NOTÍCIES

L’Ajuntament d’Almussafes sol·licita millores en l’atenció sanitària a la fibromiàlgia

El ple de la corporació municipal va aprovar el passat dijous per unanimitat una moció en la qual es demana elaborar una nova estratègia sobre la malaltia


Els grups polítics amb representació en el plenari de la corporació municipal d’Almussafes van presentar conjuntament i van aprovar per unanimitat el passat dijous 13 de desembre una moció amb l’objectiu que les administracions estatal i autonòmica posen en marxa una sèrie de mesures per a millorar l’atenció sanitària a les persones afectades per fibromiàlgia i altres patologies englobades dins de la síndrome de sensibilitat central. Entre altres qüestions, sol·liciten actualitzar el document elaborat pel Ministeri de Sanitat sobre aquesta malaltia perquè s’establisca “una vertadera estratègia”, que es reconeguen “els efectes impeditius que tenen les malalties” perquè puguen ser reconegudes com a causa d’incapacitat, que s’avance en el diagnòstic i el tractament i que s’aposte per la informació. També demanen a la Generalitat Valenciana que requerisquen a la concessionària del departament de salut de Manises el compliment del seu compromís de crear una unitat multidisciplinària que atenga les persones diagnosticades amb fibromiàlgia a les instal·lacions de l’Hospital Militar de Mislata.

El passat 17 de setembre, la Comissió de Sanitat i Consum de Les Corts va debatre la Proposició no de llei per a la “millora en l’atenció sanitària a la fibromiàlgia”, un document que pretén marcar l’estratègia que permeta avançar en la qualitat assistencial oferida a les persones afectades per aquestes patologies i que finalment va ser aprovada pel citat òrgan. En suport a les mesures recollides en el text i com una acció més de pressió perquè les actuacions incloses en el mateix puguen ser implementades, el ple de la corporació municipal d’Almussafes va aprovar per una unanimitat el passat dijous 13 de desembre una moció presentada conjuntament pels tres grups amb representació en aquest òrgan.

En l’acord, s’insta al Consell de la Generalitat Valenciana “a dirigir-se al Govern central perquè, a través i en el marc del consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, avalue i actualitze el document sobre la fibromiàlgia elaborat pel Ministeri de Sanitat, revisat en 2011, amb la finalitat d’elaborar una vertadera estratègia sobre la malaltia”. A més, sol·licita demanar a l’Executiu espanyol que es reconeguen “els efectes impeditius que tenen les malalties englobades dins de la síndrome de sensibilitat central respecte al treball i, en aquest sentit, adaptar les decisions de l’Institut Nacional de la Seguretat Social per al reconeixement com a causes d’incapacitat”.

En l’àmbit autonòmic, la moció demana a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública una sèrie d’actuacions, entre les quals es troben la posada en marxa de mesures necessàries per a millorar el diagnòstic i el tractament, l’aposta per la informació, la sensibilització i la difusió del coneixement de la malaltia, l’impuls de la investigació, introduint la variable de gènere, l’estudi dels efectes sobre la capacitat i el desenvolupament laboral de les persones afectades i que es revise el document titulat ‘Atenció a pacients de fibromiàlgia’ de l’any 2014. Finalment, PSPV-PSOE, Compromís i PP insten al Consell a requerir a la concessionària del departament de salut de Manises perquè complisca el seu compromís de crear una unitat multidisciplinària que atenga les persones diagnosticades amb fibromiàlgia a les instal·lacions de l’Hospital Militar de Mislata.
 
La malaltia
 
La fibromiàlgia és una síndrome crònica caracteritzada pel dolor generalitzat que, en alguns casos, pot arribar a ser invalidant. Es considera un problema important per a la salut per la seua elevada prevalença i morbiditat. Els investigadors asseguren que es tracta d’una síndrome complexa, de causa desconeguda, evolució variable i que amb freqüència va associat a altres patologies per a les quals no existeixen criteris comuns sobre el diagnòstic i tractament per al conjunt del Sistema Nacional de Salut. Aquest fet ha provocat diferències en la manera d’abordar els tractaments que ara volen eradicar-se a través de la posada en marxa d’unes mesures que des d’ara compten amb el suport formal de l’Ajuntament d’Almussafes.

Categorías:NOTÍCIES, SANITAT