EDUCACIÓ

AVIA aconseguix l’autorització d’Educació per a l’I Cicle de Formació Dual especialitzat en Motles i Matrius cofinançat per empreses d’automoció

Les classes s’impartiran en les aules de l’IES Almussafes, en el Parc Industrial Joan Carles I on es treballarà per projectes amb l’assessorament de les empreses del sector

Nou empreses d’ARREGLA participen amb aportació econòmica, l’admissió dels alumnes en les seues instal·lacions per a la realització de pràctiques, l’adquisició del material per a l’aula-taller i la cessió d’experts en la professió


El Clúster d’Automoció de la Comunitat Valenciana- ha aconseguit que la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport autoritze i pose en marxa per a l’est curs que acaba de començar una prova pilot del títol de Tècnic Superior en Programació de la producció en fabricació mecànica, especialitzat motles i matrius i que ja ha començat a impartir-se en l’IES d’Almussafes, ubicat en el Polígon Industrial Joan Carles I.

Els objectius d’este cicle, que és eminentment pràctic, són posar a disposició dels jóvens una formació altament demandada per les empreses. Per a les companyies significa la possibilitat de poder contractar personal amb qualificació, enfront de la situació actual en què, per a atendre a esta secció, es troben en serioses dificultats.

La característica d’este cicle és que s’impartirà en Formació Dual íntegrament. A més, tots els alumnes estaran becats per una empresa del sector de l’automòbil o bé del sector metalmecánico o plàstic. Finalment, les pràctiques en l’institut es faran amb personal docent de l’IES Almussafes, amb l’assessorament d’experts matricers i motlistes, de llarga trajectòria professional. En total, de les prop de 2500 hores lectives que rebran els alumnes en els dos cursos, el 45% s’impartirà en les empreses.

Esta ensenyança per projectes i l’assessorament dels professionals de motles i matrius permetrà als professors de l’IES Almussafes actualitzar els seus coneixements tècnics i els reconcerá per a replicar esta metodologia en altres instituts de la Comunitat Valenciana.

 

Participació de les empreses:

Part de l’èxit d’esta iniciativa residix en el fet de que les empreses s’han implicat en els projectes de manera que han dotat de material tècnic a l’aula-taller en què els alumnes realitzaran les pràctiques.  Es tracta, segons ARREGLA d’un clar exemple de l’èxit de la col·laboració publicoprivada.

En este sentit, la implicació de les empreses va més enllà de cedir les seues instal·lacions per a les pràctiques, també han becat els alumnes durant els mesos que dura el mòdul formatiu.

Les empreses que participen en esta formació són Indústries Ochoa, Faurecia, Plastic Omnium, Flome, Indústries Alegre, SRG Global, Grup Segura, Grup Antolín Valplas i Plastic 7.

Este sistema triat per a la posada en marxa del Cicle de FP Dual en Fabricació Mecànica especialitzat en Motles i Matrius permet l’ocupabilitat total dels alumnes, ja que des del primer moment estan aprenent en escenaris reals i en empreses de gran demanda d’estos professionals.

En l’acte de presentació del curs, la presidenta d’ARREGLA, Mónica Alegre ha destacat el treball de més de tres anys per a l’obtenció d’esta titulació i ha recordat que “esta formació és totalment dual i respon a una necessitat vital de les companyies” “És possiblement -ha afegit- la formació amb major ocupabilitat que trobarem en el sector d’automoció i per descomptat una eixida professional qualificada per a tots els alumnes”.

En la presentació del curs, realitzada recentment, també va participar el nou director general de Formació Professional i Ensenyances de règim especial, Manuel Gomicia. En la seua intervenció, davant dels alumnes i els professors del nou cicle, ha agraït al món empresarial, als professors de FP i als alumnes la implicació per a la consecució d’este cicle.

Lluch s’ha mostrat molt satisfeta de la consecució d’este cicle, “perquè era una demanda del sector que per fi hem pogut resoldre des d’ARREGLA.”

Per a la gerent d’ARREGLA, Elena Lluch “la consecució d’esta formació resulta primordial en el sector de l’automòbil. Al contrari del que pareix, els professionals encarregats del manteniment dels motles i les matrius estan molt demandats. No obstant això, a la Comunitat Valenciana no hi ha una formació d’acord amb les demandes de les empreses. Després de diversos anys de conversacions estem molt satisfets de que la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport haja accedit a la implantació del cicle”.

“Estem convençuts de que serà un èxit ja que satisfà les necessitats de tots els agents implicats: d’un costat, els estudiants accedixen a una formació d’una alta ocupabilitat. A més, es formen en escenaris reals, tant en empreses, com en aula-taller on comptaran amb l’assessorament de professionals d’esta àrea. Les companyies, per la seua banda, disposaran d’empleats altament qualificats que podran incorporar a les seues empreses reduint el temps de formació, i l’administració posa en pràctica una fórmula per a acostar la formació oficial a les necessitats reals de la indústria, que podrà ser replicable en altres centres, i que ajudarà als docents a seguir formant-se en la realitat del sector”.