ECONOMIA

Almussafes presenta a la Delegació del Govern el seu projecte de clúster industrial

L’objectiu del pla, denominat e-AMIC, és millorar les capacitats de la localitat per a adaptar-se a la transformació del sector

La intenció del municipi és optar als fons de reconstrucció europeus ‘Next Generation’ per a col·laborar en la modernització que s’està duent a terme

L’alcalde, Toni González, destaca que es tracta d’una iniciativa “molt ambiciosa que va més enllà de la possible implantació d’una factoria de gigabateries”


El projecte e-AMIC (Almussafes Mobility Industrial Cluster), impulsat i dissenyat per l’Ajuntament d’Almussafes per a ajudar en el procés de transformació de l’automoció a les noves necessitats del sector, continua el seu desenvolupament en paral·lel a la cerca de finançament per a materialitzar-lo. L’alcalde, Toni González, la primera tinenta d’alcalde, Davinia Calatayud, i Carlos G. Triviño, director tècnic de l’Oficina d’Inversions Industrials de l’Ajuntament, es van reunir ahir, dimecres 17 de març, amb la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, per a presentar-li les principals línies estratègiques d’aquest pla, a fi que el Govern d’Espanya el tinga en compte en la distribució dels fons de recuperació ‘Next Generation’ de la Unió Europea. Segons l’alcalde, la presentació va rebre una “valoració inicial molt positiva”, atés que “s’ajusta de manera notable a les previsions dels denominats IPCEI, projectes europeus d’interés comú per a la Comissió”. En les pròximes setmanes es constituirà una comissió tècnica per a realitzar el seguiment al pla i continuar avançant en la consecució dels seus objectius.

El projecte, denominat e-AMIC (Almussafes Mobility Industrial Cluster), va meréixer una “valoració inicial molt positiva” per part de la Delegació del Govern i el seu equip tècnic, atés que “s’ajusta de manera notable a les previsions dels denominats IPCEI, projectes europeus d’interés comú per a la Comissió”, assegura el president de l’executiu municipal. La proposta e-AMIC, que s’obrirà a la participació empresarial, preveu elevar a l’instrument ‘Next Generation’ les necessitats de finançament que resulten imprescindibles per a actualitzar el model industrial d’Almussafes a nivell d’infraestructures, logística, innovació, tecnologia, serveis, àrees industrials, formació i recursos humans. El principal objectiu, segons el primer edil, és “garantir que la ubicació d’Almussafes continue resultant atractiva per a la inversió empresarial en un context marcat per l’electrificació”.

L’Ajuntament d’Almussafes va presentar oficialment ahir dimecres, 17 de març, la seua proposta per a participar en el procés de transformació que s’està produint en el clúster industrial de la localitat a la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, i al seu equip tècnic. La iniciativa engloba fins a 12 projectes finançables per a adaptar el model industrial als desafiaments i oportunitats derivats de l’electrificació i es planteja per a intentar que la transformació ja iniciada pel sector siga el més beneficiosa possible per als interessos de la ciutadania i del teixit empresarial. En la trobada van participar l’alcalde de la població, Toni González, la primera tinenta d’alcalde, Davinia Calatayud, el cap de gabinet de Calero, Vicent Monfort, i Carlos G. Triviño, director de l’empresa Governança Industrial, companyia encarregada de la direcció tècnica de l’Oficina d’Inversions Industrials de l’Ajuntament d’Almussafes. En paraules de l’alcalde, “és el punt de partida per a buscar noves oportunitats, que es donaran quan es duga a terme eixa electrificació total que ja està en marxa”.

“La nostra intenció és col·laborar en l’adaptació al nou escenari industrial apostant per la innovació, la tecnologia i el coneixement. Per a això hem dissenyat una iniciativa molt ambiciosa que va més enllà de la factoria de gigabateries que s’està esbossant”, avança. “Inclou també la creació d’un institut tecnològic, l’articulació de mecanismes per a augmentar la nostra connexió amb les universitats i l’increment de la cohesió social aprofitant l’ampliació del sòl destinat a ús industrial, entre altres mesures”, explica.

Estratègia per a l’electrificació del sector de l’automoció

El Govern d’Espanya manté oberts dos grans capítols de treball en relació amb l’electrificació del sector de l’automoció. El primer d’ells es refereix a la fabricació de bateries elèctriques i el segon a totes les oportunitats de desenvolupament derivades de la fabricació de plataformes, motors, carrosseries, accessoris, components i subministraments per als nous vehicles elèctrics. S’estima que aquest segon capítol pot representar fins al 65% de l’emergent sector de l’automoció elèctrica.

El projecte e-AMIC se centra en explorar tot el potencial d’Almussafes com a centre de fabricació elèctrica, “perquè amb o sense gigafactoria, les seues capacitats productives són enormement competitives a nivell industrial”, ressalta González. En aquest sentit, l’alcalde ha insistit en la “necessitat de lluitar activament per a atraure una fàbrica de bateries elèctriques a la localitat”, sense perdre de vista que els plans de desenvolupament industrial no es limiten a la fabricació de bateries, atés que “existeixen molts altres segments de negoci amb enorme potencial pels quals també es pensa apostar”.

Comissió tècnica

La Delegació del Govern ha oferit a Almussafes la constitució d’una comissió tècnica per a fer un seguiment exhaustiu del projecte, un comitè que es formalitzarà les pròximes setmanes. Aquest futur òrgan treballarà per a possibilitar l’existència d’un canal de comunicació directe i qualificat entre l’Ajuntament d’Almussafes i les institucions dependents de l’Administració de l’Estat amb competències en els objectius del projecte, entre les quals es troben l’oficina de Presidència del Govern que centralitza la recollida de propostes per a la seua posterior consideració com a PERTE (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica) pel Consell de Ministres.

Així mateix, l’Ajuntament d’Almussafes ha sol·licitat una reunió amb l’oficina de gestió del fons de reconstrucció establida per la Generalitat Valenciana per a la recollida i tramitació de propostes per al fons ‘Next Generation’ amb la finalitat d’“aportar al projecte e-AMIC la millor coordinació institucional i alinear les seues propostes amb les interessants línies de treball que està exercint l’oficina autonòmica”.

Projecte e-AMIC

El Projecte e-AMIC (Almussafes Mobility Industrial Cluster), naix per a formalitzar les necessitats de finançament europeu en el context dels fons de reconstrucció i proposa una sèrie de mesures amb les quals contribuir a la transformació progressiva del sistema industrial de la localitat per a anar adaptant-lo a les noves circumstàncies dels mercats i als nous processos de fabricació, especialment en l’apartat de l’electrificació. La intenció del consistori és que el document amb les propostes que s’està elaborant en el marc d’aquest projecte “es dissenyen i es porten a terme de manera progressiva, flexible i dialogada”. Per a això, l’alcalde advoca per “una coordinació amb tots els nivells de l’administració, amb la gran indústria, amb les nostres àrees empresarials, amb els proveïdors i les companyies, amb els representants sindicals, amb la ciutadania i amb el teixit social almussafeny”.