ASSOCIACIONS

Almussafes organitza al costat dels clubs el reglament per a l’obertura de les seues instal.lacions esportives en la nova normalitat

El consistori convoca reunions periòdiques per a informar de les modificacions en el pla elaborat per a garantir la seguretat de les persones usuàries

L’objectiu d’aquestes trobades, segons el regidor d’Esports, Pau Bosch, és “extremar al màxim les precaucions per a permetre l’activitat física amb el menor risc de contagi”


La pandèmia de coronavirus en la qual està immersa la població ha portat a l’Ajuntament d’Almussafes a activar un protocol per a poder obrir els recintes esportius municipals al públic amb la màxima seguretat. En l’elaboració i seguiment d’aquesta estratègia, en contínua revisió, el consistori ha involucrat a les entitats que desenvolupen les seues activitats en aquesta mena d’instal.lacions perquè coneguen de primera mà els nous protocols i puguen plantejar els seus dubtes i suggeriments. Aquesta dinàmica s’està canalitzant a través de diverses reunions, moltes d’elles per grups en funció de la mena de recinte utilitzat. L’última es va celebrar de manera telemàtica ahir, dimecres 22 de juliol, i en ella es va avançar el protocol a seguir durant els mesos d’agost i setembre. “Estem encara en plena pandèmia perquè el virus segueix amb nosaltres i totes les accions que s’emprenguen perquè la ciutadania estiga al corrent de la normativa són més que necessàries”, considera el regidor d’Esports, Pau Bosch.

La reobertura de les instal.lacions esportives públiques d’Almussafes després de l’estat d’alarma decretat pel Govern d’Espanya s’ha dut a terme progressivament en les últimes setmanes i seguint en tot moment criteris sanitaris. En aquest sentit, l’Ajuntament de la localitat va elaborar el mes de maig un extens document, al qual pot accedir-se en www.almussafes.net, en el qual es recull el reglament que regeix la pràctica d’activitat física en les instal.lacions municipals obertes al públic en el que s’ha denominat com a nova normalitat.

Aquest pla, que és el que s’ha seguit per a la posada en funcionament dels diferents espais després del confinament al qual ha sigut sotmesa la població, ha anat modificant-se amb el pas de les setmanes per a adaptar-se a les circumstàncies en qüestions com els aforaments, els protocols en els accessos o la utilització de determinats serveis, com els vestuaris. Per aquest motiu, l’executiu municipal ha celebrat diferents reunions amb les persones responsables de les entitats esportives amb l’objectiu d’informar-los de les novetats i de coordinar de manera conjunta la utilització de les instal.lacions cedides per l’Ajuntament.

L’última d’aquestes sessions es va desenvolupar ahir, dimecres 22 de juliol, de manera telemàtica. En ella es van transmetre els canvis incorporats a la normativa i que, si la situació sanitària no empitjora, estaran vigents durant els mesos d’agost i setembre. “És molt important que els clubs tinguen clar com han d’actuar a cada moment i per a això considerem que aquestes reunions són el fòrum perfecte per a explicar-los els diferents punts i també perquè els seus responsables ens traslladen els seus dubtes i suggeriments”, explica el regidor d’Esports, Pau Bosch, qui va ser present en la trobada al costat del director de l’àrea, Alfonso López.

“Estem encara en plena pandèmia perquè el virus segueix amb nosaltres i totes les accions que s’emprenguen perquè la ciutadania estiga al corrent de la normativa són més que necessàries. Per a nosaltres el contacte directe i permanent amb les entitats resulta primordial, per això ja hem dut a terme altres reunions d’aquest tipus i està previst que la pròxima se celebre al setembre, per a organitzar el començament del curs 2020-2021, que més que mai requerirà que la informació entre el consistori i les entitats siga ràpida, fluida i constant”, sosté l’edil. “Al final el que volem és ser el més cautelosos possible quant al control màxim del reglament perquè es puga realitzar activitat esportiva, que és necessària per qüestions de salut física i emocional, però de la manera més segura”, afig.

Per a poder centrar-se en qüestions específiques de cada espai disponible, aquestes trobades amb els clubs s’estan realitzant de manera sectorial, de manera que s’han establit tres grups: un per a les associacions que utilitzen espais públics coberts, un altre per als quals utilitzen recintes coberts en zones verdes i un tercer per als espais oberts situats en poliesportius. D’aquesta manera el contingut de les reunions pot adaptar-se a les peculiaritats de cada tipus d’instal.lació.

Novetats del pla

En l’última versió del ‘Pla de desescalada i nova normalitat esportiva Almussafes COVID19’, que és la cinquena des que es va començar a dissenyar l’estratègia, continua prohibit l’ús de vestuaris, almenys, fins al mes de setembre, encara que està prevista l’habilitació “d’espais alternatius per motius de necessitats motivades i possibles urgències sempre que la normativa estatal ho permeta”. En el cas que s’inicien algunes competicions oficials, “s’estudiaria en cada cas la possibilitat d’obrir, amb totes les mesures de seguretat, aquests espais amb un aforament reduït”. Així mateix, s’estableix que a partir de setembre es reduiran els aforaments perquè es puga garantir la distància mínima.

L’Ajuntament convocarà una nova vídeo-reunió a final de setembre per a valorar la situació i prendre les decisions pertinents. Si l’escenari és favorable, “es podran organitzar esdeveniments a partir de l’1 d’octubre, complint amb totes les recomanacions”. Entre altres, haurà de garantir-se “en tot moment, la distància social dels esportistes i el públic (si n’hi haguera), estant “prohibida la celebració d’actes gastronòmics”. En tot cas, serà necessari un informe tècnic que autoritze l’organització d’aquestes activitats esportives, per al que se celebraran reunions amb l’Ajuntament per a determinar el protocol d’acció de cada activitat a desenvolupar.

En aquesta nova normalitat continuaran vigents les instruccions relatives a la distància social, la neteja i desinfecció de les instal.lacions, equipaments i materials, l’ús de màscara en tot moment, excepte durant la pràctica esportiva, i la prohibició de celebrar-se manifestacions festives, o gastronòmiques, per la qual cosa estarà prohibit menjar en les instal.lacions. Finalment, es mantindrà la cita prèvia, recurs que es va implantar en l’inici de la desescalada. Per a facilitar la reserva d’instal.lacions i places en les diferents activitats, l’Ajuntament ha llançat l’aplicació ‘Vsports Almussafes’, disponible per a dispositius Android.