NOTÍCIES

La Unitat Canina de la Guàrdia Civil, amb seu a Almussafes, ha ajudat a la confiscació de 3.000 kg de drogues i ha participat en 20 operacions de busca i rescat de persones en 2015

En una de les operacions del Grup Especialitzat en Drogues es va confiscar cocaïna valorada en 48,4M€ amagada en palets

La unitat està composta per 28 cans i 20 guies especialitzats en la localització de persones desaparegudes, detecció explosius i drogues

El grup especialitzat en explosius realitza reconeixements periòdics en el port de València i en l’Aeroport de Manises

Moragues destaca el gran treball que realitza la Guàrdia Civil entrenant a estes unitats per a lluitar contra la delinqüència i buscar a desapareguts


El delegat de Govern en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, va visitar ahir divendres 8 d’abril, la Unitat canina de la Guàrdia Civil d’Almussafes (Unitat Cinològica) que compta amb gossos especialitzats en el servici de rescat de persones, detecció de drogues i explosius.

Moragues va destacar l’eficàcia dels gossos policies i el gran treball dels agents responsables de la seua formació i ensinistrament per a perseguir la delinqüència i ajudar al rescat de persones desaparegudes. De fet, en 2015, la Unitat Canina de la Guàrdia Civil ha ajudat a la confiscació de 3.000 kg de drogues (2.800kg de cocaïna i 200 d’haixix i marihuana) i ha participat en 20 operacions de busca i rescat de persones”, explicà el delegat.

En la Comunitat Valenciana es disposen d’unitats canines (28 gossos i 20 guies) en la Guàrdia Civil, d’una banda, la Unitat S.I.R., de seguretat i rescat amb presència a Castelló i Almussafes, que depén directament del General. I per un altre costat la Comandància de València, disposa de la Unitat de Drogues, Diners i Tabac, i la Unitat d’Explosiu, ubicades a Almussafes.

Moragues junt amb el General Cap de la Zona VI de la Guàrdia Civil, Fernando Santafé, i el coronel cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de València, Amador Escalada, van comprovar l’entrenament diari que reben estos gossos, amb simulacres davant de possibles situacions de risc.

Una d’eixes operacions rellevants va ser al novembre de l’any passat quan el Grup d’Especialitat de Drogues es va confiscar cocaïna valorada en 48,4M€ amagada en palets carregats amb coc d’hulla metal•lúrgica. Després de la revisió de la mercaderia, en el primer moment va donar resultat negatiu. Després d’examinar-la el ca va marcar lleus indicis en alguns dels palets i, finalment, els 40 palets van tirar un pes de 1.400 kg de cocaïna valorada en 48.435.800€. Resultant 12 persones detingudes.

A més, una de les novetats del grup Cinològic de la Comandància de València amb Especialitat en Drogues, Tabac i Diners és que hi ha un gos en procés d’ensinistrament per a detectar el contraban de tabac.
 
Unitat especialitzada en seguretat i rescat de persones
 
Amb 10 gossos i 6 guies canins, esta Unitat especialitzada en Seguretat i Rescat de Persones (Unitat S.I.R) activa una mitjana de 20 servicis anuals per a buscar persones perdudes o desaparegudes en grans àrees (batuda de gran superfície de terreny). En un dels servicis van trobar amb vida a un ancià de 80 anys perdut en per la muntanya durant més de 24 hores.

Els seus comeses són la vigilància i protecció de recintes penitenciaris, instal•lacions, edificis públics i defensa de les persones, així com busca i localització de persones desparegudes i delinqüents fugits. Per a aconseguir un alt nivell d’ensinistrament en esta especialitat és necessari seguir un Pla d’instrucció consistent en pràctiques diàries, intentant donar a estos el major realisme possible, així com exercici físic diari tant del guia com del gos.

Dins d’esta unitat, també s’ha destinat un ca detector d’esquers enverinats, la labor del qual va encaminada a treballar quan siga sol•licitat pel Servici de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) en delictes relacionats amb ús il•legal de verí.
 
Cans ensinistrats per a detectar explosius
 
El Grup Cinològic d’especialitat Explosius, dependent de la Comandància de València, té 4 guies i 4 gossos els servicis del qual es realitzen conjuntament amb el GEDEX (Grups d’Especialistes en Desactivació d’Explosius). A més, fan reconeixements periòdics al port de València i aeroport de Manises.

Els cans que actualment estan destinats en de les dependències d’Almussafes són de les races pastor alemany, belga i holandés, rastrejador i llaurador.

Per a formar part d’estos grups especialitzats, han de tindre un caràcter equilibrat, a més de superar unes proves tècniques d’aptitud per al seu ensinistrament basades en instint de cobrament, sentit de possessió d’objectes i valor davant de l’amenaça d’un estrany, així com un complet examen veterinari de salut.