ACCESSIBILITAT

Almussafes renova i amplia el programa d’interpretació per a les persones sordes

A més d’apostar per l’assessorament, l’Ajuntament millora la formació i la interpretació del col·lectiu i reactiva el servei d’accessibilitat a l’administració local

En total, aquest pla d’inclusió suposarà en 2021 una inversió pública de 15.818 euros, quantitat que es finançarà amb càrrec a fons municipals


L’Ajuntament d’Almussafes renova la seua forta aposta pel col·lectiu de persones sordes amb l’ampliació i millora del conjunt de serveis inclosos en el programa de Mediació, Assessorament, Formació, Interpretació i Accessibilitat per a les persones sordes de la localitat per a aquest 2021, valorat en 15.818 euros. L’executiu local ofereix a aquest col·lectiu atenció per a facilitar la seua inclusió a nivell social i laboral, així com cursos de lectura i escriptura per a permetre la seua comunicació amb les persones normooients de manera eficient. Així mateix també inclou formació gratuïta i servei d’interpretació per a comerços, associacions i altres organismes públics. Es reforça, així mateix, el servei de vídeo interpretació en llengua de signes perquè les persones sordes puguen comunicar-se amb les diferents àrees de l’administració local, creat l’any 2019.

Aquest any 2021, l’Ajuntament d’Almussafes es reafirma en la seua ambiciosa aposta pel Servei de Mediació, Assessorament, Formació, Interpretació i Accessibilitat per a les persones sordes del municipi. El programa, que es va posar en marxa en 2016 amb l’objectiu de facilitar la integració i inclusió d’aquest col·lectiu en la vida de la població, compleix cinc anys de trajectòria amb un resultat satisfactori per al govern municipal. “Hem aconseguit que les persones sordes participen en un major nombre d’activitats, donant-los visibilitat davant la societat almussafenya. A més, hem facilitat les seues gestions diàries, la qual cosa sens dubte ha redundat en una millor integració”, destaca el regidor de Benestar Social, Faustino Manzano.

La principal novetat del present exercici és l’ampliació del servei d’interpretació i formació. Es tracta d’un programa d’atenció, acompanyament i interpretació amb una professional intèrpret de signes, qui ajuda a la persona sorda en els diferents punts del municipi en els quals siga necessària una comunicació simultània. A més d’assegurar un major nombre d’hores anuals destinades al seu desenvolupament, amb un increment de 108  hores, s’ha alliberat el servei perquè siga utilitzat per part d’associacions, comerços locals i organismes públics del municipi, com és el cas dels centres educatius, que requerisquen de la interpretació en llengua de signes per a poder comunicar-se amb una persona sorda. Així doncs, la ciutadanía d’Almussafes compta amb 380 hores anuals disponibles per a interpretació en llengua de signes.

D’altra banda, dins d’aquest programa,  s’ha ampliat el servei de reforç educatiu per a aquelles persones sordes o familiars amb persones sordes que estiguen realitzant alguna formació i  una classe setmanal de reforç per a millorar el seu aprenentatge, eliminant així les barreres comunicatives.

Servei d’Accessibilitat de l’Administració Local

Es tracta d’un servei de vídeo interpretació en llengua de signes perquè la persona sorda puga comunicar-se amb els diferents departaments de l’ajuntament. S’ofereixen videocridades que es realitzen a través dels terminals emplaçats en el imac, Retén Policial, Pavelló Poliesportiu, Centre Cultural i Departament de Benestar Social. Concretament s’ha contractat un pack de 1.500 minuts amb els dispositius tècnics necessaris per a poder dur-ho a terme pressupostat en 1.519 euros.

Servei de Mediació i Assessorament

Es continua desplegant el servei de mediació i assessorament, en el qual es disposa de 176 hores anuals per a atendre les persones sordes del municipi amb la finalitat de fomentar una inclusió soci laboral real, comptant amb un pressupost de 5.445 euros. Estela Fernández Romero, llicenciada en Dret i mediadora amb títol superior en llengua de signes, realitza les accions d’intermediació i coordinació amb els recursos de la zona que siguen necessaris. Aquesta iniciativa inclou assessorament general per a afavorir l’autonomia i participació social, i també un servei d’assessorament específic a nivell jurídic. Per a accedir a aquesta prestació, cal posar-se en contacte amb el telèfon 646049655 i sol·licitar cita prèvia.

En total l’Ajuntament invertirà aquest any 15.818 euros, 5.558 euros més que quan es va posar en marxa l’any 2016, en aquests serveis que no es troben implementats encara en la major part de municipis de la comarca i que són un autèntic reflex de la ferma aposta de l’executiu d’Almussafes per la inclusió i la defensa dels drets de les persones sordes.