luis Pérez Pont, Director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del Centre del Carme; Jerónimo Cornelles, Director Artístic de Russafa Escènica i Marta García, representant de Via Escènica. Així mateix, s’ha comptat amb la presència del Secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López i amb la Diputada provincial de Teatres, MuVIM i Premis Iturbi, Gloria Tello. Així com representants de totes les localitats participants en Via Escènica -regidors i tècnics de cultura- i els i les creadores dels vivers triats.
De cada municipi, han assistit: el Regidor de Cultura, Manuel Andreu Ajado, i la Tècnica de Cultura, Encarna Dolz, d’Alboraia; el tècnic de cultura, Joan Carles Roselló, d’Alcàsser; la Tècnica de Cultura, Francis López, d’Aldaia; el Regidor de Cultura, Àlex Fuente i el Tècnic de Cultura, José María Bullón d’Almussafes; el Tècnic de Cultura, Jordi Verdú, d’Alzira; la Tècnica de Cultura, Emília Ibáñez, de Benifaió; la Regidora de Cultura, Dolors Gimeno, de Catarroja i la representant d’Olympia Metropolitana i el TAC Mª Ángeles Fayos; el Tècnic de Cultura Raül Martí de Foios; la Regidora de Cultura, Asun Moll, de Sagunt; i, finalment, en representació de Sollana, la Regidora de Cultura Laura Fortea i la Técnica de Cultura Belén Iranzo.
“Malgrat les dificultats que hem tingut per a poder realitzar aquesta edició, ja la tretze -degut principalment a la retallada en les ajudes- tornem a apostar, i amb més força encara, ja que de huit propostes breus passem a deu, pel talent emergent. Continuem creant pedrera d’artistes, com portem fent des de fa anys, amb la col·laboració imprescindible d’aquells acompanyants que sempre han donat suport a aquest projecte com a aposta per la cultura de base i el reforç per al talent emergent de la nostra Comunitat; com és el cas del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, el barri, i els municipis que hui ens acompanyen i fan seu el festival a través de Via Escènica”, ha indicat Jerónimo Cornelles en la roda de premsa.
Aquesta cita és el punt de partida de Russafa Escènica 2023, un any que el lema del qual coincideix amb el número d’edició: Tretze. Així, es realitza una picada d’ullet al fet que aquesta serà la tretzena edició i es convida a la reflexió sobre la sort. Tretze és l’element central perquè sobre aquesta temàtica giren les propostes artístiques dels vivers que formen part de la programació.
Via Escènica 2023/2024
Via Escènica és un programa de residències artístiques per a les creadores i creadors de peces curtes (vivers) de cada edició. Al 2021 Russafa Escènica va crear aquest projecte per a reforçar la seua aposta per la descentralització de la cultura, per la creació emergent i la generació de nous públics. Després d’haver consolidat aquest objectiu després de dos anys de molt bon acolliment, aquesta tercera edició fa un gran pas avant: comptar amb el suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana dins del projecte Cultura Resident.
“Russafa Escènica s’ha convertit en un projecte imprescindible, que ofereix una visió rica i polièdrica de les arts escèniques i contribueix a generar xarxes de col·laboració. En aquesta nova edició des del Consorci de Museus comptem amb una major implicació en el festival, en incloure el programa Via Escènica sota el paraigua de Cultura Resident, donant impuls al talent emergent també en les arts escèniques”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.
Enguany les localitats participants són: Alboraia, Alcàsser, Aldaia, Almussafes, Alzira, Foios, Sagunt, i Sollana repeteixen d’edicions anteriors; mentre que Catarroja i Benifaió són noves incorporacions d’aquest 2023. Totes elles cedeixen un espai d’assaig per a cadascuna de les companyies valencianes que disposen d’un viver en la programació de Russafa Escènica 2023. A cada viver se li assigna un municipi on faran la residència durant el mes de juliol. A més, es realitzaran mediacions entre els creadors i un grup d’observació de cada localitat, amb el que, durant el temps que dura la residència, s’acosten els processos creatius a la ciutadania.
Així mateix, durant 2024, en cada municipi es programaran tres peces curtes del Festival: el viver que haja desenvolupat la residència a la seua ciutat i dos addicionals. Aquests dos vivers seran triats per grups de cinc ciutadans de cada localitat que, durant el transcurs del Festival, aniran a veure tots els vivers i després d’això, faran la selecció.
El fet que enguany Via Escènica estiga vinculat al Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana és una fita per al projecte, ja que Cultura Resident s’implica dins d’aquest com a coproductora, finançant una borsa per a les creadores i creadors durant la seua estada i les sessions de mediació que es realitzaran en les localitats.
“Vull agrair al CMCV, que enguany ens inclou dins del marc de Cultura Resident, apostant una vegada més pel nostre projecte, per les residències, pels processos de creació, per les espectadores i per la mediació artística, sentint aquesta com una eina necessària en els processos creatius”, ha declarat Marta García – representant de Via Escènica – en la roda de premsa.
‘Jornada sobre l’espectadora’
Dins de la participació de Via Escènica en el programa de Cultura Resident, el dissabte 22 d’abril tindrà lloc la ‘Jornada sobre l’espectadora’ a la sala Refectori del CCCC de 16 a 20h.
Una sessió en la qual es convidarà al públic a participar en un diàleg obert sobre el rol de l’espectadora. A més, es dissenyaran diferents dinàmiques i accions perquè el rol de l’espectadora prenga una funció activa. Una trobada que comptarà amb la participació de María Donoso, encarregada de mediació del centre teatral L’Artesà del Prat de Llobregat; Alex Guerra i Pere Bodí, impulsors del projecte Hort-Art a Faura; i l’equip de mediació de Via Escènica. La sessió acabarà amb una peça curta d’edicions anteriors de Russafa Escènica. Festival de Tardor.
Així mateix, la jornada serà també el dia de presentació entre les creadores i els municipis, perquè entre totes dues parts comencen a conéixer la seua idiosincràsia, generant un apropament previ d’intercanvi entre municipi i creadores residents.
Vivers
En la roda de premsa, Jerónimo Cornelles, ha presentat els vivers seleccionats per a formar part de la XIII Edició de Russafa Escènica. Projectes triats d’una convocatòria oberta del 10 de març fins al passat 7 d’abril, a la qual s’han presentat una gran quantitat de projectes, batent rècord un any més. Cornelles indica que, “enguany destaca el gran nivell de les propostes presentades, a causa de la nostra aposta pels valors emergents, hem hagut de deixar fora noms destacats de l’escena valenciana”. “En aquesta edició portem 10 peces fantàstiques de les quals estem segurs eixiran noms que passaran a formar part de la Xarxa Escènica en molt poc de temps. Propostes i creadors que no ens deixaran indiferents”.
Els vivers, les propostes curtes de duració entre 20 i 30 minuts, són l’eix central de l’aposta de Russafa Escènica per la creació emergent. Enguany les peces curtes triades per l’equip de Russafa Escènica són: ‘El fracàs no és una opció’ de VESC (València Escena Sinèrgica Contemporània) que realitzarà la residència a Almussafes; ‘Este cuerpo roto’ de Cia Abab amb residència a Sagunt; ‘Holocausto’ de Restaurant Hassan amb residència a Foios; ‘L´ultima i mon anem’ de Marxa Maxo la residència de la qual serà a Aldaia; ‘material’ de Teatro de los Chinos amb residència a Catarroja; ‘Niño ausente’ de Tribu Teatre la residència del qual serà a Alcàsser; ‘Plat de Pasta’ d’Esdevé amb residència en Benifaio; ‘Roser’ d’Emma Romeu i Núria Crespo amb residència a Alzira; ‘Solanes’ de Beatriz Fabregat Cote la residència de la qual serà a Sollana; i ‘Todo el cuerpo bajo la piel’ de Luis Peset Orts amb residència a Alboraia.
Unes propostes que engloben: noves dramatúrgies, propostes en moviment, metateatre, representacions amb reflexió política i auto-ficció.
Totes aquestes peces es poden gaudir del 20 de setembre a l’1 d’octubre en espais no convencionals del barri de Russafa.
Últimes entrades
Categorías:ARTS ESCÈNIQUES, CULTURA, NOTÍCIES, SOCIETAT
Debe estar conectado para enviar un comentario.