ASSOCIACIONS

Almussafes reivindica el camp amb una jornada dedicada a l’agricultura en les seues festes patronals

AVA-ASAJA va organitzar ahir dos concursos, un de fer solcs amb motocultor i cavalleria i un altre d’exposició de fruites, verdures i hortalisses

L’entitat busca mantindre les tradicions i promocionar el consum de productes de l’horta valenciana


Ahir, dimecres 17 de juliol, Almussafes va celebrar el Dia de l’Agricultor, una jornada en la qual el sindicat AVA-ASAJA va organitzar dues activitats relacionades amb aquest àmbit. Al matí va convocar el concurs d’ensolcar, en el qual van guanyar José Jabaloyas (modalitat cavalleria) i Carlos Grau (modalitat motocultor). A la vesprada l’entitat es va traslladar fins al parc Central per a dur a terme el concurs d’exposició de fruites, verdures i hortalisses, una convocatòria en la qual es van repartir premis al producte exòtic (Vega Giménez), el producte autòcton (Teodoro Alepuz), el ‘Meló de Tot l’Any’ (Carlos Grau) i el ‘Meló d’Alger’(Carles Sabater). Des de l’executiu municipal agraeixen “l’esforç mostrat per aquest col·lectiu per a donar a conéixer el passat i present d’aquest sector”.

Un any més, Almussafes va reservar espai en la seua agenda festiva del mes de juliol per al desenvolupament d’una de les tradicions amb major arrelament en la localitat, el Dia de l’Agricultor. Es tracta d’una jornada en la qual les persones dedicades a aquest sector econòmic aprofiten per a difondre entre la població la importància de mantindre vives tradicions que han marcat generacions d’almussafenys, com la preparació de la terra per a iniciar els cultius, i la necessitat d’apostar pel consum de productes del camp, sobretot de proximitat.

D’aquesta forma, la commemoració es va iniciar a les 10 hores en l’hort ‘El Barrancó’, situat en la ronda Síndic Antoni Albuixech i propietat del veí Salvador Sabater, on es va desenvolupar el concurs d’ensolcar amb motocultor i cavalleria. Davant l’atenta mirada de desenes de persones, un grup de valents es van atrevir a participar en aquest repte, l’objectiu del qual era aconseguir definir solcs el més rectes possibles.

“Donar visibilitat al camp és fonamental en una societat que cada vegada s’allunya més de la terra, per la qual cosa des de l’Ajuntament d’Almussafes agraïm l’esforç mostrat per aquest col·lectiu donant a conéixer el passat i present d’aquest sector, perquè a les nostres mans està el seu futur”, assenyala el regidor d’Agricultura, Faustino Manzano.

Un jurat, format per dos integrants del sindicat AVA-ASAJA, organitzador de l’esdeveniment, i un col·laborador, es van encarregar de valorar cadascun dels exercicis i de determinar el nom de les persones guanyadores en cadascuna de les modalitats a concurs. En l’apartat de cavalleria es va imposar José Jabaloyas, qui l’any passat va aconseguir la primera posició en l’altra categoria. Per part seua, Carlos Grau va superar en punts als seus rivals en la modalitat de motocultor, convertint-se així en el primer classificat.

A la vesprada, i també sota la coordinació d’AVA-ASAJA, l’Àgora del parc Central va acollir un concurs d’exposició de fruites, verdures i hortalisses en el qual es van exhibir alguns dels exemplars més vistosos i saborosos recollits aquesta temporada en el terme municipal. L’associació va atorgar un total de quatre reconeixements. Vega Giménez va recollir el premi al producte exòtic gràcies al seu meló australià, Teodoro Alepuz va aconseguir el guardó al producte autòcton pel seu arròs de varietat valenciana, Carlos Grau es va adjudicar la victòria en la categoria de ‘Meló de Tot l’Any’ i, finalment, Carles Sabater va véncer en la de ‘Meló d’Alger’. La decisió va estar en mans de dues persones del públic com a degustadores espontànies i de tres integrants de l’entitat.

“És molt esperançador veure com les persones majors intenten inculcar el seu amor per la terra a la joventut, un signe que, malgrat tot, el camp encara té futur”, explica l’edil delegat d’aquesta àrea. “No obstant això, per a aconseguir runa continuïtat en aquest àmbit és necessari remar junts i aquesta jornada sens dubte és una de les maneres de fer-ho”, conclou.

Els actes van comptar amb la col·laboració del propi Ajuntament, la Cooperativa Agrícola local (COAGAL), Comercial Agrícola Almussafes, Cajamar Almussafes i Arròs Perla.