RECURSOS COVID19: CONSELLS IMPORTANTS

ESTRATÈGIES PER A L’AFRONTAMENT I LA GESTIÓ DE L’ANSIETAT DAVANT EL CONFINAMENT PROVOCAT PER LA PANDÈMIA

Com totes les situacions imprevistes i no exemptes de perill, les circumstàncies que estem vivint en l’actualitat, marcades per l’incertesa sanitària i per un rígid confinament social, originen diferents emocions, com la por, la tristor, la ira, el fàstic, la sorpresa i l’alegria. Aquestes emocions són normals, però algunes d’elles poden tindre un impacte negatiu, basat, sobretot, en la generaciió d’ansietat i la simptomatologia que l’acompanya.

Amb la finalitat d’ajudar-vos a afrontar psicològicament aquesta delicada situació, vos proposem diefrents actuacions adreçades a una correcta gestió de l’ansietat. Es tracta de 13 punts que, en cas de seguir les seues indicacions, poden contribuir significativament a una millora de l’estat d’ànim. En alguns d’aquests punts hi trobareu enllaços que vos ajudaran a portar-los a la pràctica. Segurament, no totes aquestes orientacions constituiran punts dèbils en cada cas. Heu de ser vosaltres els qui heu de decidir en quin aspecte ho esteu fent bé i en quina faceta hi heu de millorar o necessiteu ajuda.

1- TIN CURA DELS TEUS PENSAMENTS

Si et sents ansiós/a és perquè la teua ment està plena de pensaments alarmants. Aquests pensaments que venen a la ment sense adonar-nos-en, no només són amenaçadors, sinó que, a més, no són objectius ni expliquen correctament la realitat. Necessitem, doncs, relativitzar aquests pensaments i enquadrar-los de forma més objectiva per a què no ens enganyen ni ens desorienten. És important, centrar-nos en les dades que tenim i en el que sabem de la situació i no en la nostra imaginació. Tot seguit, hi exposem una taula amb alguns exemples perquè veges la diferència entre pensaments irracionals, i per tant ansiógens, i pensaments racionals.

PENSAMENTS IRRACIONALSPENSAMENTS RACIONALS
Açò és terrible.Sense negar que estem vivnt moments difícils, totes les generacions han hagut de fer front a situacions complicades (guerres, mancances, malalties, etc.). Es tracta d’una circumstància puntual i extraordinària, com tantes hi ha hagut en el passat.
Soms impotents per afrontar açò.Que aquesta epidèmia tinga repercussions en nosaltres depèn de la nostra conducta. ÉS A LES NOSTRES MANS QUE NO ENS AFECTE. Això situa els seus efectes sota el nostre control. Si seguim les indicacions sanitàries i d’higiene, no té perquè passar-nos res.
Açò no acabarà mai.El que sabem de les epidèmies és que, com qualsevol procés infecciós, té la seua pujada i la seua baixada. És cert que no sabem quant pot durar aquest procés, però els nostres coneixements previs i les experiències d’altres països indiquen que això tindrà un final.
No aguantaré molt aquesta situació.El confinamient pot ser difícil de dur, però també depèn del que nosaltres fem. Podem posar-lo sota en nostre control si fem les coses degudament i ens ho prenem amb una altra perspectiva.
No és normal que em senta tan nerviós/a.Sentir-se ansiós/a davant una situació com aqeusta és normal. No hem d’incrementar el nostre malestar pensant que no hauríem de sentir-nos així. Acceptem i no neguem les nostres emocions, però no ens recreem en elles ni pensem que tenen tant de poder como per descentrar-nos.

Inaugurem hui divendres, el programa ‘Cuida’t les emocions’, una proposta de la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament per a ajudar-te a controlar les teues emocions durant esta etapa de confinament.

El psicòleg municipal, Salvador Quijal, ens dóna uns interessants consells.

2- EVITA LA SOBREEXPOSICIÓ A LA INFORMACIÓ

Ací són importants dues coses. Primer, limitar l’accés a la informació sobre la pandèmia, és a dir, no hem d’estar permanentment connectats als mitjans. Segon, si busquem informació, hem de fer-ho a través de les fonts fiables i contrastades. No tota la informació que ens arriba és vertadera i pot incrementar la nostra inquietud innecessàriament, especialment si ens arriba a través de les xarxes socials i d’altres mitjans similars.

Recomanem les pàgines del Ministeri i de l’OMS:

3- ESTABLIX I SEGUIX UNA RUTINA DIÀRIA

Fes-te una programació amb les rutines diàries en la qual es respecten els horaris habituals d’higiene personal, menjar, son, així com la realització d’activitats agradables i motivadores (llegir, escoltar música, veure pel·lícules, pintar, fer exercici físic, etc.). Les rutines ens alliberen de la preocupació de pensar en el que hem de fer i ens aporten la sensació d’anar acomplint amb els nostres objectius.

4- FES EXERCICI FÍSIC

Fes exercici físic de manera habitual segons les teues possibilitats. Aquesta activitat genera una sensació difusa de benestar físic i emocional que convé fomentar. T’oferim una sèrie d’enllaços que et facilitaran la tasca.

5- CUIDA LA TEUA ALIMENTACIÓ I LA HIDRATACIÓ

És important que cuides la teua alimentació i que et mantingues ben hidratat/a. Fes una dieta sana i equilibrada. Encara que no realitzes les teues rutines habituals de treball, això no significa que no necessites estar ben alimentat/ada. Ben alimentat/ada no vol dir menjar molt, sinó bé. Correm el risc de comprar, en aquestes circumstàncies, aliments no peribles o menjar fàcil, com a brioixeria, rebosteria, etc. i descurar l’alimentació de fruites, verdures, fruita seca, etc. Beu sovint. Una alimentació sana i ben cuidada ens ajudarà a mantindre’ns en un bon estat d’ànim, et pot resultar útil i pràctic realitzar una llista de la compra abans d’eixir per a evitar posteriorment caure en la compra ansiosa i el menjar emocional. Evita picotejar i inclou l’esmorzar i el berenar de forma habitual si abans no ho feies . Menja a poc a poc i mastega bé els aliments. T’oferim uns enllaços en els quals pots informar-te de les dietes més saludables i adequades en aquestes circumstàncies.

DESCRIPCIÓDOCUMENT
Alimentació saludable

6- CUIDA LA TEUA HIGIENE PERSONAL

La higiene són les accions que les persones realitzem per a mantindre la neteja i cuidar el nostre aspecte. La nostra imatge personal té impacte psicològic, per això conserva els teus hàbits d’higiene personal encara que no isques de casa: dutxa, raspallat de dents, rentada del cabell, etc. És millor que no estigues tot el dia amb pijama, això ens ajudarà a diferenciar mentalment espais i funcions (pijama per a dormir, dutxa per a activar-me, etc.).

7- APRÉN A RELAXAR-TE

Tria un moment per dur a terme pràctiques relaxants. Pot ser, relaxació progressiva, mindfulness, ioga, etc. Si has practicat alguna d’aquestes disciplines, ara és un moment adequat perquè les continues practicant amb major dedicació. T’oferim uns enllaços per aprendre la relaxació progressiva i la pràctica de mindfulness.

8- AGAFA UNA ACTITUD POSITIVA I OBERTA A L’HUMOR

No perdes l’ocasió de desdramatitzar la situació i fer un acudit d’aquesta. L’humor ens ajuda a distanciar-nos de la realitat i, per tant a veure-la des de una perspectiva, moltes vegades, més adequada. No és necessari que remarcar la importància de l’humor per mantenir un bon estat d’ànim.

Pots veure monòlegs, pel·lícules i series còmiques, introduint-ho com una rutina més. T’oferim algunes indicacions en aquest sentit.

9- FOMENTA CONVERSES QUE NO TINGUEN RES A VEURE AMB AQUESTA CRISIS

És important parlar de temes diferents al covid-19. Una vegada satisfeta la necessitat de informació, és convenient que els temes de conversació amb les persones amb les quals interacciones no versen sobre aquesta qüestió. De segur que tens coses personals importants per comunicar als teus essers volguts. Pensa que hi ha més coses en el mon que aquest virus i que potser te les estigues perdent per no adonar-te d’elles. A més a més, és necessari tallar perquè no es propaguen els comentaris alarmants i de desànim. El que parles, dius, converses és important!

10- NO T’AÏLLES. FOMENTA EL CONTACTE SOCIAL

Encara que no puguem conversar cara a cara amb persones alienes a nostra casa, no per això hem de descuidar les relaciones que ens importen. És vital que ens mantinguem en contacte amb les persones que volem. Ara es un bon moment per rever relacions, potser, molt de temps descuidades. Oper intensificar la comunicació amb persones que sabem podem estar necessitades de contacte perquè estan soles.

Fes una llista amb les persones amb les que t’agradaría intensificar o implorar la relació i dedica’t a millorar el tracte amb elles. Veuràs com el sentir-nos propers als altres ens ajuda a sentir-nos millor.

11- CUIDA LA HIGIENE DEL SON

És molt important mantenir una rutina del son adequada, alçant-se i gitant-se a hores regulars. Si ja tenias problemas per dormir abans d’aquista pandèmia, o si tens dificultats per mantenir una pauta adequada de son, t’oferim una guia amb recomanacions interessants per conseguir una correcta higiene de la son.

DESCRIPCIÓDOCUMENT
Guia del son

12- DESENVOLUPA LA TEUA CREATIVITAT

Si sempre és moment d’aprendre coses, ara és un moment magnífic. Cal aprofitar-ho per aprendre coses que ens interessen i que a les nostres rutines habituals no podem dedicar-los temps (cuinar, dibuixar, ballar, etc.)

13- CONTINUA SENT SOLIDARI/A

Hi ha moltes manerer de continuar practicant la solidaritat. Poques coses ens fan sentir-nos millor que ajudar els altres. A hores d’ara segurament, hi ha moltes coses que podem fer pels altres. Pots compartir les coses que estas fent per sentir-te bé i et funcionen; pots posar en coneixement dels altres habilitats personals que tingues i que paguen ser útils (receptes de cuina, per exemple); pots difondre els teus coneixements professionals que puguen ser d’ajuda en aquests moments. Si tens una idea en aquest sentit, ens la pots fer aplegar, ens encarregarem de posar-la en pràctica.

Per a MAJORS:

Si vius en PARELLA:

Per a XIQUETS I XIQUETES: