CULTURA

Almussafes commemora 50 anys de reines de les festes amb un homenatge a totes elles

La celebració, que es va dur a terme el passat diumenge 25 de juny, va incloure un acte públic en el centre cultural, una cercavila, una mascletà i un sopar de gala

Les màximes representants de les festes de la localitat participaran també en l’Ofrena de Flors i en la processó de la Santíssima Creu


El passat diumenge 25 de juny l’Ajuntament d’Almussafes va celebrar un acte en el Centre Cultural de la població per a homenatjar a totes les reines de les festes de la història. Aquest 2017 es compleixen cinquanta anys des que el consistori començara a nomenar a una jove per a representar a la localitat en les festes patronals i per a commemorar aquest mig segle de tradició es va dur a terme una festa a la qual van acudir la major part d’elles. L’acte, que va estar precedit per una cercavila, va incloure una mascletà i un sopar de gala en el qual foren convidades a sumar-se d’una manera especial en algunes de les iniciatives de les Festes de 2017, com l’Ofrena de Flors o la processó de la Santíssima Creu.

A les portes d’un nou mes de juliol, la Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Almussafes ha volgut celebrar que enguany es compleixen cinquanta anys des que el consistori començara a nomenar a una jove perquè representara a tota la població en els actes oficials programats durant les festes patronals del municipi. Per a açò, l’equip de govern va organitzar un acte al que van acudir la gran majoria de les xiques, des de la qual va iniciar aquesta tradició, Clotilde Bosch Navarro en 1967, fins a la recentment triada María Gil Soldevila, que serà presentada de forma oficial el pròxim divendres 7 de juliol.

La commemoració va començar a les 19 hores amb una cercavila festiva ambientada amb la música de tabal i dolçaina de la Colla d’Al-mansáf, que va recórrer l’espai comprés entre la Casa de la Vila, situada en el Parc Central, i el Centre Cultural, on es va desenvolupar l’acte públic. En ell, les assistents van anar pujant d’una en una per a arreplegar un detall commemoratiu de la celebració, compost per un pin amb l’escut de l’Ajuntament i un fotomuntatge amb la imatge oficial utilitzada per al llibre de festes de l’any en el qual van ser triades reines.

“Totes vosaltres heu deixat la vostra empremta en les nostres Festes i per açò hui l’Ajuntament d’Almussafes vol rendir-vos un merescut homenatge amb aquesta trobada conjunta que no voldríem que es quedara solament en el dia de hui, sinó que tinguera continuïtat durant les Festes que acabem de començar”, va assenyalar l’alcalde durant el seu discurs, en el qual també va excusar l’absència de l’edil delegat de Festes, Andrés López, per motius de salut.

Al final de l’acte, amb el qual es va aconseguir omplir el saló d’actes d’aquesta infraestructura pública gràcies a l’assistència de familiars, amics i veïns de les protagonistes de la vesprada, es va disparar una mascletà en l’esplanada del Centre Cultural i posteriorment les reines van compartir un sopar de gala al costat de la corporació municipal, on foren convidades a participar també en l’Ofrena de Flors del dia 12 i en la processó en honor a la patrona d’Almussafes, la Santíssima Creu, el dia 16.
 
Anècdotes
 
Tal com s’arreplega en un dels articles publicats en el llibre de les Festes 2017, en aquest mig segle de reines s’han viscut nombroses anècdotes referents a l’elecció d’aquest càrrec honorífic. Durant l’acte es van recordar algunes d’elles, com l’any en el qual a pocs dies de començar els actes festius la reina va decidir renunciar per motius familiars (1968), sent substituïda per una altra jove, l’edició en la qual l’elecció va recaure en dues germanes bessones (1975) o l’exercici en el qual la corporació municipal va optar per nomenar un total de vuit representants, que van ser anomenades ‘Les vuit princeses’ (1978). Va ser a partir de 1979 quan van començar a triar-se per sorteig i des d’aqueix moment també s’han escrit moments significatius, com el fet que en 2013 no hi haguera reina ni cort d’honor o que una de les reines fóra seleccionada en dues ocasions, ambdues per sorteig.

Categorías:CULTURA, NOTÍCIES