CULTURA I IGUALTAT

L’alumnat de l’IES Almussafes reflexiona sobre la violència de gènere amb el monòleg-taller ‘Això no és amor’, de Marina Marroquí

L’espectacle s’ha desenvolupat hui, dimarts 15 de febrer al matí, a la sala d’actes del Centre Cultural

La iniciativa, organitzada per l’Ajuntament, s’ha celebrat amb motiu de la commemoració ahir, 14 de febrer, del Dia dels Enamorats


L’alumnat de l’IES Almussafes reflexiona sobre la violència de gènere amb el monòleg-taller ‘Això no és amor’, de Marina Marroquí

Hui, dimarts 15 de febrer a les 11:15 hores, l’educadora social i especialista en violència de gènere Marina Marroquí ha interpretat per a l’alumnat de l’IES Almussafes el monòleg ‘Això no és amor’, en el qual reflexiona sobre aquesta xacra des de la seua pròpia vivència personal. L’objectiu de l’espectacle, al qual li ha seguit un col·loqui per a aprofundir en aquest tema, era contribuir al desenvolupament del pensament crític de la joventut per a reconéixer els comportaments tòxics que poden donar-se en les relacions afectives i que poden ser el pas previ al maltractament. La regidora de Polítiques d’Igualtat, Belén Godoy, considera que “l’alumnat d’aquestes etapes està modelant ara la seua personalitat, per la qual cosa és el moment perfecte per a traslladar-li el missatge que les relacions afectives cal viure-les en llibertat, sense cap mena de submissió a l’altra persona i tenint sempre clar que el respecte mutu ha de ser una constant”.

Al voltant de 300 alumnes de 3r i 4t de l’ESO, FP Bàsica i Batxillerat de l’IES Almussafes han assistit aquest matí a la sala d’actes del Centre Cultural de la localitat al monòleg-taller ‘Això no és amor’. L’educadora social i especialista en violència de gènere Marina Marroquí ha portat fins a la població una sessió en la qual ha realitzat un recorregut per la societat per a detindre’s en aquelles actituds que fomenten el maltractament amb l’objectiu de treballar amb la joventut present el pensament crític i aportar claus perquè sàpiguen identificar la toxicitat de l’amor romàntic.

En l’espectacle, que acumula més de 80.000 espectadors i espectadores des de la seua estrena, Marroquí ha reflexionat al llarg de dues hores a través de l’humor sobre com educa la televisió, la música i el cinema i ha narrat la seua pròpia experiència, atés que en el passat va ser víctima de violència de gènere. D’aquesta manera, l’especialista s’ha posat com a exemple per a donar eines que ajuden a la detecció precoç d’aquesta mena de situacions. Posteriorment, s’ha obert un torn d’intervencions per a intercanviar impressions i resoldre els dubtes que haguera pogut generar.

“L’alumnat d’aquestes etapes està modelant ara la seua personalitat, per la qual cosa és el moment perfecte per a traslladar-li el missatge que les relacions afectives cal viure-les en llibertat, sense cap mena de submissió a l’altra persona i tenint sempre clar que el respecte mutu ha de ser una constant. Aquest és el motiu pel que són importants aquest tipus d’accions que posem en marxa en col·laboració amb el professorat del centre”, subratlla la regidora de Polítiques d’Igualtat, Belén Godoy, qui ha sigut l’encarregada de presentar al públic a l’experta.

Durant l’espectacle, amb el qual ha conclòs l’agenda programada pel consistori municipal per a la commemoració del Dia dels Enamorats, que ha inclòs una campanya informativa i la instal·lació de contenidors solidaris amb forma de cor, també s’han tractat altres qüestions relacionades amb el tema, com el consum de pornografia a edats cada vegada més primerenques, una cosa que segons els experts condiciona la manera de viure les relacions.
“Marina Marroquí és la prova que aquests continguts es poden impartir de manera amena, didàctica i divertida. Des del minut un ha aconseguit que els i les adolescents de la sala es llançaren a participar i això és senyal que hi ha hagut una gran connexió amb el públic jove”, afig l’edil.

Marina Marroquí

“Erradicar la violència de gènere és tasca de tota la societat, igual que bandejar la vergonya i la culpa de les víctimes. L’únic antídot que conec és l’educació, la formació i la sensibilització, i a això em dedique”, afirma la ponent en la seua pàgina web, en la qual es recull la seua extensa trajectòria, que inclou la publicació del llibre ‘Eso no es amor: 30 retos para trabajar la igualdad’ i la concessió de diversos guardons per la seua labor de conscienciació al voltant d’aquesta problemàtica, entre ells els premis Ana Tutor i Menina Contra la Violència de Gènere i la Medalla de Plata del Bi Milenari de la Ciutat d’Elx.