IGUALTAT

Dones Progressistes d’Almussafes compleix 25 anys lluitant per la igualtat real

L’entitat, que es va fundar en 1994, continua organitzant i participant activament en nombroses activitats

El col·lectiu s’encarrega dels manifestos que es pronuncien cada 25 de novembre i 8 de març

Entre les seues reivindicacions destaquen la lluita contra la violència de gènere i els sostres de cristall que impedeixen a les dones prosperar


Aquest 2019, l’associació Dones Progresisstes d’Almussafes celebra el seu vint-i-cinqué aniversari, una commemoració que les integrants de l’entitat han aprofitat per a fer balanç de la seua trajectòria. Des de la primera reunió, que es va dur a terme el 18 de desembre de 1993, quan va assumir la presidència Rafaela Bosch Alós, han participat activament en gran quantitat d’actes, tant propis com organitzats per altres institucions i col·lectius, com l’Ajuntament de la localitat. El seu objectiu continua sent el mateix que el primer dia: treballar “perquè totes les persones tinguen els mateixos drets” i aconseguir “una societat on la igualtat entre home i dones siga real”.

Tal com recull el primer punt dels seus estatuts, l’associació Dones Progressistes d’Almussafes té com a principal objectiu “treballar per la consecució de la igualtat d’oportunitats en tots els àmbits de la vida pública i privada transformant la societat actual, on la desigualtat i la discriminació afecta adversament a la dona”. El text que regeix el funcionament de l’entitat, que aquest 2019 celebra el seu vint-i-cinqué aniversari, continua estant vigent un quart de segle després de la seua aprovació.

Malgrat que aquests estatuts van ser presentats el 27 de maig de 1994 en el corresponent registre de la Direcció General d’Interior per a la seua legalització i que l’administració pública va decidir acceptar-los el 9 de juny del mateix any, els passos per a la creació de l’associació van començar a la fi de 1993, quan un grup de dones de la població es va reunir el 18 de desembre en el Centre Cultural per a donar forma a una associació que els permetera canalitzar totes les seues inquietuds feministes.

En la convocatòria van actuar com a signants de la constitució de l’entitat Nelly Oliver Villarroya, presidenta provincial de Dones Progressistes en aquell moment, i Rafaela Bosch Alós, que es convertiria en la primera presidenta a nivell local. Aquest primer pas, en el qual van actuar com a testimonis Mati Pedrón, Mari Carmen Añó, Pepa Asins, Mª Francisca Calatayud, Victoria Pla i Alicia Benavent, va continuar amb l’establiment d’una comissió gestora, que és la que es va encarregar de redactar els estatuts, i que estava formada per la mateixa Rafaela Bosch, Mari Carmen Añó, Mª Ángeles Lorente, Pepa Asins, Carmen Pérez, Amparo Arbona i Alicia Benavent.

“No podem més que mostrar el nostre agraïment més sincer a totes aquestes dones que, compromeses en la lluita per la igualtat, van ser capaces de reunir-se i associar-se per a treballar en defensa de les dones, perquè eren conscients que una societat on la meitat de la seua població té fragmentats els seus drets o, fins i tot aquests no estan reconeguts, és una societat injusta”, declaren en relació a les dones que van protagonitzar la seua fundació.
 
Ampli ventall d’activitats
 
Des d’aqueix moment i fins ara, han sigut innombrables les activitats que han realitzat. Han organitzat tallers, cursos, conferències, viatges culturals, sopars, esdeveniments en carnestoltes i han assistit a gran quantitat d’obres de teatre i representacions d’espectacles d’òpera. Així mateix, participen i col·laboren activament en les propostes impulsades per l’Ajuntament d’Almussafes, entre les quals destaquen el Consell Municipal de Cultura, la commemoració del 9 d’Octubre i, més recentment, la fira d’oci familiar nadalenca Miraquebé.

Però per damunt de totes elles, la junta directiva destaca les concentracions que elles mateixes convoquen cada 25 de novembre, Dia internacional de l’Eliminació de la Violència sobre la Dona, i 8 de març, Dia Internacional de la Dona, per a defensar un col·lectiu els drets del qual encara necessiten ser reivindicats. “Encara estem lluny d’una igualtat plena i desgraciadament continuem assistint a l’assassinat de dones, víctimes de la violència de gènere”, asseguren.
 
“No podem fer un pas arrere “
 
Els seus reptes continuen sent els mateixos. “No podem fer un pas arrere, perquè la violència de gènere no és violència domèstica, perquè no és no, perquè fa falta trencar els sostres de cristall que impedeixen a les dones prosperar professionalment. Perquè és necessari trencar totes les escletxes que fan que una dona no avance en les seues aspiracions personals i professionals. Per tot això cal treballar”, assenyalen.

En aquest vint-i-cinqué aniversari, agraeixen l’esforç i implicació de totes aquelles dones que al llarg d’aquesta trajectòria han exercit el càrrec de presidenta. A més de Rafaela Bosch, han assumit aquesta responsabilitat durant aquests anys Estrella Pla, Amparo Arbona, Teresa Alcaide, Merce Giménez i Alicia Benavent, actual responsable.

Així mateix, han tingut un record per a totes aquelles dones que han estat en l’entitat, “sense les quals aquests 25 anys no hagueren estat possible”, especialment “per a aquelles sòcies que ja no estan”. Per elles, per totes i per tots, segueixen avant encara hui, lluitant “perquè totes les persones tinguen els mateixos drets” i s’aconseguisca “una societat on la igualtat entre homes i dones siga real”.
 
 

Categorías:IGUALTAT, NOTÍCIES