9 D'OCTUBRE

Les Falles tornen a Almussafes

La localitat celebrarà aquesta popular festa del 8 al 12 d’octubre amb activitats organitzades per la Junta Local Fallera en col·laboració amb l’Ajuntament

La ‘plantà’ dels monuments de les tres comissions es durà a terme el divendres 8 i la ‘cremà’ el dimarts 12 a partir de les 20:00 hores


Les Falles tornen a Almussafes

Almussafes celebrarà les seues primeres falles des de l’arribada de la pandèmia del 8 al 12 d’octubre. Encara que en un format reduït a causa de les restriccions, les comissions portaran de nou la festa als carrers i celebraran els principals actes d’aquesta tradició: la ‘plantà’ la ‘despertà’, la missa en honor a Sant Josep, l’ofrena de flors a la Verge dels Desemparats, una cercavila i la ‘cremà’. “La situació ens permet tornar i això és una notícia excel·lent, perquè significa que a poc a poc anem superant aquesta terrible crisi sanitària”, afirma la regidora de Festes, Mar Albuixech. L’edil incideix en la “necessitat de complir rigorosament les mesures higièniques encara obligatòries per a garantir la salut de la ciutadania, entre les quals es troba l’ús de mascaretes”.

Després de suspendre’s en els mesos de març de 2020 i 2021 a causa de la pandèmia, les Falles tornen a Almussafes aprofitant la millora de la situació epidemiològica i l’alçament de bona part de les restriccions aprovades per a frenar l’avanç de la COVID19. D’aquesta manera, les comissions falleres del municipi, representades en la Junta Local Fallera, i l’Ajuntament han acordat tancar a l’octubre un exercici fester que va començar al març de 2019 i que ha estat “ple d’incerteses, tant per als amants d’aquesta tradició com per als i les responsables de mantindre-la viva en la població”, assenyala la regidora de Festes, Mar Albuixech. “La situació ens permet tornar i això és una notícia excel·lent, perquè significa que a poc a poc anem superant aquesta terrible crisi sanitària”, afig.

La ‘plantà’ dels monuments es realitzarà al llarg del divendres 8 d’octubre. L’endemà, el dissabte 9, les tres entitats almussafenyes dedicades a la preservació i difusió de la festivitat dedicada a Sant Josep participaran en la ‘despertà’ que s’ha convocat amb motiu del Dia de la Comunitat Valenciana, després de la qual els fallers i les falleres participants podran desdejunar xocolate enfront de la Casa Consistorial. Ja a la vesprada, a les 18:30 hores, es durà a terme una cercavila, a la qual li seguirà el lliurament de premis de la Cavalcada de 2020 al pati del CEIP Almassaf.

El diumenge 10 a les 12:30 hores s’oficiarà una missa en honor a Sant Josep a l’església parroquial, a les 14:00 hores es dispararà una ‘mascletà’ a l’esplanada del Centre Cultural i a les 18:30 hores es desenvoluparà la tradicional ofrena de flors a la Verge dels Desemparats, un acte que tindrà com a punt de trobada el parc Central.

El fermall a aquesta atípica celebració el posarà la ‘Nit de la Cremà’, que es desenvoluparà el dimarts 12 a partir de les 20:00 hores. En eixe moment està previst que cremen els monuments infantils. A les 21:00 hores farà el propi el monument gran de la Falla Mig Camí, a les 21:30 hores el de la Falla La Torre i a les 22:00 hores el de la Falla Primitiva.

“Sabem que no es tracta d’una Setmana Fallera normal, perquè encara hi ha actes que no podem celebrar, però el col·lectiu faller tenia moltes ganes de retrobar-se i de tornar a sentir les emocions que produeixen el foc, la pólvora, la música de banda, la religiositat associada a aquesta tradició i la germanor”, argumenta l’edil, qui agraeix “el treball i l’esforç realitzat per les tres comissions i per la Junta Local Fallera”, i remarca la “necessitat de complir rigorosament les mesures higièniques encara obligatòries per a garantir la salut de la ciutadania, entre les quals es troba l’ús de mascaretes”.