GENERAL

Almussafes se suma al ‘Repte del Reciclatge’ de la mà de la Generalitat i Ecoembes

El Comando del Reciclatge visitarà el municipi dimarts que ve, 20 d’abril, i durant tot el matí informaran sobre la campanya en el Mercat Ambulant

Es tracta d’una iniciativa de conscienciació i informació ciutadana per a oferir una nova vida als envasos que es depositen en el contenidor groc plantejada com una competició entre 16 municipis integrants del Consorci Ribera-Valldigna


Dimarts que ve, 20 d’abril, Almussafes rebrà la visita del Comando del Reciclatge, promogut des d’Ecoembes. La iniciativa, en la qual també participen la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i el Consorci Ribera i Valldigna, premiarà al municipi, dels 16 que entren a concurs, que aconseguisca reciclar ‘Més, Millor, Sempre’ els seus envasos de plàstic, llandes i briks en el contenidor groc.

S’ha establit un premi de 6.000 euros que, en el cas que la localitat d’Almussafes resulte guanyadora del repte, el destinarà a les entitats benèfiques AFABALS (Associació de Familiars de Persones amb Alzheimer i Altres Demències de Benifaió, Almussafes i Sollana i l’Associació de Persones amb Discapacitat Som i Estem.

L’acció està plantejada seguint estrictes protocols de seguretat sanitària i té com a objectiu desmitificar les faules entorn del reciclatge i sensibilitzar a la població de la seua importància per a la cura del medi ambient i del planeta. La campanya persegueix la interacció “cara a cara” amb la ciutadania, intentant que totes les accions siguen permeables a les organitzacions, tradicions i cultura de l’àmbit geogràfic sobre el qual s’actua. Es tracta que les pròpies institucions, organitzacions, clubs socials i esportius, associacions i centres d’ensenyament de cada localitat siguen partícips i impulsores de la iniciativa. Les seues accions in situ permetran arribar al major nombre possible de veïns i llars amb la finalitat de multiplicar els resultats de la campanya: informar correctament i resoldre dubtes per a augmentar la separació correcta de residus, fent possible el seu posterior reciclatge.

El dia establit per a la visita, el dimarts 20 d’abril, una carpa que dona visibilitat al ‘Repte del Reciclatge’ i un vehicle identificatiu de la campanya, la ‘Furgoneta del Reciclatge’, s’instal·laran des de primeres hores del matí en els voltants del mercat ambulant de la localitat, concretament enfront del Centre Cultural. Després de la recepció oficial per part del regidor de Comerç, Àlex Fuentes, l’equip romandrà en aquest emplaçament fins a la dues de la vesprada, realitzant diferents activitats per a interactuar amb la població, amb l’objectiu de resoldre dubtes sobre com reciclar correctament els envasos.

El ‘Repte del Reciclatge’ es planteja com una competició entre municipis del Consorci per a incrementar l’ús del contenidor groc, en almenys un 15% de mitjana, durant els dos mesos posteriors al període de campanya, comparant aquestes aportacions amb les del mateix període de l’any 2020 i guanyarà el municipi que més haja crescut. El premi al guanyador serà una dotació en metàl·lic a una ONG local de caràcter social seleccionada prèviament.

La campanya va començar el dia 8 d’abril a Tavernes de la Valldigna i es prolongarà fins al 7 de maig de 2021, quan finalitzarà a l’Alcúdia. La ‘Furgoneta del Reciclatge’ visitarà cadascun dels 16 municipis seleccionats de la zona de gestió del Consorci Ribera i Valldigna.

Sobre Ecoembes

Ecoembes és l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge dels envasos de plàstic, les llandes i els briks (contenidor groc) i els envasos de cartó i paper (contenidor blau) a Espanya En 2019, es van reciclar més de 1,5 milions de tones d’envasos de plàstic, llandes i briks i envasos de cartó i paper en tot el territori nacional. Gràcies a això, es van obtindre nombrosos beneficis ambientals, com evitar l’emissió de 1,67 milions de tones de CO2 a l’atmosfera o estalviar 6,36 milions de MWh. Així mateix, es van estalviar 20,74 milions de metres cúbics d’aigua.