Decàleg de mesures per a tindre en compte a l’hora de reduir els contagis de la COVID19, segons les indicacions consensuades pels professionals del Departament de Salut de la Ribera i pels representants dels municipis de la XarxaSalut
El decàleg és un document actual que podria ser actualitzat en funció dels nous protocols del Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública
1. Hem d’acceptar que conviurem amb el virus COVID19 durant molts mesos i açò ens obliga a canviar algunes coses de la nostra forma de viure i relacionar-nos.
2. Totes i tots sabem quines són les mesures de prevenció, les famoses 3M: ús de Màscara (evitar manipular per la part frontal), mantindre més de 1,5 Metres de distància i llavats freqüents de Mans preferentment amb aigua i sabó o solució hidroalcohòlica, junt amb la ventilació de les habitacions i la desinfecció de superfícies. Però no n’hi ha prou amb saber quines són estes mesures, hem d’aconseguir incorporar-les en el nostre dia a dia com un hàbit més.
3. Aconseguir un poble segur i saludable compienza per cada casa: de res val que ens esforcem a tindre unes escoles segures de COVID19 si en els nostres entorns socials o laborals no seguim les mesures pertinents (3M + Ventilar + Desinfectar + Reduir trobades o quedades). Recorda que, actualment, 7 de cada 10 brots per COVID19 es donen en entorns familiars i socials.
4. Hem de protegir les persones més vulnerables. La situació de pandèmia ens obliga a reduir els contactes socials en l’àmbit físic. Totes i tots som conscients que a més contactes, més risc de transmissió i, sobretot, amb les persones majors de 65 anys i les que tenen malalties cròniques. Hem de cuidar dels nostres majors i de les persones més sensibles al COVID19.
5. Es recomana reduir les trobades socials (familiars, veïnat, amistats) fora del grup de convivència estable i, si cal reunir-se en espais privats, que siga amb un màxim de 10 persones per grup. Sobretot ho hem complit en els caps de setmana i en els moments d’oci. Tant els experts com el sentit comú ens diu que: “Com menys contactes, com més xicotets siguen els grups, com menys espais tancats freqüentem, millor”. Recuperem els xicotets espais familiars en les nostres cases com a font de benestar.
6. Davant d’un cas sospitós o confirmat de COVID19 que es done en el nostre entorn, és important no alarmar-se, tindre calma i paciència, seguir les indicacions de les autoritats sanitàries i aclarir qualsevol dubte telefonant al 900 300 555.
7. La principal mesura per a controlar la COVID19 és tallar de soca-rel la cadena de transmissió del virus. Com? Fent autoaïllament preventiu si has sigut contacte estret sense precaucions i complint correctament la quarantena si, efectivament, es confirma que eres contacte estret o que t’has infectat de COVID19.
8. És més important fer correctament l’aïllament preventiu que no precipitar-se fent la PCR. La realització de la PCR no és una urgència. La PCR detecta que hi ha activitat viral i pot donar-se un fals negatiu si es realitza massa prompte. Cal seguir les indicacions del o de la professional de la salut i esperar en aïllament preventiu fins que et donen la citació per a la PCR. Si has sigut contacte estret d’un cas positiu, una PCR negativa no significa que hages de deixar l’aïllament preventiu, cal seguir en aïllament durant els dies que t’indiquen.
9. Recorda una frase que pot generar calma i tranquil.litat: “el contacte d’un contacte NO és un contacte”. La proximitat a un cas sospitós o confirmat de CoOVID19 no vol dir que sigues un contacte. “Contacte estret” és una persona que ha estat més de 15 minuts a menys de dos metres i sense màscara, junt amb una altra persona que siga cas COVID19. Estigues tranquil o tranquil.la que el personal sanitari valorarà el tipus de contacte que eres tu.
La infecció per COVID19 és una malaltia nova i hi ha moltes coses que desconeixem, per això és important no fer cas de suposades “persones expertes” ni difondre rumors ni comentaris sobre possibles persones infectades del teu entorn. No hem de generar alarma injustificada. Si necessites informació o aclarir dubtes, acudix a fonts oficials com la pàgina web de la Generalitat Valenciana: http://coronavirus.san.gva.es/ o telefona al 900 300 555.
Des del Departament de l’àrea de Salut de la Ribera es remarca que este decàleg serà efectiu si confiem en les autoritats locals i sanitàries. Així mateix, asseguren que els centres de salut, dels municipis de l’àrea de salut, tracten d’organitzar-se per a donar la millor atenció possible, però és un moment complicat i poden tindre deficiències i carències.
Últimes entrades
Categorías:BENESTAR SOCIAL, COMUNICACIÓ, COVID19, EDUCACIÓ, GENERAL, NOTÍCIES, SANITAT, SEGURETAT CIUTADANA, SOCIETAT
Debe estar conectado para enviar un comentario.