NOTÍCIES

L’estudi d’arquitectura almussafeny Marí & Sebastián guanya un concurs d’idees per a la construcció de quiosquets a Gandia

El jurat de la convocatòria ha valorat la sostenibilitat i l’adaptabilitat de la proposta, que porta per títol ‘Pellis’

Els seus responsables, el veí del municipi Enrique Marí Chiral i Gonzalo Sebastián Alfaro, ja han aconseguit altres premis en concursos de tall sostenible

Marí & Sebastián té també una seu en Shanghai (la Xina) i desenvolupa projectes arquitectònics a Àsia i Àfrica


Marí & Sebastián, estudi d’arquitectura situat a Almussafes i en Shanghai (la Xina), ha guanyat el concurs d’idees llançat pel Col·legi Territorial d’Arquitectes de València (CTAV) i l’Ajuntament de Gandia per a la construcció d’una sèrie de quiosquets a la platja d’aquesta localitat. El prototip presentat pels seus responsables, denominat ‘Pellis’, ha superat a les restants 28 propostes. La intenció del consistori és que el contingut de la candidatura estiga inclòs en el projecte final.

L’estudi d’arquitectura almussafeny Marí & Sebastián ha obtingut la victòria en el concurs d’idees per a la construcció de quiosquets a la Platja Nord de Gandia, una convocatòria organitzada per l’Ajuntament d’aquesta ciutat de la Safor i el Col·legi Territorial d’Arquitectes de València (CTAV). El veí de la localitat Enrique Marí Chiral i el valencià Gonzalo Sebastián Alfaro, responsables del projecte, han obtingut un total de 100 punts, la màxima nota possible, imposant-se a les altres 28 propostes candidates.

El jurat destaca d’aquest treball, denominat ‘Pellis’ (traducció al llatí de ‘pell’), «el desenvolupament del programa funcional més enllà del requerit mitjançant la creació d’un espai flexible i multifuncional que amplia la usabilitat durant tot l’any». A més, posa en valor «l’ús de materials lleugers en el seu acabat exterior», una cosa que per al tribunal «afavoreix la seua integració en l’entorn». Així mateix, reconeix «la seua imatge representativa i contemporània mitjançant el disseny d’una envolupant viva pell que constitueix el seu segell d’identitat, capaç de generar una transició d’espais des del vestíbul d’accés més opac fins a la plataforma de terrassa exterior descoberta a través d’un espai intermedi de gran interés». Finalment, ressalta «la utilització d’estratègies energètiques tant actives com passives a través del disseny, la permeabilitat de l’envolupant i la seua integració en ella de sistemes de panells fotovoltaics i de refredament evaporatiu».

«Espai flexible, híbrid i multifuncional»

«Hem anomenat ‘Pelli’ a la proposta perquè plantegem aquest equipament com una barrera protectora natural, viva i que respira. Consideràvem una bona idea l’habilitació d’un espai flexible, híbrid i multifuncional en el qual la façana de la infraestructura fóra la peça clau», expliquen. Sobre aquest tema, comenten que «està dissenyada amb teles blanques i fustes perquè es mimetitze amb el seu entorn marí immediat i construïda a base de plàstics reciclats microtrenats que creen una barrera permeable al vapor d’aigua». «Quan l’aigua de pluja cau sobre les cobertes, aquesta és reconduïda per la façana i deixada caure sobre les teles de polietilé, que es mantenen humides. I quan el sol incideix sobre elles l’aigua s’evapora, absorbint energia del seu entorn. Aquesta absorció produeix una disminució de la temperatura interior per un procés denominat evapotranspiració, mentre que la resta de l’aigua cau sobre la vegetació prevista per al perímetre, repetint el procés una altra vegada, però de manera natural», detallen.

Marí i Sebastián afigen que el disseny d’aquest prototip, que abasta una superfície de 150 metres quadrats i una terrassa d’altres 50 metres quadrats, «transcendeix l’ús de bar, atés que la seua distribució permet també la celebració de nombroses activitats més enllà del de l’hostaleria, com a tallers de ioga o educatius o un altre tipus d’esdeveniments fora de la temporada estival». «La intenció és aconseguir una democratització funcional de l’espai fent accessible aquesta infraestructura al major nombre de persones tot l’any, seguint la idea de l’Ajuntament de Gandia de perpetuar l’estiu més enllà d’aquesta estació», resumeixen.

El consistori gandià té previst remodelar sobre la base d’aquesta proposta els deu quiosquets actuals, situats en el Passeig Neptú de la Platja Nord, i ampliar la xarxa d’aquests establiments a dotze. Aquest procés començarà en 2024 i per al seu desenvolupament elaborarà un projecte final en el qual la pretensió és que participe d’alguna forma el projecte guanyador.

Altres concursos

L’estudi Marí & Sebastián, que també desenvolupa projectes a Àfrica i a la Xina, va aconseguir situar-se quart en un concurs promogut recentment per la Xunta de Galícia per a la construcció d’un centre de promoció i imatge dels productes agrícoles, ramaders i forestals en aquesta autonomia. En ell van participar al voltant de 50 estudis d’arquitectura de prestigi internacional.

Categories: NOTÍCIES, SOCIETAT

Tagged as: ,