CULTURA

La Fundació Cultural CdM i Àmbit ofereixen un concert en el Centre Penitenciari de València a Picassent

Músicamable , una iniciativa innovadora i integradora a través de la música, es realitzarà en breu a les presons d’Albocàsser (Castelló) i Villena (Alacant)

El concert, a càrrec de Robert Cases, Quiteria Muñoz i Toni Aparisi, va comptar amb un programa amb cançons espanyoles de Lorca, obres de Albéniz, Lauro i Brouwer per a guitarra clàssica i árias barroques

Robert Cases, coordinador de Músicamable, pretén portar el projecte a “centres de dia, de salut mental, hospitals, residències de tercera edat, geriàtrics i municipis amb necessitats d’inserció escolar”

Jesús Sánchez-Gadeo, director del Centre Penitenciari de València, ha manifestat “l’enorme interès que va suscitar entre el públic que va estar molt atent; va ser un dia molt especial per a ells”

Javier Vilalta, director de l’Associació Àmbit, ha assegurat que “hem tingut un excel·lent acolliment i va ser molt emocionant observar a un públic que va mostrar el seu respecte, sensibilitat i agraïment”


La Fundació Cultural Capella de Ministrers (FCCdM) juntament amb l’Associació Àmbit van oferir el passat 23 de setembre, un concert en el Centre Penitenciari de València a Picassent en el marc del projecte Músicamable, que impulsa la millora de la qualitat de vida de diversos col·lectius en situació de marginació, exclusió, malaltia o aïllament social a través de l’organització d’actuacions de xicotet format i tallers en diferents entorns com a centres sanitaris, sociosanitaris, d’Acció Educativa Singular i presons.

L’espectacle, a càrrec de Robert Cases (guitarra i tiorba), Quiteria Muñoz (soprano) i Toni Aparisi (dansa contemporània), va comptar amb un programa amb cançons espanyoles de Federico García Lorca, obres d’Isaac Albéniz, Antonio Lauro i Leo Brouwer per a guitarra clàssica i árias barroques de Girolamo Frescobaldi, José Marín i Tarquinio Merula que van poder gaudir més de 200 persones.

Músicamable utilitza el contacte de la música com a vehicle per a humanitzar i millorar la realitat diària, la gestió de les emocions i la reinserció social i laboral de personal reclús i ex reclús a través de la cultura. Un model pioner que ha tingut molt bon acolliment entre els responsables de les institucions penitenciàries que han mostrat interès a implantar-ho i es realitzarà també, a les presons d’Albocàsser (Castelló II) i Villena (Alacant II) en una data que es determinarà en breu.

El projecte preveu avaluar l’experiència a Picassent i els resultats d’aquest anàlisi, que recollirà els suggeriments del personal reclús, responsables de les institucions i músics, serviran per a millorar les activitats que es duran a terme pròximament per a perfeccionar el protocol d’aquesta iniciativa social que té com a prioritat a les persones.

Jesús Sánchez-Gadeo, director del Centre Penitenciari Antonio Asunción de València a Picassent, s’ha mostrat molt satisfet amb l’experiència i ha manifestat que “en nom propi i de tots els interns vull agrair a Capella de Ministrers la visita que ens van fer el passat dilluns i l’enorme interès que ha suscitat entre el públic que va estar molt atent i callat, la qual cosa evidència que va ser un dia molt especial per a ells. Espere que el grup ens visite moltes més vegades”.

 

Música integradora

Robert Cases, coordinador del projecte Músicamable , ha afirmat que “el públic ens va agrair la realització de l’actuació i ens va animar a desenvolupar aquesta iniciativa innovadora i integradora en la qual la música es revela com una gran eina per a aconseguir aquests objectius”. Cases pretén que tinga un gran impacte social i “dur-la a terme també en hospitals, centres de dia, residències de la tercera edat, geriàtrics, centres de salut mental, centres en barris i municipis amb necessitats de compensació educativa i inserció escolar”.

Javier Vilalta, director de l’Associació Àmbit, ha assegurat que “hem tingut un excel·lent acolliment i això ens ajuda a impulsar l’acostament de la cultura a la població reclusa. És també una obligació de l’administració possibilitar l’accés a aquest dret ciutadà”. Vilalta subratlla que “va ser molt emocionant observar la reacció del públic que en l’actuació va mostrar el seu respecte, sensibilitat i agraïment”.

La FCCdM està mantenint contactes amb diverses entitats del sector privat als quals està presentant Músicamable per a aconseguir finançament i suport en el desenvolupament d’un projecte que té com a eixos l’aspecte social, cultural, pedagògic, d’investigació i divulgació. La fi és desenvolupar aquestes activitats també a través de convenis bilaterals, com el signat amb l’Associació Àmbit, amb institucions públiques, universitats, ONG, empreses, agrupacions, associacions musicals i músics d’Espanya.

 

Investigació, divulgació i formació

La Fundació Cultural CdM posa en valor una rellevant herència musical, primordial en la història d’occident. Per a la consecució dels seus objectius desenvolupa diversos programes d’actuació al voltant de la investigació, divulgació, formació i producció de propostes al voltant de la música, el patrimoni i la tradició. Entre ells destaquen el Festival Música, Història i Art, la recuperació dels instruments dels àngels músics de la Catedral de València, Early Music Morella, Acadèmia i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, o la restauració del Cant de la Sibil·la.

Des de 1987 milers de persones de més de 28 països gaudeixen cada any dels concerts de Capella de Ministrers i de la seua extensa i acurada producció amb 58 discos publicats. Actua en prestigiosos auditoris nacionals i internacionals des de fa més de 30 anys i treballa en la recuperació d’un llegat musical que ha rescatat i difós en més de 1.500 concerts. Ha abordat nombrosos repertoris i la seua labor musicològica ha merescut nombrosos guardons; en 2018 va rebre els prestigiosos Premi Internacional de Música Clàssica (ICMA) pel seu disc Quattrocento i el Premi Carles Santos per La Ruta de la Seda.

 

Associació Àmbit

Àmbit és una associació formada per professionals i un nodrit grup de voluntaris que promou la creació de mesures per a eliminar les desigualtats socials que provoquen la inadaptació de persones en processos judicials i penals, promou alternatives al compliment de penes privatives de llibertat, ofereix les vies adequades d’accés a recursos socials, realitza activitats de conscienciació, participa en la resolució de problemes de grups afectats per la pobresa i l’exclusió, fomenta el voluntariat i du a terme iniciatives entorn de l’educació al llarg de tota la vida amb especial atenció a persones recluses i ex recluses.

Categorías:CULTURA, MÚSICA, NOTÍCIES