INNOVACIÓ

L’IES Almussafes aposta pel transport sostenible per als trasllats al centre

L’institut de la localitat proposa a l’alumnat acudir a les classes amb bicicleta per a fomentar l’activitat física i el respecte al medi ambient

La iniciativa, nascuda al març d’enguany gràcies a la col·laboració de tres professors, tornarà a implementar-se aquest curs 2019-2020


Un any més, el professorat de l’IES Almussafes proposarà a l’alumnat del centre desplaçar-se fins el mateix amb bicicleta. Ho farà dins d’una iniciativa amb la qual es busca conscienciar a la joventut sobre la importància d’apostar per l’exercici físic i el transport sostenible. L’institut és pioner en aquest tipus de propostes. De fet, aquest curs la Generalitat Valenciana s’embarcarà en un projecte titulat ‘Aula ciclista’, amb el qual oferirà al col·lectiu d’estudiants d’entre 10 i 14 anys xarrades teòriques sobre vida saludable, seguretat viària i ús de la bicicleta i exercicis pràctics per a fomentar l’educació viària i la pràctica esportiva.

El pròxim dilluns 9 de setembre comença el curs 2019-2020 per a l’alumnat matriculat en Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Formació Professional. El retorn a les aules, que en el cas de l’IES Almussafes es durà a terme amb una jornada d’acolliment en la qual les persones inscrites coneixeran el funcionament del centre i els horaris, vindrà acompanyat en aquesta infraestructura de la població d’una iniciativa a través de la qual el professorat convida a l’alumnat a desplaçar-se fins a l’institut amb bicicleta.

El projecte, que es va posar en marxa al març del curs passat amb l’objectiu de promoure els hàbits de vida saludables a través de la utilització de mitjans de transport sostenibles i respectuosos amb l’entorn, tornarà a implementar-se de nou amb el repte d’augmentar el nombre de joves que participen. La idea va sorgir del professor Vicent Ortega, al qual se li van unir altres dos docents, els quals acompanyaven una vegada a la setmana i a primera hora del matí a l’alumnat des de l’aparcament del Pavelló Poliesportiu Municipal i fins al centre a través del parc del Poliesportiu i del carril bici que recorre l’avinguda de la Foia. En finalitzar la jornada lectiva, tant si concloïa a les 14 hores com si ho feia a les 15 hores, el professorat adherit a la iniciativa els acompanyava de retorn al punt d’eixida.

Per a promocionar el projecte i difondre els seus beneficis entre la comunitat educativa, es van repartir circulars informatives a les famílies i es van treballar els valors relacionats amb la vida sana i el respecte al medi ambient en les diferents tutories. Així mateix, amb la col·laboració de l’AMPA, es va organitzar un concurs de dibuix en el qual l’objectiu era reflectir en cartells qüestions relacionades amb aquest tema per a donar-los visibilitat.

Els docents voluntaris s’encarreguen de coordinar el trajecte i d’acompanyar al grup per a garantir que el recorregut es realitza amb total seguretat per a l’alumnat. Per a unir-se al grup tan sols és necessari disposar de bicicleta i entregar l’autorització corresponent. A més de comptar amb carril bici en tot el desplaçament, a excepció del tram de parc que travessen, l’IES disposa d’aparcament per a aquests vehicles, per la qual cosa l’equip directiu està convençut dels avantatges d’optar per aquest sistema de transport.

 

‘Aula ciclista’

En aquesta línia, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana acaba d’anunciar la posada en marxa en centre educatius del programa ‘Aula ciclista’, concebut com una eina per a conscienciar i fomentar “que cada dia hi haja més alumnat que utilitze la bicicleta per a la seua mobilitat”. D’aquesta forma, l’IES Almussafes s’ha convertit en un dels centres pioners en la posada en marxa d’aquest tipus de mesures.