ASSOCIACIONS

Almussafes inaugura un carrer dedicat a l’Associació Cultural ‘Paleta i Pinzell’

La via, que uneix el carrer Major amb el parc del Sagrari i és per a vianants, va ser decorada l’any passat per integrants de l’entitat

L’Ajuntament ha volgut agrair l’esforç d’un total de 25 pintors i pintores amateurs amb aquest gest, aprovat en el ple municipal


Ahir, dijous 11 de juliol, es va inaugurar el nou carrer ‘Paleta i Pinzell’ d’Almussafes, amb el qual el consistori ha volgut agrair l’esforç realitzat per aquesta associació en la realització de dos grans murals situats en el passatge per a vianants que uneix el carrer Major amb el parc del Sagrari. A l’acte, en el qual es va descobrir una placa commemorativa de ceràmica realitzada per l’artista Tere Cuñat, van assistir els pintors i pintores responsables de l’obra, la coordinadora del projecte, Demelsa Mínguez, la presidenta de l’entitat, Elena Muelas, l’alcalde, Toni González i el regidor de Cultura, Àlex Fuentes, junt a la resta d’integrants de la corporació municipal i la Reina i Dama de les Festes. “Ara la via té personalitat pròpia i ànima i prova d’això és que moltes persones s’acosten a contemplar el treball i a fotografiar-se al costat de les pintures per a després difondre-les a través de les seues xarxes socials particulars”, destaca l’edil Alex Fuentes.

L’estiu passat, un grup d’artistes de l’Associació Cultural ‘Paleta i Pinzell’ d’Almussafes van acceptar el repte proposat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la localitat de decorar la via per als vianants que uneix el carrer Major i el parc del Sagrari, una zona que fins a aqueix moment tan sols lluïa unes parets blanques en tots dos extrems. Durant al voltant de tres mesos, un grup de 25 integrants de l’entitat van desenvolupar un projecte d’il·lusió òptica en el qual van donar vida a un carrer del passat amb les seues corresponents cases, persones, animals de companyia i zones enjardinades.

Ara, un any després, i aprofitant les festes patronals, el consistori ha volgut agrair la implicació del col·lectiu denominant aquesta via ‘Carrer Paleta i Pinzell’, una decisió que es va oficialitzar ahir, dijous 11 de juliol, amb la celebració d’un acte inaugural al qual van assistir nombrosos socis de l’entitat, entre els quals es trobaven l’actual presidenta, Elena Muelas, i l’artista local coordinadora del projecte, Demelsa Mínguez, i que va comptar també entre els seus assistents amb l’alcalde, Toni González, el regidor de Cultura, Àlex Fuentes, i diversos edils de la corporació municipal.

En la convocatòria, que va començar a les 19 hores, la Reina de las Festes, Yolanda López, va tallar la cinta inaugural de la via pública, que lluïx una placa de ceràmica, dissenyada per la ceramista local, Tere Cuñat, en la qual apareix una paleta de pintor, senyal d’identitat de l’associació homenatjada.

El primer edil va recordar que la idea va sorgir de l’anterior regidora de Cultura, Teresa Iborra, qui va proposar a l’Associació Cultural ‘Paleta i Pinzell’ que assumira, de forma voluntària i altruista, aquesta iniciativa. “El projecte va servir perquè els artistes donaren regna solta a la seua creativitat, atés que els vam donar carta blanca per a triar tant la temàtica de les obres com la tècnica utilitzada per a la seua materialització”, explica González. A partir de dos grans llenços, un de 48 metres de longitud i tres metres d’altura i un altre de 48 metres de longitud i dos metres d’altura, han desenvolupat un exercici d’il·lusió òptica que ha donat lloc a un carrer real amb tots els seus elements.


“Un clar exemple de participació ciutadana” 
“Cal destacar l’enorme esforç realitzat pels artistes, que van haver d’enfrontar-se a les altes temperatures estivals per a aconseguir un resultat magnífic amb el qual s’ha aconseguit que aquest siga un dels espais de nucli urbà més emblemàtics“, ressalta el regidor de Cultura, qui considera que “ara la via té personalitat pròpia i ànima i prova d’això és que moltes persones s’acosten a contemplar el treball i a fotografiar-se al costat de les pintures per a després difondre-les a través de les seues xarxes socials particulars”.

Demelsa Mínguez assegura que per a donar forma a aquest ambiciós projecte d’‘street art’ “es va elaborar un disseny general, que va servir com a base, però després cada artista va anar imprimint el seu propi estil a la creació”, la qual cosa per a l’alcalde ha suposat “un autèntic exercici i clar exemple de participació ciutadana amb el qual s’ha donat visibilitat a l’art al carrer, el que bé mereix un agraïment públic d’aquestes característiques”.

Ahir mateix, el ple de la corporació municipal d’Almussafes va donar llum verda a aquesta denominació oficial, un acord en el qual també s’inclou donar d’alta el nom del carrer en la Guia de Carrers Municipal, la llista de carrers, i en les bases de dades corresponents i comunicar la decisió a la Direcció General del Cadastre i als departaments d’Urbanisme i Gestió Tributària als efectes oportuns.

Es tracta de la segona associació local a la qual se li dedica un carrer en el municipi, després de la qual es va denominar ‘Lira Almussafense’ en honor a la societat musical amb el mateix nom.