NOTÍCIES

La Policia Local d’Almussafes crea un Grup d’Atenció a Persones Indefenses i Vulnerables

Ahir, dimarts 6 de març, la sala de conferències del Centre Cultural d’Almussafes va acollir l’acte en el qual es van presentar el I Pla Municipal d’Igualtat entre Homes i Dones i el Grup d’Atenció a Persones Indefenses i Vulnerables (GAPIV). Aquesta comissió, creada a instàncies de l’Ajuntament de la localitat i desenvolupada de manera voluntària per un total d’onze agents de la Policia Local del municipi, busca respondre a les demandes de la ciutadania en matèria d’igualtat. Un dels equips de treball creats per a garantir l’operativitat del nou servei és el que s’encarrega dels assumptes relacionats amb les dones, en el qual té un pes molt destacat la lluita contra la violència de gènere. També s’han establit altres tres subgrups, dedicats específicament als menors, els majors i la mediació policial.

La Policia Local d’Almussafes, a instàncies de l’executiu local, acaba de crear una comissió denominada Grup d’Assistència a Persones Indefenses i Vulnerables (GAPIV) amb l’objectiu de vetlar per la seguretat i la protecció de les persones que pateixen algun tipus risc social. La iniciativa, que ja està en marxa, s’exposà públicament ahir dimarts 6 de març durant la presentació del I Pla d’Igualtat de Dones i Homes d’Almussafes. La trobada es va emmarcar dins dels actes organitzats per la Regidoria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament d’Almussafes per a la commemoració de la III Setmana per la Igualtat de la localitat.

Un total d’11 agents del cos policial, especialitzats en diferents matèries, integren aquest grup que naix amb la finalitat de respondre a les demandes de la ciutadania en matèria d’igualtat. Tots ells, explica l’inspector cap de la Policia Local d’Almussafes, Ernesto Serrano, “s’han sumat a aquest projecte de manera voluntària i moguts per la inquietud i la preocupació que els comporta aquest tipus de necessitats socials”.

GAPIV integra quatre subgrups diferents per a garantir l’operativitat de les accions empreses. D’aquesta forma, s’ha establit l’equip especialitzat en dones, el dedicat a l’atenció de menors, el que s’encarrega de les iniciatives relacionades amb els majors i, finalment, el que duu a terme labors de mediació policial.
 
“Des de l’executiu municipal vam voler impulsar aquesta iniciativa per a augmentar l’atenció prestada a la ciutadania per la Policia Local i seguir avançant cap a la constitució d’un cos policial més modern, dinàmic i integrador”, explicà el primer edil, Toni González, durant l’acte.
 
Per la seua banda, la regidora de Polítiques d’Igualtat, Davinia Calatayud, va destacar durant la seua intervenció “la importància d’intensificar les accions impulsades des de les administracions públiques per a seguir avançant cap a majors quotes d’igualtat entre la ciutadania i aquest és un pas molt important per a garantir els drets de la població”.
 
Quatre subgrups
 
L’equip més nombrós és el que forma el Grup de la Dona, que està encapçalat per l’agent Juani Castillo i que integren també Evangelina Gómez, José Español i Luis Martínez. Des del mateix es vol potenciar i protegir els drets de totes les persones d’Almussafes a través de la informació i l’atenció, però també amb la difusió de mesures de prevenció i la intervenció policial.

“Pensem que la millor manera de treballar en aquest àmbit és començant per la prevenció i la sensibilització i agilitar la nostra actuació oferint serveis de qualitat”, assegura Juani Castillo, qui anima a contactar amb ells a totes aquelles persones que coneguen algun cas de violència física, amenaces, insults o abús. “Així podrem posar-nos en marxa immediatament, activant els protocols d’actuació corresponents o assessorant personalment a les persones implicades de forma confidencial”, explica.

El Grup de Menors, format per les agents Lolín Mezquita, Mireia Roig i Luis Miguel Molina, centra el seu treball en qüestions com l’absentisme escolar, les drogodependències, la protecció del col•lectiu infantil i juvenil en matèria de maltractament i assetjament escolar i la realització de mediació i educació social a través de xarrades en els centres escolars sobre tolerància, igualtat, xenofòbia i agressions entre alumnes, tant dins com fora dels col•legis.

Per la seua banda, el Grup d’Atenció als Majors s’encarrega d’abordar les problemàtiques sorgides al voltant de temes com la prevenció d’estafes i actes delictius, la reeducació en seguretat vial, la col•laboració amb serveis socials i sanitat i l’alerta davant possibles casos de maltractament dels quals poden ser objecte les persones que pertanyen a aquest col•lectiu en l’àmbit de la família, la parella o els cuidadors. Raúl Albuixech i Marga Valcárcel són els responsables d’aquesta secció del GAPIV.

Finalment, el Grup de Mediació Social, que encara està en fase d’inici, tracta de donar una resposta de l’Ajuntament en la gestió de conflictes de tot tipus. En aquest sentit, l’oficial Antonio Guisado i el propi inspector cap, responsables d’aquest apartat, treballen per a intentar intervindré en conflictes de desigualtat, assetjament laboral o d’un altre tipus, intentant solucionar aqueixos problemes sense arribar a judicialitzar-los.

“La Policia Local d’Almussafes ha d’avançar al ritme que ho fa la societat per a cobrir les necessitats i conèixer els errors que es produeixen en ella i endinsant-nos en aquests assumptes aconseguim crear un entorn de benestar i seguretat per a tots en la població”, ressalta Ernesto Serrano.