CELEBRACIONS

L’almussafeny Emilio Baldoví compleix cent anys

L’Ajuntament li va obsequiar amb una placa commemorativa que van recollir els seus quatre fills el mateix dia del seu aniversari, el passat dissabte 7 de novembre

La seua germana, Sacramento Baldoví, va morir aquest mateix any després d’arribar al seu centenari al març de 2019


El passat dissabte 7 de novembre, l’almussafeny Emilio Baldoví Albuixech va complir 100 anys, motiu pel qual l’Ajuntament d’Almussafes li ha obsequiat amb una placa commemorativa i un ram de flors. Els seus quatre fills van rebre el detall durant el matí del dissabte de mans de l’alcalde, Toni González, la regidora de Majors, Paqui Oliver, i un representant de l’Associació de Jubilats i Pensionistes de la població. A causa de les mesures de prevenció necessàries per a evitar el contagi de la COVID19, que s’intensifiquen en aquest cas per l’edat avançada de l’homenatjat, la corporació municipal no va poder felicitar-lo personalment.

Complir anys sempre és una alegria, però encara ho és més si l’edat que s’aconsegueix és 100 i s’arriba en bon estat de salut. Eixe és el cas de l’almussafeny Emilio Baldoví Albuixech, qui el passat dissabte 7 de novembre va aconseguir el seu centenari. Nascut en el si d’una família humil el 7 de novembre de 1920, va ser el seté de huit germans. Els seus pares, Constantino i Francisca, van tindre tres fills i cinc filles, dels quals segueixen amb vida el mateix Emilio i la seua germana Antonia, de 95 anys. Precisament aquest mateix any ha mort una altra de les seues germanes, Sacramento, qui en 2019 va aconseguir també la mateixa xifra que ara ha aconseguit ell.

Seguint la tradició, l’Ajuntament el va homenatjar mitjançant el lliurament d’una placa i un ram de flors a la porta de la seua casa, detalls que van ser entregats per l’alcalde, Toni González, la regidora de Majors, Paqui Oliver, i una representant de l’Associació de Jubilats i Pensionistes als seus quatre fills. A causa de la pandèmia, i amb l’objectiu de protegir del virus al protagonista de l’acte, les autoritats no van poder accedir a l’interior del seu domicili per a felicitar-lo personalment. No obstant això, Baldoví sí que va poder rebre el calor de la seua família en la festa d’aniversari que li van organitzar.

L’almussafeny Emilio Baldoví compleix cent anys

Com molts dels habitants d’Almussafes en el segle XX, Emilio es va dedicar professionalment a l’agricultura, entregant-se al camp “de sol a sol”, segons els seus fills, els qui destaquen que sempre ha gaudit de bona salut. De fet, asseguren que tan sols recorden que una vegada, fa al voltant de cinquanta anys, va patir un còlic de renyó, però que al marge d’eixe episodi “mai ha trepitjat un hospital ni s’ha realitzat analítiques”.

Amb la seua dona, amb la qual va estar casat des de 1955 i fins a la seua defunció, l’any 2000, va tindre quatre fills, Emilio José, Sales, Olga i María José, gràcies als quals ha pogut gaudir de cinc néts, tots xiquets.

Va formar part de la ‘Quinta del biberó’

Entre les anècdotes més rellevants de la seua vida es troben el fet que, en 1938, amb tan sols dèsset anys, va ser cridat a files per a participar en la Guerra Civil Espanyola com a membre de la denominada ‘Quinta del biberó’. Concretament, va ser destinat al costat dels altres del seu reemplaçament als fronts de l’Ebre i del Segre, on es van lliurar batalles que han quedat per a la història d’aquesta contesa. Posteriorment, en l’any 1941 va realitzar el servei militar a Pamplona, ciutat en la qual es va convertir en seguidor de la festa dels Sanfermins.

Des que va morir la seua esposa i fins fa a penes un any, aquest longeu almussafeny va viure sol, atés que el seu bon estat de salut li permetia portar una vida totalment independent. Ara, al costat dels seus essers volguts, ha pogut experimentar el que se sent en completar deu dècades de vida, una xifra poc freqüent per la qual la corporació municipal, en nom de tota la ciutadania, felicita de manera especial.