AMPLIACIONS

La Residència de Majors ‘La Vila’ d’Almussafes ofereix 83 places després de la seua ampliació

L’Ajuntament d’Almussafes va celebrar una jornada de portes obertes perquè la ciutadania poguera visitar l’ala ampliada del centre geriàtric

L’alcalde, Toni González, i la directora gerent de GESMED, Soledad Alonso, aperturaron la jornada juntament amb autoritats i plantilla de treballadors de la residència

El nou sector, edificat en la zona verda de propietat municipal situada al costat del mòdul principal de l’edifici original, obrirà les seues portes aquest any 2023

La plantilla de personal de la residència s’incrementarà per a donar cobertura a les noves places residencials


La Residència de Majors ‘La Vila’ d’Almussafes ofereix 83 places després de la seua ampliació

La Residència i Centre de Dia ‘La Vila’ d’Almussafes, un centre de referència a la comarca, està a punt d’obrir les portes d’una nova ala, després de culminar les obres d’ampliació del centre geriàtric per a poder donar cobertura a 34 noves places, que al costat de les 49 actuals, sumen un total de 83. Gràcies a aquesta intervenció urbanística, sufragada íntegrament per l’empresa concessionària del servei en un terreny de propietat municipal, el recinte passa a complir amb la proporció de llocs en relació amb el nombre d’habitants establida per l’Organització Mundial de la Salut. Precisament dissabte passat, l’Ajuntament d’Almussafes va organitzar una Jornada de Portes Obertes perquè la ciutadania poguera visitar el nou mòdul que compta amb un sistema de domòtica i de control d’errants i que destaca per la gran quantitat d’habitacions individuals, un total de 18, i pels espais comuns, entre els quals es troba un gimnàs. El president de l’executiu, Toni González, i l’edil delegada de Majors, Paqui Oliver, juntament amb regidors de la corporació municipal van visitar la instal·lació, acompanyats per la directora gerent de Gesmed, Soledad Alfonso, i la directora de la Residència ‘La Vila’, Aroa Esteban.

Les obres d’ampliació del complex geriàtric, que l’alcalde d’Almussafes, Toni González, considera “un centre de referència a la comarca”, iniciades en el primer semestre de l’any 2021 van concloure a la fi del passat any 2022 i, en l’actualitat, ‘La Vila’ es troba a l’espera que la Generalitat Valenciana confirme l’obertura del nou sector, amb el qual es donarà cobertura a 34 noves places, de les quals 28 són concertades amb càrrec al pressupost de la Generalitat Valenciana, 4 privades i les 2 restants gestionades directament per l’Ajuntament en concepte de cànon (42.113 euros a l’any).

Gesmed, empresa concessionària del servei, ha invertit 1.700.000 euros per a dur a terme aquesta intervenció urbanística: 1.500.000 corresponents al projecte i la construcció i 200.000 euros a l’equipament de les estades resultants de la intervenció. El nou edifici, estructurat en tres plantes, s’ha alçant en la parcel·la confrontant al centre, que disposava de 212,76 m² de superfície i era de titularitat municipal. L’executiu local va cedir la parcel·la per a fer realitat la nova nova dependència, amb connexió interna amb l’edifici anterior, en la qual se situen un total de 24 habitacions (18 simples i sis dobles), totes elles amb televisió, grans finestrals, banys amplis i un sistema de domòtica. La nova ala també integra una sèrie d’espais comuns, entre els quals destaca un gimnàs per a fisioteràpia i rehabilitació de les persones majors residents.

Després de la visita oficial realitzada dissabte passat, 25 de març, com a obertura a la Jornada de Portes Obertes, Toni González, va destacar la seua satisfacció pel resultat del projecte d’ampliació de la Residència i Centre de Dia ‘La Vila’. “La qualitat de les instal·lacions, dotades de les millors prestacions i pensades per a oferir seguretat i benestar a les persones majors que finament es convertisquen en residents del nou espai habilitat en el centre geriàtric, és un fet provat”. Per part seua, la directora de la residència, Aroa Esteban, va destacar que “A nivell d’infraestructura la residència compta amb molt bons serveis i treballem amb un model d’atenció centrada en la persona, a més de ser un centre lliure de subjeccions”.

“El nostre objectiu era augmentar el nombre de places disponibles, atés que l’excel·lència tant de l’edifici com la referida al personal especialista que presta els seus serveis professionals en el mateix comportava la cobertura total de les existents i d’ací la necessitat de donar resposta a la demanda de la nostra ciutadania i al compliment de la proporció de places de residència en relació amb el nombre d’habitants establida per l’Organització Mundial de la Salut”, va explicar el primer edil.

Després de l’obertura de la nova ala construïda i comunicada directament amb l’edifici original, la residència d’Almussafes comptarà amb 63 places concertades (gestionades per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives), 8 privades i 12 municipals. “Des del principi apostàrem per invertir en places municipals dotant als nostres comptes municipals anuals de les quantitats pertinents, atés que som conscients de la necessitat que es planteja per part de moltes famílies d’Almussafes, amb persones majors en situació de dependència al seu càrrec i amb considerables dificultats econòmiques”. “Anteriorment teníem 49 places en l’altra zona de residència i amb aquesta ampliació ens anem a 83 places residencials i continuem mantenint les 15 places per a estades diürnes”, postil·la la directora gerent de Gesmed, Soledad Alonso.

La citada actuació urbanística ha requerit l’ampliació del contracte en vigor en 3 anys addicionals per a garantir el manteniment de l’equilibri econòmic de les prestacions de la concessió, per la qual cosa la data de finalització es trasllada a l’11 de novembre de 2052. Quan concloga aqueix termini, les obres i instal·lacions objecte de la concessió, amb totes les seues dependències i serveis accessoris, revertiran a l’Ajuntament.

Increment de la plantilla de treballadors de ‘La Vila’ amb l’ampliació

Actualment la residència compta amb un equip tècnic de professionals molt ampli, que suma entorn de 30 auxiliars d’infermeria i a especialistes com a fisioterapeuta, tasoc, treballador social i psicòleg, i amb l’entrada del nou decret, que aposta per l’atenció directa, augmentarà el nombre d’auxiliars i també les jornades completes d’aquestes.

Sobre aquest tema, l’alcalde posa en valor que bona part de la plantilla de treballadors del centre geriàtric siga d’Almussafes i que amb la incorporació de nous professionals es vaja a apostar de nou pels veïns i veïnes del poble, atés que en l’actualitat l’Ajuntament està desenvolupant el curs d’atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials de Labora.