CELEBRACIONS

L’Ajuntament d’Almussafes inaugura el Museu Casa Ayora

L’executiu municipal va obrir les portes de l’immoble de manera oficial el passat dilluns 13 de juliol en un acte al qual van assistir mig centenar de persones

Un total de 360 veïns gaudiran des d’ahir i fins al dissabte 18 de juliol de les visites guiades organitzades perquè la ciutadania conega l’edifici


El passat dilluns 13 de juliol, coincidint amb la celebració de la festa dedicada al patró de la localitat, Sant Bertomeu, es va celebrar la cerimònia d’inauguració del Museu Casa Ayora d’Almussafes. L’Ajuntament va organitzar un acte adaptat a la nova normalitat amb aproximadament mig centenar de convidats. A més de les autoritats i del personal funcionari dels departaments d’Urbanisme i Cultura, es van donar cita en la trobada la família que ostentava la propietat de l’habitatge abans de la seua adquisició per part de l’executiu local i els responsables de l’empresa Trazia Arquitectura S.L, al capdavant de la restauració. Tots ells van ser testimonis de l’espectacular transformació que ha experimentat l’immoble. L’alcalde, Toni González, va presidir la recepció a partir de les 20 hores, després del que es va realitzar una visita guiada al Museu i una presentació visual de la història de l’edifici i de la intervenció duta a terme per a la seua rehabilitació. L’acte es va clausurar amb un refrigeri al pati de la Casa, un espai obert on es preveu realitzar diferents activitats culturals en un futur pròxim.

L’Ajuntament d’Almussafes inaugura el Museu Casa Ayora

Aprofitant la celebració del dia del patró, Sant Bertomeu, Almussafes va inaugurar el passat dilluns 13 de juliol el nou Museu Casa Ayora, infraestructura situada en el cèntric carrer Major de la població i que després de la seua adquisició i rehabilitació per part de l’Ajuntament acaba d’incorporar-se al patrimoni públic de la localitat. En l’acte, que a causa de la pandèmia que estem travessant tan sols va poder comptar amb la presència de mig centenar de convidats i convidades, es va dur a terme una recepció oficial per part de l’alcalde, Toni González, un recorregut per les diferents estades de l’edifici i la projecció d’un vídeo en el qual es narra la història de l’ emblemàtica Casa Ayora.

“La casa estava que es queia, era una ruïna i ens plantejarem que havíem de licitar i adjudicar ràpidament el projecte, perquè no sabíem el que podia durar en eixes condicions. Demanarem ajudes a altres administracions i al final el projecte ha eixit”, explica satisfet el primer edil. La família que va heretar l’edifici i va ser la seua propietària fins a la seua adquisició per part del consistori, va assegurar emocionada durant l’acte que en ell havien viscut moments molt importants i que es van sorprendre de la quantitat d’informació i dels detalls relatius a la història de la casa que es van transmetre durant el recorregut.

Després d’aquesta obertura oficial, en la qual van participar autoritats, personal funcionari i membres de la família hereva, les portes del Museu Casa Ayora ja s’han obert per al conjunt de la ciutadania, atés que des d’ahir, dimarts 14, i fins a aquest dissabte 18 de juliol, un total de 360 persones podran gaudir de les primeres 30 visites guiades a la infraestructura organitzades per la Regidoria de Cultura, que se celebren amb aforament reduït i seguint totes les mesures de seguretat per a evitar el contagi per COVID19. Les places oferides per l’Ajuntament es van esgotar en pocs dies, per la qual cosa el consistori ja ha anunciat que està previst que es plantegen noves convocatòries al llarg de l’any perquè un major nombre de veïns i veïnes puguen conéixer de primera mà la història de l’habitatge i el resultat de la restauració que s’ha dut a terme.

“En l’executiu municipal tenim moltes ganes que els almussafenys i les almussafenyes descobrisquen de primera mà aquesta nova joia del patrimoni local que, com ja hem comentat en nombroses ocasions, val la pena visitar, perquè està repleta d’elements artístics de gran valor, com els frescos i els papers d’origen francés de la planta noble, molt poc freqüents en la Comunitat Valenciana”, destaca el regidor de Cultura, Alex Fuentes. “L’habitatge ha recuperat la lluentor que va tindre quan estava habitada i la nostra intenció ara és omplir-la de vida amb exposicions, concerts, recitals i fins i tot cerimònies civils”, comenta l’edil.

De ruïnes al Museu Casa Ayora

L’any 2005, l’Ajuntament d’Almussafes va adquirir la vivenda, situada al carrer Major de la població, a la família hereva (els antics casolans) per 1.300.000 euros i amb la intenció de rehabilitar-la per al seu ús per part de la ciutadania. No obstant això, el projecte no va començar a desenvolupar-se fins a 2015, any en què el consistori va iniciar els tràmits per a aconseguir el finançament necessari per a materialitzar-lo. Després d’aconseguir suport econòmic de la Generalitat Valenciana (300.000 euros) i la Unió Europea (369.977 euros), l’executiu municipal va decidir invertir els 489.000 euros restants per a fer possible la rehabilitació, que va arrancar en 2018.

Gràcies a aquesta inversió total d’1.158.000 euros, la casa ha passat de ser un espai abandonat a un nou monument emblemàtic de la població. Amb aquests diners s’ha reformat l’habitatge al complet, “mantenint la seua essència”, excepte la part en la qual s’han col·locat els banys i l’ascensor, “que ha quedat perfectament integrada en el conjunt”, assegura l’alcalde. Només queda per reformar un xicotet annex situat en la part final del pati.