Almussafes, localitat amfitriona d’un taller de XarxaSalut convocat des de la Conselleria de Sanitat

Polítics, tècnics i màxims responsables de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions de la Conselleria s’han donat cita en la sessió, celebrada durant el matí de hui dimecres, 17 de novembre


Almussafes, localitat amfitriona d’un taller de XarxaSalut convocat des de la Conselleria de Sanitat

Almussafes, en qualitat de municipi integrant de XarxaSalut des de l’any 2018, ha actuat hui d’amfitrió en el taller convocat des de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions de la Conselleria de Sanitat per a donar a conéixer dues eines específiques de participació, dissenyades i desenvolupades específicament des de l’organisme autonòmic en el marc del projecte europeu ‘Joint Action Health Equity in Europe’, per a avaluar la salut i el benestar de la ciutadania. Representants de l’Oficina Valenciana d’Acció Comunitària per a la Salut i del Servei de Planificació i Avaluació de Polítiques de Salut han dirigit la sessió, que ha comptat amb l’assistència de polítics, tècnics i màxims representants dels Departaments de Salut de la Ribera i Xàtiva.

De 9:30 a 14:00 hores, la sala de conferències del Centre Cultural d’Almussafes ha acollit una sessió de presentació, per part de la Conselleria de Sanitat, dels resultats del projecte europeu ‘Joint Action Health Equity in Europe’, desenvolupat des de l’Oficina Valenciana d’Acció Comunitària per a la Salut durant els últims mesos i que ha suposat el disseny de dues noves eines d’acció comunitària en l’entorn local per a analitzar i avaluar l’impacte en salut de polítiques municipals no sanitàries.

Les metodologies de participació dissenyades especifícament en el territori valencià ‘Entornos de vida’ i ‘DECIDE’ ja són una realitat provada per a l’anàlisi detallada i l’avaluació dels llocs on vivim i ens relacionem i de l’impacte que les polítiques públiques tenen en la salut i el benestar de la ciutadania. «Es tracta d’instruments que a partir d’ara donaran suport al desenvolupament de Xarxa Salut en els diferents municipis adherits», destaquen.

L’objectiu del projecte és pensar en els nostres entorns i en l’acció local en salut des d’una perspectiva participativa, situant per a això en el centre les mirades i les narratives de la ciutadania. També d’equitat, partint del model de determinants socials de la salut, i finalment des de de la perspectiva intersectorial, treballant la salut en totes les polítiques impulsades des de cada administració pública.

Entre els participants en la sessió, el subdirector d’Atenció Primària del Departament de Salut de la Ribera, Joan Paredes, la cap de l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament d’Almussafes, Laura Acuña, tècnics de Salut Pública de Xàtiva i Alzira, el personal tècnic de l’Oficina Valenciana d’Acció Comunitària per a la Salut, així com representants polítics i professionals de poblacions membres de XarxaSalut com Benigànim, Sollana, Sueca, l’Alcúdia, Xàtiva, Almussafes, Alfafar, Benetússer, Sellent i Bocairent.

Objectius de la sessió participativa

La sessió celebrada hui a Almussafes s’ha centrat en tres objectius prioritaris. En primer lloc, difondre les metodologies de participació ‘Entorns de vida’ i ‘DECIDEIX’ entre els Ajuntaments involucrats en l’estratègia XarxaSalut. Així mateix, el grup participant ha pogut compartir la utilitat d’aquests instruments i la seua capacitat per a identificar i reduir desigualtats en salut, a més de situar la seua utilització en les etapes de l’acció comunitària XarxaSalut.

Ajuntament d'Almussafes

Ajuntament del poble d'Almussafes