IGUALTAT

La Policia Local d’Almussafes s’incorpora al Sistema de seguiment Integral dels casos de violència de gènere (VioGén)

Aquest va ser un dels principals punts tractats durant la Junta Local de Seguretat, celebrada ahir dijous, 26 d’agost

Durant la sessió també es van analitzar les estadístiques dels il·lícits registrats durant el present any en la demarcació i l’anàlisi de les víctimes de violència de gènere en la població


La Policia Local d’Almussafes s’incorpora al Sistema de seguiment Integral dels casos de violència de gènere (VioGén)

El saló de plens de l’Ajuntament d’Almussafes va acollir, durant el matí d’ahir dijous, 26 d’agost, la Junta Local de Seguretat de caràcter presencial, presidida pel subdelegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Miguel Ángel Aragón, i per l’alcalde, Toni González. Tal com es va acordar en la sessió celebrada el mes de maig passat, el cos de la Policia Local d’Almussafes ja s’ha incorporat al Sistema de Seguiment Integral dels casos de violència de gènere (VioGén) pel que en la present junta s’ha informat sobre l’adhesió al protocol de Coordinació i Col·laboració entre Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i els Cossos de Policia Local per a la protecció de les víctimes de violència domèstica i de gènere.

L’anàlisi estadística de les il·lícites comeses en la demarcació actualment va ser un altre dels punts principals abordats durant la Junta, que va comptar amb la presència de la representant de la unitat de Violència sobre la Dona de la Subdelegació de Govern, Carla Mercé; el regidor de Seguretat Ciutadana, Jaime Wic; l’intendent cap de la Policia Local, Ernesto Serrano; el tinent del Lloc Principal de la Guàrdia Civil, Israel Neira; el sotsinspector de la Unitat de la Policia Nacional adscrita a la CV, Antonio Diaz, i l’agent de la Policia Local d’Almussafes, Lolín Mezquita.

El punt principal abordat durant la sessió va ser l’adhesió al protocol de Col·laboració i Coordinació entre el cos de la Policia Local d’Almussafes i les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat per a la protecció de les víctimes de violència domèstica i de gènere del municipi. Un total de huit efectius del cos policial iniciaran la formació corresponent per a dur a terme, juntament amb la Guàrdia Civil d’Almussafes, el millor servei ciutadà en el seguiment integral i la protecció dels casos registrats. Per a això, la Policia Local tindrà accés al registre de dades informàtic que permetrà el seguiment individualitzat de les dones maltractades i que aglutina als diferents operadors que intervenen en la protecció institucional de les víctimes.

El cos policial ja es troba adherit al protocol FEMP de 2006 per a la protecció de víctimes de violència domèstica i de gènere i el consistori d’Almussafes ja ha completat la resta de les fases del procediment que ha conclòs amb la signatura del conveni amb el Ministeri de l’Interior. Les pautes de coordinació i cooperació entre totes les persones i àrees que formen part dels protocols habituals i el bon funcionament de la Policia Local i la Guàrdia Civil en el seguiment dels casos assignats es tradueix en un sota índex de casos en la població, a més de reafirmar la voluntat de continuar treballant conjuntament. Així mateix, el compromís de l’Ajuntament d’Almussafes en la seua lluita contra la violència de gènere li ha portat a la constitució, aquest any 2021, d’una Mesa Local per a la detecció, actuació i coordinació contra la violència de gènere, integrada per les àrees de Benestar Social, Joventut, Educació, Policia Local, Guàrdia Civil, Centre de Salut i associacions de dones.

“La nostra implicació per a erradicar aquesta xacra social és ferma i absoluta i per a tindre èxit és essencial que continuem potenciant el major nombre de sinergies en tots els àmbits, implicant per a això no sols a les forces i cossos de seguretat de l’Estat, sinó també a la resta de col·lectius que treballen en primera línia en el nostre municipi”, argumenta el president de l’executiu local, Toni González.

En la sessió també es va valorar l’excel·lent organització del dispositiu de seguretat per a les festes locals del passat mes de juliol. La preservació de la seguretat de la ciutadania, evitant la celebració dels actes de caràcter multitudinari i apostant per un control exhaustiu de l’aforament i el compliment de les mesures higienicosanitàries contra la COVID19, comptant per a això amb la cooperació de les forces i cossos de seguretat locals, ha permés que el calendari festiu concloguera sense incidents.

Important descens dels il·lícits a Almussafes

L’anàlisi estadística sobre delinqüència i infraccions a Almussafes en diferents nivells i àmbits en l’actualitat es tradueix en un important descens en l’índex de criminalitat quant als delictes penals registrats en el mateix període de l’any 2020. Concretament, les infraccions penals s’han reduït en un 6,10% i les infraccions en habitatge en un 12,5%. El major descens registrat ha sigut en els il·lícits agrícoles, que s’han disminuït en un 80%, fruit de la coordinació de la Guàrdia Civil i Policia Local.

La prevenció i protecció antiterrorista, establida en la població en un nivell 4, i el seguiment de la cooperació de les Forces i Cossos de Seguretat en els controls d’alcoholèmia van completar els temes abordats durant la trobada.